Triacetaat en acetaat stof wordt gebruikt als een vervanger voor zijde in goedkopere kleding voor zijn glanzende uiterlijk. Triacetaat is één van de oudste door de mens gemaakte stoffen. Deze stof wordt gebruikt voor jurken, voeringen van bijvoorbeeld blazers, als blouses, voor lingerie en ook in schoenen.
Triacetaat is afgeleidt van Acetaat en cellulose. Acetaat vezels zijn gemaakt van cellulose of houtpulp. Acetaat moet altijd koud gewassen worden, en luchtgedroogd voor de mooiste resultaten. Triacetaat kan iets meer warmte hebben, koud water heeft de voorkeur.
De volgende tips gelden voor zowel Acetaat als Triacetaat.
Eigenschappen van triacetaat en acetaat stof
Voordelen
- Acetaat stof valt mooi en voelt aan als zijde
- Acetaat is beschikbaar in vrijwel alle mogelijke kleuren en prints
- Triacetaat behoudt zijn plooi erg goed
- Ze hebben een hoge glans en reflecteren licht voor een glanzend uiterlijk
- pillen of pluizen niet , en ze zijn niet duur
- Bijna niet statisch
- Triacetaat stof kreukt minder makkelijk
- Triacetaat stoffen kunnen beter tegen krimpen dan Acetaat
- Triacetaat kan tegen een hogere temperatuur dan acetaat
- Kunnen goed tegen schimmels en beestjes
Nadelen
- Beide stoffen zijn oplosbaar in nagellak-remover en aceton
- Geweven acetaat materiaal moet naar de stomerij tegen kreuken
- Acetaat is warmte gevoelig en kan smelten tijdens strijken
- Te warm wassen en/of drogen kan zorgen voor krimpen en kreuken
- Het zijn geen ‘stevige’ materialen en kunnen door wrijving snel beschadigen
- Bij te hoge temperaturen kunnen permanente kreukels ontstaan
- Is niet elastisch en kunnen niet tegen slijtage. Triacetaat kan wel meer hebben dan acetaat.
Hoe je triacetaat en acetaat moet wassen
Met acetaat en triacetaat stof moet je zorgvuldig omgaan als het op wassen aankomt. Wil je dat je materiaal de best mogelijke behandeling verdiend? houdt dan rekening met de volgende belangrijke tips:
Eerst op het label letten
Voor de allerbeste resultaten is het goed het label van je kleding te lezen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar hierop staat waar je rekening mee moet houden. Vaak zijn verschillende stoffen gecombineerd met triacetaat, en heeft het een bijzondere behandeling nodig. Het kan zijn dat er geadviseerd wordt de kleding bij de stomerij te laten reinigen, en dat is echt niet voor niets. Als je een beginner bent met wassen, is het verstandig gehoor te geven aan het label.
Bij voorkeur met koud water en wassen met de hand
De voorkeur voor triacetaat is dit met de hand te wassen. Zo voorkomen je wrijving, kreukels en schade aan het materiaal. Als het label aangeeft dat het gewassen kan worden in de wasmachine, gebruik dan altijd koud water. gebruik een ‘zacht’ wasmiddel en probeer het niet te wringen of te vouwen.
- Handwassen
- Altijd in koud water
- Niet wringen
Toch wassen in de wasmachine, gebruik dan deze tips
Als je de wasmachine gebruikt, probeer deze dan niet te vol te doen. Kies voor het ‘fijne was’ programma en zet centrifugeren op een lage stand. Te veel beweging en op een hoge snelheid centrifugeren kan voor diepe kreukels zorgen die moeilijk uit het materiaal te halen zijn. Bij voorkeur gebruik je een wasnetje of waszak om het kledingstuk in te doen, en keer de kleding binnenstebuiten. Zo voorkomen je dat de stof haakt aan bijvoorbeeld ritsjes of andere kleren.
- Wasmachine niet te vol doen
- Gebruik fijn wasprogramma
- Laag centrifugeren
- Binnenstebuiten keren
- wasnetje gebruiken
Vlekken verwijderen van (tri)acetaat
Voor het verwijderen van specifieke vlekken, volg de instructies om het type vlek te verwijderen. Houd bij de instructies rekening met het gebruik van koud water.
- gebruik voor het verwijderen van vlekken nooit een oplosmiddel zoals aceton of terpentine, omdat deze vloeistoffen de vezels van triacetaat kan oplossen.
- laat de vlekverwijderaar even intrekken
Triacetaat stof drogen
Vergeet je droger, en laat triacetaat altijd in de lucht drogen. Teveel warmte bij het drogen van de stof kan zorgen voor het krimpen van de vezels. Eenmaal gekrompen is dit niet terug te draaien. Omdat het materiaal zo gevoelig is te kreuken, gebruik altijd een platte ondergrond of een kledinghanger om de stof te laten drogen.
- Altijd luchtdrogen
- Pas op met warmte tegen krimpen
- op een platte ondergrond laten drogen
- kledinghanger gebruiken
Triacetaat of Acetaat strijken
Als het niet nodig is, niet doen. Heb je toch kreukels opgelopen of wil je absoluut het materiaal even strijken? gebruik dan altijd een lage temperatuur, en een stuk stof ertussen. Of beter nog, strijk de kleding aan de binnenzijde. Een stuk stof ertussen voorkomt dat je de vezels per ongeluk smelt, wat weer kan leiden tot gaten of beschadigingen aan de stof. Voor het mooiste resultaat strijk je het materiaal als deze licht vochtig is.
- niet stomen (ivm warmte)
- strijken aan de binnenkant van de kleding
- materiaal licht vochtig maken
- lage temperatuur (143 °C)
- stuk stof tussen strijkbout en materiaal
Triacetaat of Acetaat opslaan
Probeer je kledingrek met kleding gemaakt van acetaat uit de buurt te houden van je parfums of alcohol houdende middelen. Pas ook op met nagellak remover, deze vloeistoffen (ook de damp er van) kan de vezels van acetaat onherstelbaar beschadigen. Om de kleding voor langere tijd op te slaan is het handig een kledinghanger te gebruiken, zo behoudt je de plooien het best en voorkom je kreukels in de stof.
- niet bij parfums of alcohol in de buurt
- hangend opslaan tegen kreukels
Bedankt voor dit informatieve artikel over synthetische kleding. Nou weet ik waar die ene bloes van gemaakt was, die onder mijn strijkbout een smeltgat opliep. Wel stel ik achteraf vast dat acetaat tamelijk onderhoudsvriendelijk is. Wat ik een bijkomend nadeel vindt, is dat het geen zweet opneemt.
Aiii. Te hoge temperaturen zijn echt funest voor acetaat stoffen. En wat betreft zweten in acetaat kleding, laat de stof het wel toe om te ademen maar neemt het nauwelijks vocht op. Dus heel geschikt voor een zomerse dag is het inderdaad niet.
Bedankt voor je reactie! ;)