viscose wassen en strijken -featured

wat is Viscose stof, wassen, strijken en de eigenschappen

Viscose stof is een veelzijdige en veelgebruikte stof in allerlei soorten kleding. Alles wat je nodig hebt om te weten over deze eerste rayon stof vertellen we je in dit artikel.

Wat is Viscose stof

Viscose is een zachte (rayon) stof die erg mooi valt en met betere vocht absorberende eigenschappen dan bijvoorbeeld katoen. Viscose is de eerste semi-synthetische stof die door de mens is gemaakt. Het is ontdekt in 1924, waarbij het tevens de verzamelnaam rayon stof meekreeg.

Viscose is geïntroduceerd als een betaalbaar alternatief voor zijde. Het lijk qua uiterlijk op zijde, maar voelt aan als katoen.

Waar is viscose van gemaakt

Viscose is een rayon stof die gemaakt wordt van gezuiverde cellulose. Rayon stoffen zijn stoffen die worden gemaakt uit cellulose. Dit betekent dat het gemaakt wordt van cellulose en houtpulp. Viscose stof en ook lyocell en modal zijn verschillende types rayonstoffen. Ze verschillen van elkaar door het proces waarmee ze gemaakt worden, waardoor ze ook andere eigenschappen meekrijgen.

Viscose wordt gemaakt door de cellulose van houtpulp te behandelen met natriumhydroxide en koolstofdisulfide. Viscose is een semi-synthetische stof, omdat het wordt gemaakt van in de natuur voorkomende polymeren.

De cellulose oplossing wordt vervolgens in vezels gewoven om een materiaal te produceren wat zacht aanvoelt en mooi valt. De naam viscose wordt vooral hier in europa en in Azië gebruikt. In de Verenigde Staten verwijst men meestal naar de algemene naam rayon.

Viscose is Bio-based of semi-synthetisch

Terwijl andere stoffen zoals katoen, linnen en wol als natuurlijke vezels worden beschouwd, is viscose als een bio-based textiel of (semi-synthetisch). Het begint namelijk met houtcellulose (een natuurlijk element, de ‘bio-base’). Dat hout wordt vervolgens  behandeld met de chemicaliën om uiteindelijk een vezel op te leveren.

Bio-based stoffen zijn gemaakt van bamboe, planten of houtpulp.

Viscose is afbreekbaar

Viscose is biologisch afbreekbaar. Het is gemaakt van houtpulp en is daarmee een bio vriendelijk materiaal. In studies ( engelse studie) die zijn gedaan in een gecontroleerde omgeving, met het materiaal in de grond, is gebleken dat viscose binnen 6 weken al redelijk vergaan is. In tegenstelling tot katoen, wat hier 11 weken over deed in dezelfde omstandigheden.

In ‘normale’ omstandigheden, zoals wanneer de stof op de vuilnisbelt belandt, duurt het alsnog tientallen jaren om volledig te vergaan.

Om je hier een beter gevoel bij te geven: Een composthoop met etensresten in de achtertuin doet er gemiddeld 6 maanden tot een jaar over om volledig te composteren

Biologisch afbreekbaar zijn is een eigenschap van alle Rayon stoffen op cellulose basis.

Eigenschappen van viscose

Eigenschappen van viscose

Viscose deelt net als de andere rayon stoffen veel eigenschappen met bijvoorbeeld katoen.

  • Het absorbeert vocht goed
  • Viscose is een ademende stof
  • Comfortabel en zacht om te dragen
  • Makkelijk te kleuren
  • Absorbeert vocht beter dan katoen

Viscose stof en zweten

Viscose stof zweten

Viscose stof werkt redelijk goed tegen zweet. Het absorbeert vocht, net als andere rayon stoffen namelijk, beter dan katoen. Het ademt daarnaast ook goed waardoor zweet de kans krijgt te drogen, en niet blijft plakken aan je lichaam.

Vervaagt de kleur van viscose in de zon?

We hebben niet ondervonden of ergens anders kunnen vinden dat zonlicht makkelijk de kleur doet vervagen. Bij alles waar we bij viscose naar kijken, komt het materiaal als een sterke stof naar buiten.

Ervaringen kunnen natuurlijk verschillen, en kan te maken hebben met de manier waarop een stof is gekleurd. Was het fabrieksaf gekleurd, of hebben de mensen dit zelf gedaan. UV straling is in ieder geval erg sterk, en laat vaak zijn sporen na op andere materialen.

Waar de kleur wel van kan vervagen zijn chemicaliën en slijtage. Sommige viscose behoudt zijn kleur van nature niet erg goed, maar er is geen reden om te denken dat zonnestralen hier de oorzaak van zijn.

Andere manieren om viscose te vervagen

Door viscose regelmatig te wassen zal na meerdere wasbeurten de kleur langzaam vervagen. Elke wasbeurt vervaagt de kleuring een klein beetje. Viscose is simpelweg niet een erg sterke stof, dus verwacht niet dat het lang zijn kleur behoudt.

Teveel wassen kan er ook voor zorgen dat het veel sneller vervaagt dan normaal. Ook de temperatuur is hierop van invloed. Het is een stof die zich makkelijk laat beschadigen.

Wees dus zuinig met viscose kleding, en ga er voorzichtig mee om. Koop kleding in de kleur die je wilt, in plaats van proberen de kleur te krijgen die je verlangt.

Is viscose een materiaal wat makkelijk rafelt?

Viscose kan zeker rafelen. Het is in dat opzicht een zwakke stof waarbij je met een beetje pech rafelen kan verwachten. Als er losse draden zijn die ergens achter blijven hangen, zal dit een zichtbare plek veroorzaken die erger kan worden

Bij viscose vloerkleden bijvoorbeeld is het niet ongewoon dat, tijdens het stofzuigen draden kunnen worden opgezogen. Ook met lopen op het kleed verdunnen de vezels waardoor dit sneller voor kan komen.

Het risico is lager wanneer kleding is gebreid in plaats van geweven. Het hangt erg af van de kwaliteit van de stof. Hoe het is gemaakt ( gebreid of geweven ), en hoe het is samengesteld.

Het is moeilijk te zeggen hoe groot het risico is, omdat niet alle viscose stoffen hetzelfde zijn.

Is viscose statisch of niet?

Viscose is van nature statisch. Houtpulp biedt de juiste omgeving om statische elektriciteit te verzamelen. Wanneer dat gebeurt merk je dan je kleding aan je lijf kan gaan plakken.

Door het dragen van een dunne onderjurk kan je dit voorkomen, en door het gebruik van talkpoeder minimaliseer je het statische effect van je kleding. Het is niet ideaal om je helemaal in talkpoeder te storten, maar het verhelpt je probleem wel.

Door gebruik te maken van wasverzachter kan je het effect ook verminderen. Hier hangt wel een risico aan omdat met chemicaliën te werk gaat. Belangrijk is dus om een wasverzachter te nemen die vriendelijk is voor viscose.

De brandbaarheid van Viscose

Viscose is een brandbaar materiaal. Het brand makkelijk en vat ook makkelijk vlam. Het is gemaakt van houtpulp en chemicaliën, twee ingrediënten die samen zorgen voor een brandbaar materiaal. Echter niet elk kledingstuk van viscose brandt even makkelijk.

Als het materiaal gemaakt is van een cellulose type materiaal zal het een as-achtige stof achterlaten en ruiken naar verbrand papier. Als het materiaal is na behandeld met hars, laat het een ‘skelet’ achter ( alsof een blad van de boom aan het vergaan is).

Het is belangrijk om van tevoren te weten naar welk evenement of feest je onderweg bent. Is er open vuur aanwezig, wees dan voorzichtig in wat je aantrekt.


Viscose stof en wassen, belangrijke punten om je kleding mooi te houden

Viscose stof wassen

Viscose is droog een redelijk sterke stof, maar minder ‘duurzaam’ dan katoen. Vooral wanneer de stof nat is is het gevoelig voor beschadiging. Zorg er voor dat je bij het wassen van viscose voorzichtig bent en een mild wasmiddel gebruikt. Gebruik ook altijd koud-lauw water.

Wassen met andere stoffen

Viscose wassen met andere stoffen dien je altijd te proberen te voorkomen. Probeer het combineren van verschillende stoffen geheel te vermijden. Tenzij het gaat om andere rayon stoffen. Als je het samen wast met bijvoorbeeld je spijkerbroek kan de stof ernstig beschadigen in de wasmachine. Niet alleen omdat spijkerstof veel steviger is, maar de knopen en metalen delen kunnen de stof aantasten.

Krimpt viscose bij wassen?

Krimpt viscose bij wassen

Viscose krimpt bij te hoge temperaturen. Het water of het wassen zelf zorgt niet voor het krimpen van de stof. Viscose dient gewassen te worden rond de 30 graden en maximaal 40 graden. Probeer alle temperaturen boven de 40 graden te vermijden om krimpen te voorkomen.

Hoe je Viscose goed met de hand kan wassen

Viscose met de hand wassen

Viscose kledingstukken zoals jurkjes, tops of sjaals kunnen het best met de hand worden gewassen in koud water en met een mild wasmiddel. Het wassen met de hand levert het mooiste resultaat op en je loopt het minst risico op beschadigingen aan de stof.

Belangrijk om te onthouden is dat je na de handwas de stof niet gaat wringen maar persen. Dus je mag er wel druk op uitoefenen, maar draai het niet stevig om het water er uit te krijgen.

  • Koud water gebruiken
  • Gebruik een mild wasmiddel
  • Wring viscose niet tijden het wassen

Viscose stof wassen in de wasmachine

Viscose stof wassen in de wasmachine

Geen tijd om de stof met een handwas te wassen, dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wassen van viscose in de wasmachine kan, mits je hiervoor het ‘fijne was’ programma gebruikt en een lage snelheid om te centrifugeren.

  • Fijn wasprogramma
  • lage snelheid centrifugeren
  • niet samen wassen met spijkerbroeken

Op welk programma is Viscose het best te wassen

Viscose wassen op wolprogramma

Viscose kan prima gewassen worden op het wolprogramma. Dit programma verbruikt over het algemeen wat meer water. Viscose wassen op een wolprogramma is in de meeste gevallen geen probleem. Het wolprogramma is beschermd door de temperatuur in verband met krimpen, dus is je viscose ook beschermd. Je kan je dus niet makkelijk vergissen door een te hoge temperatuur in te stellen, omdat het wolprogramma tussen de 30 en 40 graden zit.

Wol is net als viscose een kwetsbare vezel. Het programma voor wol draait rustiger of zelfs maar af en toe.

 


Viscose stof drogen

Viscose stof drogen

na de handwas

Nogmaals, niet wringen maar persen. Druk het overtollige water uit het kledingstuk. Plaats het kledingstuk bij voorkeur op een dikken katoenen handdoek en rol het licht op om het laatse vocht in de handdoek te laten trekken. Laat het kledingstuk vervolgens aan een hanger in de lucht drogen. Heb je een plek waar het kledingstuk liggend kan drogen dan kan dit ook. Probeer tijdens het drogen het kledingstuk (als dit nodig is) terug in de juiste vorm te kneden. Laat viscose in ieder geval niet op een hoopje liggen. Kreukels die je in laat drogen zijn niet makkelijk om te verwijderen.

  • Druk het overtollige water uit de stof
  • Rol het kledingstuk licht op in een dikke handdoek
  • Hang het te drogen, of leg het neer op een plat oppervlak
  • Tijdens het drogen het kledingstuk ‘vormen’

Centrifugeren en drogen

Viscose centrifugeren tijdens het wasprogramma vraagt er om dit op een lage snelheid (400-600) te doen. Voor de meeste wasmachines kan je kiezen voor hoge snelheden, maar dit wordt voor zowel viscose als wol afgeraden te doen.

Kies bij centrifugeren altijd voor de laagst mogelijke stand, en geef het kledingstuk desnoods een handdoek om op uit te laten drogen. Een lage centrifuge stand zorgt voor ‘nattere’ kleding uit de wasmachine, dus mooi weer heeft de voorkeur het te laten drogen.

Gebruik van een droger wordt voor zowel viscose als wol afgeraden.


Viscose stof Strijken

Zie je toch een paar kreukels hier en daar dan is strijken op zich geen probleem, het materiaal kan hier redelijk goed tegen mits je de juiste voorzorgsmaatregelen treft.

Strijk temperatuur

Temperatuur

Gebruik bij het strijken een gemiddelde temperatuur (bij voorkeur ‘zijde instelling’) op het strijkijzer. Indien mogelijk altijd een stuk stof tussen het strijkijzer en het kledingstuk gebruiken (Katoen is hiervoor het meest geschikt).

Een te hoge temperatuur kan in het materiaal branden, en bij sommige synthetische stoffen het materiaal zelfs smelten.

Stomen met strijkijzer of kledingstomer

Stomen met strijkijzer of kledingstomer

Stoom gebruiken voor de ergste kreukels is geen probleem. Ook een kledingstomer kan gebruikt worden terwijl het kledingstuk nog aan de hanger zit, om de lichtere kreukels vaarwel te zeggen.


Hardnekkige Vlekken verwijderen van viscose

Hardnekkige Vlekken verwijderen van viscose

Voor het verwijderen van specifieke vlekken kan je het best de methode gebruiken voor de vlek waar je mee te maken hebt. Misschien herhalen we het wat vaak, maar houdt er rekening mee dat je bij het verwijderen van de vlek niet te hard schrobt of de stof wringt.

Wringen van viscose kan ervoor zorgen dat de viscose vezels zwakker worden of zelfs breken. De glans is er dan snel af en het kledingstuk ziet er sneller afgedragen uit.

 


Viscose stof kleuren

Welke textielverf kan ik gebruiken

Viscose stof staat er om bekend zijn kleur erg goed te behouden, en kan om deze reden ook goed gekleurd worden.

Het kan gekleurd worden met alle kleuren die ook beschikbaar zijn voor katoen. Het kleuren van viscose levert je vaak veel diepere en mooiere kleuren op dan wanneer je katoen kleurt.

Houdt vooral rekening met de kwetsbaarheid van de stof wanneer deze nat is.

Welke textielverf kan ik gebruiken

De textiel van Dylon leveren over het algemeen een mooi resultaat op. De textielverf is bijvoorbeeld hier online verkrijgbaar:


Andere eigenschappen van viscose

Viscose stof is natuurlijk

Viscose stof is natuurlijk

Viscose stof is bio-based. Dit betekent niet 100% natuurlijk, maar de grondstof (houtpulp) is dit wel. De behandeling van de cellulose gebeurt met chemicalien en dat maakt de stof semi-synthetisch.

Is viscose rekbaar of elastisch

Viscose is niet rekbaar of elastisch van zichzelf. Meestal wordt het gemengd met Lycra of elastan om de stof rekbaarheid mee te geven.

Het valt wel te bewerken, dat wil zeggen: Als het per ongeluk gekrompen is kan je dit proberen te herstellen zonder al te veel moeite of kosten.

viscose oprekken

Je kan viscose oprekken en redelijk herstellen als het je toch overkomen is dat het is gekrompen. Met een combinatie van baby shampoo en water.

Als je geen babyshampoo hebt kan je ook conditioner gebruiken.

  1. Vul een emmer met warm water en voeg hier een scheut babyshampoo aan toe
  2. Maak de stof goed nat en masseer de shampoo er door, laat het 30 minuten intrekken
  3. Spoel de stof uit met koud water
  4. Druk het overtollige water uit de stof zonder te wringen
  5. Leg het kledingstuk plat neer op een grote handdoek en rol de handdoek vervolgens op om het meeste vocht op te nemen.
  6. Na het uitrollen van de handdoek kan je op de plekken die je wilt ‘rekken’ een wrijvende beweging maken over de stof, waar je deze wilt oprekken.
  7. Leg het kledingstuk te drogen om een plat oppervlak met een handdoek er onder.

bron: (wikihow: Unshrink-Rayon)

Is viscose warm om te dragen

Viscose is niet een warmte isolerende stof. Dus voor de winterdag is het niet erg warm. De stof ademt immers goed en is dus meer geschikt voor warm weer dan voor koud weer.

  • Meestal gewoven of gebreid in zachte, gladde, zijdeachtige stoffen
  • kan zowel zwaar gewoven als licht gewoven zijn
  • worden vaak gecombineerd met bijvoorbeel Lycra voor elasticiteit
  • viscose ademt goed en dus perfect voor warme, vochtige klimaten
  • Niet goed voor warmteisolatie
  • makkelijk te verven en behoudt zijn kleur goed
  • Vezels krimpen niet bij hitte
  • Kan vocht aantrekken maar ook lichaamsolie en zouten.
  • Viscose is niet sterk als het nat is, daarom moet je het zorgvuldig behandelen
  • Direct wassen na het dragen is aangeraden om de stof mooi te houden

6 thoughts on “wat is Viscose stof, wassen, strijken en de eigenschappen”

  1. Wat een veelzijdige en uitgebreide uitleg, Geweldig !! Ik ben hier enorm mee geholpen!! Doordat ik een smalle beurs heb en een huidaandoening vind ik het soms lastig beslissingen te maken omtrent kleding aanschaffen.Dit artikel heeft mij correct en voldoende informatie gegeven. Hartelijk Dank hiervoor !!

  2. Inderdaad verrassend interessante en leuke info! Zou iedereen die kleding koopt/draagt/reinigt eigenlijk moeten weten. Dus ‘iedereen’.

    1. Viscose heeft de eigenschap en erg mooie stof te zijn, en daar lever je inderdaad flink in op warmte. Het is een keus om te gaan voor functioneel of uiterlijk. Viscose blijft mooi en kreukt niet snel, en maakt daarom vooral een mooie jas, maar niet een erg warme :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *