Kleding bestellen bij AliExpress, tips waar moet je op letten

Kleding bestellen bij AliExpress is supergoedkoop en kan heel goed uitpakken. Het kan ook minder goed uitpakken wanneer je bijvoorbeeld de verkeerde maat bestelt hebt, de kleur niet overeenkomt, het verkeerde artikel is geleverd of er een foutje aan het kledingstuk te zien is.

Ondertussen nog even rondneuzen op Ali Express voordat je met onze tips aan de slag gaat kan door hier te klikken.

Gelukkig gaat er veel meer goed dan niet goed, maar een gewaarschuwd mens telt immers voor 2. We vertellen je in dit artikel waar de valkuilen zitten en met welke tips je een aankoop kan doen waar je geen spijt van hoeft te hebben.

Bijkomende kosten als je veel ineens bestelt

De eerste en belangrijkste tip wanneer je kleding of andere producten via Ali Express bestelt, is dat je rekening moet houden met de limiet voor invoerbelastingen. Voor de Douane en PostNL geldt een maximum bedrag waarvoor je kan bestellen zonder dat er hiervoor extra kosten worden gerekend. Dit bedrag is € 22.- . Op de pagina van PostNL over pakket ontvangen uit het buitenland lees je hier meer over

Wanneer je met 1 bestelling over dit bedrag gaat moet je rekening houden met BTW en extra inklaringskosten.

Wil je goedkoop shoppen, dan is het dus verstandig het totaalbedrag onder deze limiet te houden. Bestel ook niet 2 pakketten van elk €20.- bij dezelfde verkoper. Dit kan worden gezien als een totaal bestelling.

Gratis verzenden van meerdere pakketten

Gratis verzenden van meerdere pakketten

Veel verkopers verzenden je bestelling gratis en voor niets, per container met duizendtallen tegelijk.

Het grote voordeel hiervan is dat je voor elk kledingstuk gewoon 1 bestelling doet per keer. Omdat er geen verzendkosten zijn, bestel je elk product apart, en reken je deze af.

In je bestellingen overzicht houdt je dan ook eenvoudig overzicht van de status van elk product.

In welke taal moet je communiceren met een verkoper

Wat vaak direct opvalt is dat de teksten vreemd overkomen. Teksten bij producten zijn onsamenhangend en vragen stellen levert vreemde antwoorden op. Bijna alle teksten die je leest zijn 1 op 1 via een vertaalprogramma omgezet. En niet altijd een hele goede.

De hele wereld besteld op Ali Express. En om voor elke taal een tolk in te schakelen, bij duizenden bestellingen en of vragen per dag, is niet te doen. Hierdoor leest het wat vreemd, maar het is geheel normaal, en je went hier snel aan.

Engels is niet zo vanzelfsprekend

Engels is niet zo vanzelfsprekend

De meeste verkopers spreken geen Engels. Het is dus niet perse nodig om je vragen in het Engels te stellen. De verkoper aan de andere kant spreekt de taal niet en haalt jouw bericht zelf eerst door een vertaler voor hij je een antwoord geeft. En ook dit antwoord wordt vertaald aan jouw teruggestuurd.

Spreek gerust je eigen taal

Spreek je eigen taal

Wees dus niet bang om in het Nederlands je berichten te sturen. Dit maakt het makkelijker voor jouw om duidelijk je probleem of vraag voor te leggen. Voor de verkoper maakt het ook niet uit, want alles wordt heen en weer vertaald. Houd het wel bij Jip en Janneke taal ;)

Jezelf beschermen bij je aankoop

Jezelf beschermen bij je aankoop
Lees meer over aankoopbescherming bij AliExpress

Bestellingen plaatsen aan de andere kant van de wereld is altijd spannend. Je wilt immers zeker zijn dat je je bestelling ontvangt, en dat wat je ontvangt ook is wat je hebt besteld. Gelukkig is de bescherming van kopers goed geregeld. Hier volgen wat tips wanneer je onverhoopt hulp nodig zou hebben.

Wat je moet doen als je je product nog niet hebt ontvangen

Wat je moet doen als je je product nog niet hebt ontvangen

Helaas duren bestellingen bij Ali Express altijd langer, maar daar is het aanbod en de prijs ook naar. Elke bestelling heeft een maximale termijn dat het product er over mag doen om jou te bereiken. Dit kan je terugvinden onder je account, bij het product dat je besteld hebt

Bevestig de levering niet zomaar

Confirmation received - bestelling bevestigen

Soms kan een verkoper je vragen om de levering te bevestigen als je hem nog niet binnen hebt. Dit moet je niet doen. De verkoper heeft namelijk zelf de mogelijkheid de termijn van leveren te verlengen. Doet hij dit niet, en heb je je bestelling nog steeds niet ontvangen, dan kan je een geschil openen.

Kan de verkoper niet aantonen dat je je bestelling hebt gekregen, dan krijg je vrijwel altijd je geld terug. Heb je per ongeluk al bevestigd zonder dat je iets hebt ontvangen, dan heb je vaak geen poot meer om op te staan, dus let hier goed op

Wees niet bang een geschil te openen

wees niet bang een geschil te openen

Een geschil met een verkoper kan voorkomen, Ali Express handelt dit netjes voor je af.

Om een geschil te openen ga je naar je bestellingen overzicht. De knop ‘open dispute’  brengt je naar een venster waar je aan kunt geven wat er mis is, en waarom je een geschil opent. Medewerkers van Ali Express bekijken dit geschil en helpen bij het oplossen er van.

Blijf altijd met de verkoper communiceren

blijf altijd met de verkoper communiceren

Kunnen aantonen dat je om informatie hebt gevraagd is belangrijk als er iets mis gaat. Blijf beleefd, en vraag de verkoper om opheldering als dat nodig is. Over levertijden bijvoorbeeld. Alles wat je schrijft en naar jou geschreven wordt kan worden gebruikt als er iets mis gaat. Dus houd het beleefd en netjes.

Over het algemeen trekt de verkoper aan het kortste eind, als jij kunt aantonen dat je vragen hebt gesteld.

Wat je moet doen als de verkoper niet reageert

Wat je moet doen als de verkoper niet reageert

Als de verkoper niet reageert, en de levertijd is bijna of al voorbij, open dan gelijk een geschil. Het openen van een geschil zorgt er voor dat jij de touwtjes in handen hebt. Als je dit gedaan hebt, stuur dan ook gelijk een bericht aan de verkoper, zo zien de medewerkers van Ali Express ook dat je er alles aan hebt gedaan, en stellen ze je in het gelijk.

Wat je kan doen als je het verkeerde of geen product hebt ontvangen

voorbeeld recensie een product niet ontvangen

Open in dit geval ook altijd een geschil, dit blijft voor alle afspraken die later niet mogen kloppen belangrijk. Sluit het geschil ook niet als de verkoper je heeft belooft dat er een nieuw pakket onderweg is. Aantonen dat dit zo is werkt alleen wanneer jij het in je handen hebt. Blijf altijd in controle

Lees altijd de reviews van andere klanten

reviews en sterscore van verkopers

Een negatieve ervaring wordt sneller uitgesproken dan een positieve ervaring, dit is helaas al heel lang zo en geldt bij Ali Express net zo goed als in Nederland. Gelukkig doen ze er bij Ali Express veel aan om goede recensies te vragen aan klanten, wanneer deze tevreden zijn.

Positief geeft vertrouwen

5 sterren score bij recensie voorbeeld

Recensies en reviews zijn een belangrijk meetpunt. Ben je blij met je bestelling, dan laat je dit graag weten. Viel het tegen, dan mag je dit ook laten weten.

Goede recensies en veel bestellingen zorgen voor een hoog gemiddeld cijfer van de verkoper. Een verkoper met een score van 4.8 en duizenden bestellingen doet beslist wat goed. Of het nu de prijs is, de levertijd of de kwaliteit, een positieve recensies geeft vertrouwen.

Negatief is niet altijd eerlijk

negatieve review score 1 ster

Kijk ook altijd even tussen de negatieve recensies. Waarom is er maar 1 ster gegeven. Heeft de verkoper echt een fout gemaakt, of heeft de persoon een fout gemaakt en wil er niet voor opdraaien?

Alles is mogelijk, maar door de reviews na te lopen krijg je een gericht beeld van de verkoper. Een beetje onderzoek is zo gedaan.

De juiste maat vinden op Ali Express

De juiste maat vinden op Ali Express - voorbeeld

Maattabellen bij verkopers zijn vaak van verkoper tot verkoper anders. De een levert informatie over hoe je moet meten, en bij welke kledingstukken welke maten horen. Anderen geven alleen aan hoeveel CM een M is etc…

Een paar tips om rekening mee te houden als je onzeker bent over de juiste maat.

Welke maat is de juiste maat vergeleken met Nederland

Een regel die je met een korreltje zout moet nemen is dat de maten op Ali Express altijd 1 á 2 maten kleiner uitvallen dan hier in Nederland of Europa. Soms is de maat die je nodig hebt van Ali Express precies hetzelfde als hier.

De maten staan vaak bij de verkoper zelf. Zij hebben immers de beste ervaring als het gaat om de juiste kleding te leveren. Als ze dit niet zouden doen, nemen de negatieve reacties alleen maar toe.

Het enige wat werkt om de juiste maat te bestellen is door de maattabel van de verkoper er bij te pakken, en met je meetlint aan de slag te gaan. (Dit is overigens altijd goed, ook als regel bij het kopen binnen Nederland).

Waar vind ik de maattabellen bij de verkoper

Maattabel voorbeeld van aliexpress
Voorbeeld van een maattabel van een verkoper bij Ali Express

Als je een leuk kledingstuk hebt gevonden, dan hoort de verkoper ook een maattabel te hebben die je kan vergelijken. Hierin staat precies om hoeveel centimeter het gaat bij de maat van de kleding die verkocht wordt.

De maattabel vind je bij het overzicht van de winkel die het kledingstuk verkoopt, en niet altijd bij de productfoto’s van het kledingstuk.

maattabel opzoeken van de verkoper

Klik op de foto van het kledingstuk. Dit opent het artikel op een nieuwe pagina van de verkoper. Eenmaal op deze verkoper pagina scroll je iets naar beneden tot je het kopje ‘Overzicht’ ziet staan.

Kijk bij het overzicht van de verkoper of hier een maattabel staat

knop overzicht bij verkoper

De populaire winkels met de meeste goede recensies of een hoge score hebben altijd een maattabel staan onder het overzicht van de winkel.

Wat moet ik doen als er geen maattabel bij staat

geen maattabel kijk bij recensies

Als er geen maattabel te vinden is, maar er zijn wel veel bestellingen van kledingstukken dan is de kans groot dat de maat overeenkomt, maar dit is nooit zeker.

Als er geen maattabel staat, kijk dan even tussen de recensies van andere kopers. Vooral als er veel recensies zijn kan je hier je antwoord vinden. In deze recensies wordt aangegeven welke maat zij bestelt hebben, bij welke omvang ze normaal hebben. Hebben ze dan ook nog eens 4 of 5 sterren gegeven, dan weet je al een beetje wat je mag verwachten.

Voorbeelden van kleding te bestellen bij Ali Express

Zomerjurk

Voorbeelden van Kleding bestellen bij Ali Express - Zomerjurk

T-Shirt

Voorbeelden van Kleding bestellen bij Ali Express - Tshirt

Shorts

Voorbeelden van Kleding bestellen bij Ali Express - Shorts

Blouses

Voorbeelden van Kleding bestellen bij Ali Express - blouses

Rokjes

Voorbeelden van Kleding bestellen bij Ali Express - Rokjes

 

 

 

2 thoughts on “Kleding bestellen bij AliExpress, tips waar moet je op letten”

 1. Bij zo’n beetje alle sites die ik heb aangeklikt gaat het alleen over dames kleding, alsof mannen niet bestellen bij Ali.
  Een Aziatische maattabel vs een Europese is niet te vinden!

  1. Bedankt voor je reactie

   De maattabel zoals in dit artikel genoemd is ter voorbeeld van hoe de verkopers op AliExpress deze kunnen hebben. Over het algemeen hanteren ze in Azie kleinere maten dan hier in Nederland. De maten van kleding in Azie zijn soms wel tot 2 maten te klein, ook als je gewend bent een XL te dragen en de kleding in XL te bestellen.

   Helaas hebben de verkopers inderdaad de gewoonte om wel de tabellen te noemen voor vrouwen, maar niet voor de mannen (zelfs als het om mannenkleding gaat). De beste tip die we in dat geval kunnen geven is de beoordelingen van kopers er op na te slaan. Zijn er andere kopers die tevreden of ontevreden waren over de maat en geldt dit voor meer producten van het zelfde merk of leverancier. Confectiematen voor heren zijn te vinden in dit artikel

   Uw reactie heeft in ieder geval onze aandacht, voor u en anderen die met hetzelfde probleem zitten schrijven we hier dan ook graag een artikel over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *