Welke sokken zijn het best tegen zweetvoeten- featured

Wat zijn de beste sokken tegen zweetvoeten. De materialen van sokken.

Welke sokken zijn het best tegen zweetvoeten, of beter gezegd: welk soort materiaal helpt mijn voeten minder te zweten.

Er zijn veel sokken op de markt in verschillende kleuren, diktes, lengtes en materialen. En zweetvoeten zijn een veel voorkomend probleem voor veel mensen.

We omschrijven daarom de belangrijkste materialen die in sokken terug te vinden zijn, waaronder:

  • Katoen
  • Wol en Merinowol
  • Bamboe
  • Zilver en Kopergaren
  • Acryl
  • Nylon en Polyamide

De beste sokken tegen zweetvoeten zijn zilversokken vanwege de goede vochtabsorptie en het comfort. Het zilver doodt de geurveroorzakende bacteriën en is effectief tegen voetschimmel en infecties. Zilversokken hebben de meeste voordelen ten opzichte van andere materialen maar zijn duurder in de aanschaf

Bekijk prijzen voor zilversokken hier

Wanneer zijn sokken de beste tegen zweetvoeten

De beste sokken tegen zweetvoeten horen je voeten warm ,comfortabel en ademend te houden. Zweetvoeten ontstaan door te veel warmte, en te weinig ademen van voeten. Je draagt bijvoorbeeld geen wollen sokken bij het sporten, daarvoor is katoen beter geschikt. En je kan zweetvoeten helpen voorkomen door het dragen van ademende schoenen.

Daarbij kunnen zweetvoeten erger worden door een combinatie van:

  • Aanleg van je lichaam en voeten, om te gaan zweten.
  • Het materiaal van de sokken bij de activiteit.
  • Het dragen van slecht geventileerde schoenen.

Na het oplopen van zwemmerseczeem of andere schimmels, is het zaak dat je je voeten droog houdt. Schimmels hebben in een vochtige omgeving meer kans te overleven. En snel herstellen doe je door je voeten droog te houden.

Verkeerde sokken dragen bij zweetvoeten

Als je door verkeerde sokken met zweetvoeten blijft doorlopen, heb je grotere kans op vorming van bacteriën. Door bacteriën de kans te geven op te hopen in je sokken en schoenen, loop je ook meer kans chronische voetschimmel te ontwikkelen.

Het gebruik van het juiste materiaal van sokken helpt bij het bestrijden van zweetvoeten, en kan antibacterieel werken om ook de gevolgen van zweten tegen te gaan.

Welke materialen van sokken helpen het best tegen zweetvoeten

Welke materialen van sokken helpen het best tegen zweetvoeten

Om je te kunnen vertellen welke materialen van sokken het best helpen tegen zweetvoeten, hebben we de eigenschappen van verschillende materialen voor je omschreven.

Elk materiaal heeft namelijk andere eigenschappen die bepalen of het juist is om tegen zweetvoeten te dragen, zoals: Ademend, vochtafdrijvend of warm.

Hoe de verschillende materialen van sokken helpen tegen zweetvoeten hebben we voor je uitgezocht.

Zilversokken en Zilvergaren

Zilversokken in 4 verschillende kleuren met zilvergaren er in verwerkt

De zilversokken zijn over het algemeen de beste sokken tegen zweetvoeten. Zilversokken zijn sokken waarbij zilvergaren door het materiaal heen is verwerkt.

De voordelen van zilvergaren in zilversokken

Zilvergaren biedt een oplossing bij veel voetklachten zoals koude voeten, eczeem ,voetschimmel en pakt daarmee de gevolgen aan van zweetvoeten. De sokken reguleren de warmte voor je voeten goed, reduceren het transpireren en zijn sterk antibacterieel. Ze zorgen dankzij goede ademende eigenschappen voor verkoeling in de zomer en voor warmte in de winter.

Zilver werkt aangetoond antibacterieel

Zilversokken hebben een eigenschap die de meeste andere materialen niet delen, zilver doodt namelijk (net als kopersokken) de bacteriën die de vervelende luchtjes veroorzaken na het zweten. Zie hiervoor ook het artikel over antibiotica door zilver op de website van Scientias.

Aangezien andere materialen deze eigenschap niet of minder delen, zijn zilversokken in onze ogen de beste sokken tegen zweetvoeten. Ze zijn goedkoper dan kopersokken, en kosten gemiddeld per paar rond 20 euro.

Bekijken prijzen en verschillende kleuren zilversokken hier

Katoen

stapel werksokken van katoen

Katoenen sokken zijn het meest voorkomend en zijn in alle kleuren en maten te koop. Katoen is een goedkope stof waardoor de sokken erg betaalbaar zijn

Sokken van katoen, veelzijdig en goedkoop

Katoen kan heel goed vocht absorberen maar slecht vocht afdrijven. Als ze eenmaal nat zijn dan is het alsof je een katoenen lap om je voet bindt. Dit veroorzaakt op zijn beurt veel wrijving en je loopt hiermee sneller kans op blaren. Katoen vormt vooral een goede combinatie met een goed geventileerde schoen. Katoen is tevens de goedkoopste stof voor sokken.

Katoenen sokken kan je o.a. hier vinden

Bamboe

3 blauwe bamboesokken

Bamboe is bewezen anti micro bacterieel te werken en ze zijn super zacht aan je voeten.

Hoe bamboe sokken de gevolgen tegengaan

Bamboe sokken hebben goede vochtafdrijvende eigenschappen en voelen vele malen zachter aan dan katoen Het materiaal voelt aan als kasjmier, wat ze erg comfortabel maakt om te dragen.

Bamboe sokken zijn ook niet zo duur zoals bijvoorbeeld merino wol, en lijken qua prijs meer op katoenen sokken.

Bekijk prijzen van bamboe sokken hier

Wol of Merino Wol

enkele grijze sok van merino wol

Sokken van wol of merino wol zijn een goede keus als het buiten wat kouder wordt, en je je voeten graag warm en droog wilt houden. Tegen zweetvoeten in de winter zijn wollen sokken daarom vooral een goede keuze.

Merino wollen sokken zoals hierboven vind je hier

Sommige merino wollen sokken zijn ook voorzien van een anti-slip laag. Handig voor in huis op gladde vloeren, en net zo veilig. Sokken met anti slip vindt je hier.

Warm, zacht in de winter en sterk

Er bestaan soorten wol die juist heel goed werken je voeten in een gezonde droge conditie te houden.Wollen sokken ventileren goed en houden de voeten ook warm in de winter. Daarnaast zijn ze vaak dik en zijn niet echt modieus.

Merino wol is extreem zacht en jeuk vrij. Het wol is erg sterk en redelijk slijt vast is, dit type sok is vaak wel iets duurder dan sokken van katoen. Merino wol heeft van nature een veel fijnere vezel dan van gewoon wol en hierdoor jeukt het minder dan normaal wol.

Acryl

Sokken in een verpakking van acryl wol

Sokken van of met acryl zijn zachte sokken en lijken veel op sokken van wol. Acryl is een synthetische vezel die vooral warmte isolerend is, en in veel gevallen zelfs beter warmte isoleert dan wol.

Hoe belangrijk Acryl  is

Het belang van acryl is om vooral warmte te isoleren. Om goed vocht op te nemen moet het gecombineerd worden met stoffen zoals katoen die goed vocht op nemen. Acryl is daarmee een goede allrounder. Het is de middenklasser als het gaat om zweetvoeten en comfort in de winter.

Acryl is comfortabel, is zacht en kan wanneer het gemixt is met andere materialen redelijk goed vocht afdrijven.

Sokken met acryl en van wol vind je hier

Nylon en Polyamide

Voorbeeld van een kleurige sok met Nylon van polyamide er in verwerkt

Nylon en daarmee polyamide zijn een belangrijke toevoeging in sokken (ca. 12%), net zoals elastaan, spandex en lycra. De nylon zorgt vooral voor  sterkte en duurzaamheid.

Sokken zoals in het voorbeeld kan je hier vinden

Nylon en polyamide zijn belangrijk in sokken

Het nylon garen is belangrijk in sokken maar neemt op zichzelf niet veel vocht op. Het moet verweven worden met andere stoffen zoals bijvoorbeeld katoen of wol om een stevig materiaal te vormen voor een goede sok. Het is een redelijke vocht afdrijver voor het vocht dat het wel opneemt. Andere materialen waar nylon sokken vaak mee verweven worden zijn:  elastaan, spandex en lycra (voornamelijk voor elasticiteit).

Kopersokken

Voorbeeld van kopersokken in het zwart met koperkleurige delen

 

Kopersokken zijn sokken met daarin koper garen verwerkt. Ze hebben vooral bij militairen, atleten, en werklui een positieve naam omdat zij veel lopen en daarmee de sokken intensief gebruiken. Kopersokken bestaan al een lange tijd, maar zijn over het algemeen minder bekend..

Het koper wordt in een bad vermengt met polyester garens en blijft hierdoor goed zitten.

De gevolgen van zweetvoeten tegengaan

Sokken met koper verwerkt zijn getest op het doden van bacteriën en er is aangetoond dat deze 99.9% van voetschimmelbacteriën weet te doden binnen 12 uur na aanraking. Met zweetvoeten doorlopen houdt in dat je een vochtige omgeving kweekt voor bacteriën.

Super antibacterieel, maar met een prijskaartje

Kopersokken zijn wel een stuk duurder dan alle voorgaande materialen. In sommige gevallen kunnen kopersokken zelfs voorgeschreven worden door een arts als ‘middel’ tegen voetschimmel bijvoorbeeld. Gemiddeld kost 1 set goede kopersokken rond de 30 euro. Maar vanwege de antibacteriële kracht, en de duurzaamheid er van is het zeker het overwegen waard.

Kopersokken zijn hier te bestellen.

Ik zoek voor elke situatie een geschikte sok.

twee vrolijke benen uit een autoraam met roze sokken

Probeer wat soorten uit tijdens verschillende activiteiten. Koop sokken van verschillende materialen, zo zorg je er voor dat je genoeg variatie hebt en dus altijd de juiste sok aantrekt voor de aangelegenheid!

We hebben ook een leuk artikel gevonden over het dragen van dezelfde paar sokken tegen zweetvoeten over meerdere dagen. Dit om te testen of ze de geurtjes goed tegenwerken. Het artikel is in het Engels, en gaat over geurloze sokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *