Corrigerend ondergoed, alles wat je weten wilt - title

Corrigerend ondergoed, alles over shapewear in 2020

Wil je alles weten over corrigerend ondergoed oftewel shapewear, dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Niet alleen vertellen we je waar het voor gebruikt kan worden, we beschrijven ook per type ondergoed de voordelen.

We geven je alle informatie die je nodig hebt, wat je met verschillende types ondergoed bereikt en hoe je er voor zorgt dat het comfortabel en gezond blijft voor je.

Precies weten wat er mogelijk is, en wat je er voor nodig hebt.

Lees voor alle antwoorden snel verder.

Wat is corrigerend ondergoed

Corrigerend ondergoed is bedoeld om je figuur te ‘corrigeren‘ in probleem gebieden van je lichaam. Het is ondergoed die je draagt om een gave of strakke vorm voor je lichaam te creëren, je silhouet. Het corrigeert probleemzone’s door de huid in toom te houden en zorgt zo voor een strak silhouet. Corrigerend ondergoed kun je ook vinden onder de naam Shapewear.

Het effect van shapewear

Het effect van corrigerend ondergoed en shapewear is dat het bijvoorbeeld zorgt voor een plattere buik of voor gladde benen. Het verbergt ongewenst puilen van de huid daar waar je kleding normaal wat strakker zit, en werkt door je silhouet gladder of strakker te maken. Het kan ook liftend zijn voor de billen en buste.

Shapewear zorgt er voor dat kleding de juiste pasvorm krijgt, en verbergt oneffenheden of cellulitis van de huid.

De meeste shapewear voorbeelden uit dit artikel zijn te koop bij winkels zoals Curveswear.

 


Voor wie is corrigerend ondergoed

 • Voor zowel Mannen als voor Vrouwen
 • Voor mensen die warmte, versteviging of verfijnen van het silhouet belangrijk vinden
 • Voor ondersteuning van het lichaam bij bijvoorbeeld rugproblemen of  tijdens de zwangerschap

Corrigerend ondergoed is voor iedereen en jij bent vrij te kiezen of je het dragen wilt of niet. Het is geschikt en beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen. Het gaat er namelijk niet om of je wel of niet corrigerend ondergoed nodig hebt, dit is (gelukkig) helemaal aan jezelf. Jouw reden kan zijn omdat het lekker zit, omdat je een gladder resultaat wilt onder je kleding, omdat je ondersteuning wilt op plekken waarvan jij dit prettig of nodig vindt.

Voor vrouwen

Voorbeeld van vrouw met strak middel door corrigerende body in het zwart

 • Veel verschillende soorten en maten beschikbaar
 • Vaak goedkoper door een grotere markt dan voor mannen

De markt voor corrigerend ondergoed is het meest toegespitst op vrouwen. Dit artikel zal dan ook het meest vertellen over de verschillende soorten ondergoed voor vrouwen, omdat voor de mannen er simpelweg niet al te veel afwisseling te vinden is. De verschillende soorten ondergoed behandelen we verderop in dit artikel. Mocht je toch alvast willen shoppen naar verschillende modellen, dan vindt je hier een afwisselend aanbod aan corrigerend ondergoed voor vrouwen.

Voor Mannen

Voorbeeld van een man die een wit corrigerend hemd draagt met zichtbare werking aangeduid met pijlen

 • Voornamelijk hemden voor het corrigeren van de torso
 • Over het algemeen iets duurder door een kleinere markt voor mannen

Naast vrouwen is er ook corrigerend ondergoed voor mannen verkrijgbaar, en voor dezelfde redenen. Versteviging van buik, een glad silhouet of het positioneren van spieren voor een atletischer resultaat. Voor mannen is het ondergoed het meest verkrijgbaar voor het corrigeren van de torso. Voornamelijk hemden met versteviging van de borst, platter maken van de buik, en glad houden van de taille.

 

 

De gezonde voordelen van shapewear

Tevreden vrouw met kleding over shapewear voor een spiegel

 • Het ondergoed wordt ontworpen om de bloedsomloop niet tegen te werken
 • Houd je lichaam lekker warm
 • Heeft geen nadelige gevolgen op lange termijn
 • Zorg voor de juiste maat, en koop het niet te klein
 • Is ook goed te dragen tijdens de zwangerschap

Corrigerend ondergoed heeft geen nadelige gevolgen voor je gezondheid en kan zonder problemen voor langere tijd gedragen worden. Het ondergoed wordt namelijk gemaakt voor langdurig gebruik, en is ontwikkelt om je bloedsomloop niet tegen te werken.

Hoe draag ik corrigerend ondergoed ‘gezond’

Het is belangrijk dat het materiaal elastisch is, en je moet rekening houden dat je de juiste maat draagt. Een te kleine maat kan zorgen voor pijn of rode plekken bij langdurig gebruik, en kan ervoor zorgen dat het teveel op je huid drukt waardoor je huid bij de naden kan gaan puilen. Twijfel je over de juiste maat, bestel er dan 2 of 3 en stuur terug wat niet goed past.

Advies krijgen over shapewear

Indien je meer advies wilt hebben voor je een aankoop doet is het verstandig je vragen te stellen bij een winkel die zich specialiseert in shapewear. Een van deze winkels is curveswear. Zij zijn telefonisch te bereiken en kunnen je adviseren over specifieke producten waar je vragen bij hebt.

Curveswear heeft een uitgebreid assortiment en regelmatig lopende acties.

 


Wanneer is het ongezond

 • Langdurig dragen van te strak ondergoed kan voor tintelingen zorgen
 • Bij het te strak dragen van bijvoorbeeld een korset kan de maag in verdrukking komen
 • Zweet kan niet altijd makkelijk afgevoerd of opgenomen worden

Er zijn gevallen bekend waarbij het ongezond bleek om corrigerend ondergoed te dragen. Meestal zijn dit gevallen waarbij het ondergoed te strak zit, waardoor tintelingen een gevolg zijn van te lang en te strak dragen.

Draag het niet te strak

Het is ook makkelijk om bijvoorbeeld een korset net even strakker te trekken dan op lange termijn verstandig is. Het te lang dragen van een te strak getrokken korset kan je maag in de verdrukking houden, waardoor je bijvoorbeeld last krijgt van maagzuur.

Hoe strak moet shapewear zitten

het ondergoed moet je lichaamsdeel goed omsluiten, zonder dat je rode randen in je huid krijgt. Als het te strak zit en de huid ernaast iets aan het ‘bollen’ is, heb je kans dat het ook zichtbaar wordt door je broek of kleding heen.

Let goed op warmte en je huid

Als laatst is het belangrijk dat je je niet te warm inpakt omdat in veel gevallen het materiaal met overmatig zweet niet goed overweg kan, wat op zijn beurt zorgt voor huidirritatie.

Bron: mogelijke nadelen corrigerend ondergoed 

De conclusie van bovenstaand artikel is dat het ongezond is wanneer :

 • Het te strak zit
  • bloedcirculatie
  • tintelingen
  • maagzuur door verdrukking
 • Je het te lang draagt
  • te warm
  • zweten
  • irritatie

Als je shapewear lang draagt heeft dit geen blijvende gevolgen.

Van alle mogelijke ongemakken die het ondergoed zou kunnen hebben is er niet aangetoond dat dit blijvende schade toebrengt. Vrijwel alle ongemakken die door bovenstaand gebruik zouden kunnen optreden verdwijnen als je het ondergoed niet meer draagt. Gebruik het met mate, draag het niet te strak, kies de juiste maat en bij voorkeur naadloos om ongemakken te voorkomen.

(bron)


Welke soorten corrigerend ondergoed zijn verkrijgbaar

 • Naadloos corrigerend ondergoed
 • Niet naadloos ondergoed

Er zijn 2 grote verschillen te vinden bij corrigerend ondergoed en dit hebben we als soorten voor je opgeschreven. Het naadloos en niet naadloos ondergoed. Beide hebben voor en nadelen en we leggen je deze graag uit.

Bij het shoppen naar corrigerend ondergoed is het vaak mogelijk om aan te geven of je wilt filteren op naadloos. Dit zorgt er vervolgens voor dat je alleen resultaten vindt die daadwerkelijk onzichtbaar zijn onder je kleding. Als naadloos ondergoed niet belangrijk is voor je dan hoef je hier natuurlijk niet op te zoeken.

Eigenschappen van ‘naadloos’ ondergoed

 • Onzichtbaar onder verschillende soorten kleding
 • Beter geschikt om langdurig te dragen
 • Meestal iets duurder door het gebruik van dunne maar stevige materialen

Het grootste voordeel van naadloos corrigerend ondergoed is dat het niet zichtbaar is onder verschillende soorten kleding. Naadloos ondergoed kan zowel onder strakke kleding als onder losser zittende kleding gedragen worden voor het zelfde effect. Naadloos ondergoed heeft ook minder gevolgen wanneer je dit langere tijd draagt. Omdat het van elastisch materiaal gemaakt wordt en dunner is heb je minder last van tintelingen of zweten bij het dragen er van

Naadloos ondergoed is over het algemeen wel wat minder stevig. Omdat het onzichtbaar moet zijn, wordt er zachter en dunner materiaal voor gebruikt, wat ten koste gaat van de stevigheid.

Voordelen van ‘niet naadloos’  ondergoed

 • Voornamelijk steviger en dus een meer corrigerende werking
 • lekker warm door het vaak dikkere materiaal dat gebruikt wordt

Het grootste voordeel van niet naadloos ondergoed is dat het vooral steviger is en mag zijn. Vaak is dit soort wat dikker, en geeft het meer stevigheid omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de zichtbaarheid er van onder je kleding. Niet naadloos ondergoed wordt daarom vaak gedragen onder lossere kleding, en kan naast een corrigerende werking ook een ondersteunende werking hebben.


Types corrigerend ondergoed

Er bestaan veel types corrigerend ondergoed en we hebben de meest voorkomende voor je opgeschreven. Elk type ondergoed heeft namelijk weer andere gebieden waar het goed in is te corrigeren. Afhankelijk van de kleding die je wilt dragen, of het effect dat je wilt bereiken heb je soms een ander model nodig.

Ben je gewend aan een model ondergoed en wil je deze graag hebben in een corrigerende variant? Neem dan per onderwerp door waar het geschikt voor is en kijk of dit iets is voor jou.

Corrigerende body

Een corrigerende body verstevigd het gebied van onder en rondom de buste tot aan de heupen. Een body heeft meestal een sluiting tussen de benen en stevige bandjes over de schouder. Body’s zijn verkrijgbaar met verschillende soorten broekjes of in varianten met een string.

Corrigerende Body string

 • Accentueert de taille
 • Geschikt voor ronde billen

Een body met string geeft ruimte voor rondere billen. Als je een goede billenpartij hebt is kiezen voor een body met string wenselijk omdat deze je billen vrijspel geeft. Jurkjes van zacht en mooi vallend materiaal vallen met een body met string vaak net even mooier over je billen.

Corrigerende Body met broekje

 • Met ondersteuning voor de billen
 • Beschikbaar met liftend effect voor billen
 • Corrigeert de heupen

Een body met een broekje zijn vaak geschikt gemaakt om ook je billen een liftend effect mee te geven. Daarnaast kunnen langere pijpjes ook mooi vallen over je bovenbenen om zo ongewenst zichtbare cellulitis te verbergen.

Corrigerende (onder) jurk

 • zit comfortabel en is lekker warm
 • dunne verstelbare bandjes tegen afzakken

Een corrigerende onderjurk kan gedragen worden onder een strakke of losse jurk om je figuur glad te maken en je silhouet mooier te maken. Corrigerende onderjurken zijn voorzien van bandjes over de schouders om niet af te zakken tijdens het dragen. Een onderjurk zonder bandjes zijn niet veel te vinden omdat een korset hier geschikter voor is en steviger op zijn plek blijft zitten door te steunen op je heupen.

Corrigerend hemd (camisole) of top

Corrigerend hemd (camisole) of top

 • Een ander woord voor corrigerend hemd is Camisole (dit kan je helpen meer modellen te vinden bij het zoeken online)
 • Geeft steun en vorm rond borst, buik en taille
 • Zorgt ook voor extra warmte in koudere maanden

Een corrigerend hemd of een corrigerende top is vaak voorzien van afstelbare bandjes en dus aan te passen in draaghoogte. Ook zijn er modellen beschikbaar die niet afstelbare badjes hebben en waarvan de schouderbandjes wat breder en steviger zijn. Deze hemden met brede banden geven ruimte en steun voor je buste en zorgen hiervoor ook voor een push-up effect.

Een corrigerend hemd geeft vooral vorm en steun in het gebied rondom de borst en taille.

Corrigerende onderbroeken

Onder een corrigerende onderbroek vallen meerdere modellen. Daarom hebben we ze voor je onderverdeeld in verschillende modellen onderbroeken zoals slips, strings en boxers (ook wel onderbroek met pijpjes genoemd)

Corrigerende slip

Corrigerende slip

Een corrigerende slip is verkrijgbaar voor verschillende zones.  Zo zijn er slips met een verhoogd middel, maar ook slips die je billen een liftend effect geven. Slips met een liftend effect hebben meer de vorm van een broekje om zo de ondersteuning aan je billen te geven die het nodig heeft voor de ‘lift’.

Corrigerende slips met verhoogde band zorgen tevens voor een glad uiterlijk over je buik. Om het effect van een platte buik te krijgen is het wel belangrijk dat de band hoog genoeg zit, en deze is voorzien van een anti slip binnenkant tegen afzakken.

Corrigerende string

Corrigerende string

 • geeft ronde billen de ruimte
 • Verhoogde buikband voor een platte buik
 • niet zichtbaar onder een strakke jurk of broek

Een corrigerende string is een slip met een verhoogde buikband die ruimte geeft voor je billen. Vooral onder strakke broeken, leggings of jurkjes zorgt dit voor een mooie gladde vorm bij de buik, en is er geen zichtbare lijn te zien aan de buitenkant van je kleding. Een string complimenteert vrouwen met een ronde billenpartij en zorgt voor een onzichtbaar resultaat aan de buitenkant

Corrigerende boxer of slip met pijpjes

Corrigerende boxer of slip met pijpjes

 • Een nadeel van een boxer kan een zichtbare lijn zijn waar de pijpjes stoppen
 • is minder geschikt onder strakke kleding, ook als deze naadloos is
 • Zijn lekker warm en comfortabel

Een corrigerende boxer is een slip met langere pijpjes. Deze blijven goed op hun plek zitten, geven steun en vorm aan de bovenkant van de dijbenen, en zijn geschikt te dragen onder wat losser zittende kleding. Deze zijn ook te vinden onder de naam: ‘corrigerende shorts

Corrigerend korset of waist nipper

Voorbeeld van corrigerend korset in nude kleur

 • Trek een korset niet te strak aan
 • Houdt rekening met kunnen ademen
 • Zorg er voor dat je vrij bewegen kan

Het korset of waist nipper biedt van alle types de beste ondersteuning voor rond je middel en tot onder de buste. Een korset kan vaak aangetrokken of iets losser gemaakt worden waardoor het in veel situaties en voor veel verschillende lichaamsvormen een uitkomst biedt.

Houdt met een korset wel in de gaten dat je het niet te strak gaat dragen. Houdt je lichaam in de gaten en stel hem iets losser af als je merkt dat het oncomfortabel wordt of voor tintelingen zorgt. Of draag hem iets strakker als je merkt dat hij begint af te zakken. Een korset te strak dragen kan er ook voor zorgen dat je je niet makkelijk bewegen kan, dus test dit voor jezelf goed uit voor je hem voor langere periodes draagt.

Corrigerende legging

voorbeeld Zwarte corrigerende legging

 • Voornamelijk vormgevend aan de heupen, billen en benen
 • Heerlijk warm in koude wintermaanden
 • Corrigeert zichtbare cellulitis

Een corrigerende legging zorgt voor gladde benen. Het is een normale legging met versteviging die begint bij je heupen en tot aan je enkels zijn werk kan doen. Er zijn leggings, waarbij een liftend effect voor je billen gemaakt wordt, maar deze zijn ook vaak voorzien van wat dikkere stof. Houdt hier rekening mee omdat het kan zijn dat je broek niet meer lekker zit door het toevoegen van een maat. Voor onder een broekrok is een legging altijd wel geschikt, en ook hier geldt dat je beter eerst kan proberen voor je besluit.

Corrigerende panty’s

 • Dun materiaal waardoor het geschikt is onder een broek
 • kwetsbaarder dan een legging en beperkte corrigerende werking

Corrigerende panty’s zijn dunner dan een legging en hierdoor ook meer kwetsbaar. Een panty moet altijd voorzichtig aangetrokken worden om geen schade aan het materiaal toe te brengen. Ze zijn meestal voorzien van een verdikt ‘slipgedeelte’ om ondersteuning te bieden aan de onderbuik, billen en heupen. Panty’s zijn ook beschikbaar met een corrigerende werking bij de benen.

Buikband of sluitlaken

Buikband of sluitlaken in huidskleur

Een corrigerende buikband is specifiek bedoelt voor de taille en buik, en is verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen. Een buikband kan gebruikt worden door Mannen om een plattere buik te krijgen, of door vrouwen voor het verbergen van een buikje. Een buikband of sluitlaken voor vrouwen is geschikt voor, tijdens en na de zwangerschap. (zie ook corrigerend ondergoed bij zwangerschap)

Om een buikband onzichtbaar te dragen wordt dragen van wijdere of dikkere kleding aangeraden. Buikbanden of sluitlakens zijn doorgaans best stevig en wat dikker, waardoor verbergen er van lastiger is. Wil je toch graag iets hebben voor een plattere buik (hier meer te lezen) en onzichtbaar, sla dan ons artikel voor een platte buik er op na.


Welke merken corrigerend ondergoed zijn er

achterkant vrouw met een shirt met tekst choose

Er zijn inmiddels veel verschillende merken corrigerend ondergoed op de markt, waarvan het merk Spanx in het jaar 2000 zijn introductie deed. Vanaf dit moment werd shapewear weer een echt onderdeel van de kledingkast van vrouwen, en werden veel verschillende en nieuwe types ondergoed geïntroduceerd.

De bekendste merken zijn:

 1. Spanx (92 producten)
 2. Maidenform (131 producten)
 3. Magic Bodyfashion (445 producten)

Merken met uitdagende shapewear, lingerie en kant

detail van oranje kanten ondergoed

Naast de wat egale shapewear merken zijn er ook merken die zich richten op uitdagende shapewear zoals body’s met kant, uitdagende slips met corrigerende werking, en glimmende korsetten die een lust zijn voor het oog. We noemen een paar van deze merken met voorbeelden van het aanbod.

Leonisa

Va Bien

SkinnyGirl Shapers

Scandale

Maidenform

Maidenform broekje met kantmotief

Maidenform is al lange tijd een leider op het gebied van make-up en kan er ook wat op het gebied van shapewear. Ze hebben modellen body’s gemaakt naar de maat van de buste die volgens hun klanten enorm fijn zitten.

La Perla

Simone Pérèle

voorbeeld van simone perele body met kant

Het merk met wortels in Parijs het met de gelijknamige lijn aan shapewear veel uitdagende modellen in huis. Simone pérèle begon ooit als korsettenmaker in 1948, en verwerkt satijn, kant in schattig ondergoed waarin je graag gezien mag worden

 


Waar kan ik corrigerend ondergoed het beste kopen

Rode Locatie pin die naar een kaart wijst

Je kan corrigerend ondergoed het beste kopen bij een winkel die goed omschreven producten heeft, en bij voorkeur een service punt heeft die je kan bellen als je vragen hebt. Vanzelfsprekend zijn fysieke winkels een goede plek om informatie te krijgen, en de materialen even vast te houden zodat je een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is.

Een van de betere online winkels met een ruim assortiment, verschillende soorten ondergoed en een goede naam is Curveswear.

Als je al ervaring en kennis hebt van ondergoed

vrouw ontspannen op bank in avondzon

Voor de ‘ervaren’ shapewear dragers onder ons is het eenvoudiger, en vaak voordeliger, om online je inkopen te doen. Vooral als je weet wat je nodig hebt, of door ervaring kan inschatten welk type ondergoed goed is voor je. MAGIC Bodyfashion is een van de merken die het meeste aanbod heeft op het gebied van shapewear.

Wanneer je soms met vragen zit of advies wilt

Vrouwenhanden die met een telefoon bezig zijn

De grootste online winkels hebben lang niet altijd gespecialiseerd personeel op het gebied van corrigerend ondergoed. Dit is niet altijd zo, maar wordt vaak duidelijk als een winkel heel veel verschillende kleding verkoopt, naast shapewear.

Echte shapewear specialisten zoals Spanx of Maidenform zijn in hun informatie volledig, en hebben absoluut de meeste ervaring in huis om je te helpen het juiste product te vinden.

De online shop van MAGIC Bodyfashion in Nederland

Esterella shapewear en Lingerie, een winkel gespecialiseerd in lingerie en ondermode. Deze winkel heeft tevens een uitgebreid aanbod aan uitdagende shapewear.

 


Voorbeelden , video’s en bronnen voor dit artikel

In dit artikel van libelle probeert Helene corrigerend ondergoed uit, omdat ze het zat was dat haar huid zichtbaar was onder een leuke jurk die ze wilde dragen. Haar conclusie was uiteindelijk dat ze eigenlijk niet meer zonder wilde.

Grazia.nl heeft een artikel geschreven over welke nadelen het ondergoed kan hebben. Om eerlijk te zijn vooraf hebben de meeste nadelen te maken met ‘te‘ gebruik. Te lang, te strak, te warm of te klein…

Er is ook een verslag te lezen, geschreven door een arts, die de gevolgen, voordelen en nadelen van corrigerend ondergoed heeft  uitgezocht. Het verslag is hier te vinden in het Engels.

Kassa heeft in het verleden ook een reportage gemaakt met een fragment over corrigerend ondergoed. (Ca. 8 minuten)

 

Heb jij ervaringen die je wilt delen met onze lezers, of aanbevelingen die je graag met ons deelt? Laat het ons dan weten met een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *