Wat is modal stof en hoe je modal moet wassen

Wat is modal stof

Modal stof is gemaakt van houtpulp van de beuk. De houtpulp wordt door een chemisch proces omgezet in superzachte en sterke modalvezels. Het is hierdoor een rayon stof.

Modal is een hygroscopische stof, wat inhoudt dat het vocht uit de omgeving onttrekt, modal trekt 50% meer vocht aan dan bijvoorbeeld katoen. Het beukenhout dat voor modal stof gebruikt wordt haalt men uit duurzaam beheerde bossen.

Modal lijkt qua structuur en aanvoelen op zijde, maar is net zo praktisch als katoen. Omdat modal makkelijker en beter vocht opneemt dan katoen, voelt het minder zweterig of plakkerig aan.

Duurzaamheid van modal

Duurzaamheid van modal - Beuken bos
Duurzaamheid van modal – Beuken bos

Modal is een duurzame vezel. Het beukenhout wat wordt gebruikt voor het maken van modal, wordt gewonnen uit speciaal hiervoor aangelegde beheerde bossen. 

Duurzaamheid van houtpulp van de beuk

Beuken groeien makkelijk en bijna alles van de beuk kan worden gebruikt, waaronder de houtpulp van de beuk. Dit maakt de beuk enorm efficient in het leveren van grondstoffen voor o.a. modal vezels.

Minder water is beter

Omdat het proces van beuk tot modal minder water nodig heeft dan bijvoorbeeld het proces voor katoen, is dit een duurzame optie.

Duurzaam produceren van modal

omdat het produceren van modal eenvoudig  is zijn er voor het maken er van ook minder chemicalien nodig. Minder chemicalien is beter voor de natuur. Het produceert een sterke, kleurvaste, vochtabsorberende vezel die zacht aanvoelt en kleurvast is.

Eigenschappen van modal stof

 • Ademt goed
 • Pillen en pluizen kom je bijna niet tegen
 • Modal stof kan 50% beter tegen krimpen dan katoen
 • Is kleurvast en hierdoor eenvoudig te verven
 • kan zowel geweven als gebreid worden
 • Modal valt erg mooi
 • modal wordt vaak gemengd met katoen

Hoe moet ik kleding van modal stof wassen

hoe moet ik kleding van modal stof wassen

100% modal stof kan gewassen en gehanteerd worden zoals katoen. Modal is wasbaar in vrijwel elke watertemperatuur, maar houdt wel rekening met het soort kledingstuk voor je helemaal los gaat. Zie hiervoor altijd het label van je kledingstuk, zodat je geen vergissing begaat en het model uit je kleding wast. Ook voor het wasmiddel ben je vrij te kiezen voor het wasmiddel wat je zelf prettig vindt. 

 • Temperatuur maakt niet uit (let op soort kledingstuk)
 • Gebruik je eigen wasmiddel

Handwassen van modal stof

Handwassen van modal stof

Handwassen van modal stof mag, maar is niet noodzakelijk. Gezien de stevige structuur van modal is het prima om in de wasmachine te doen. Wil je toch handwassen, dan ben je eigenlijk vrij in temperatuur en wasmiddel. Let voor de beste werking van je gekozen wasmiddel op de  temperatuur die vermeldt wordt op de verpakking.

 • Kies je eigen temperatuur
 • Pas op met bleek
 • Gebruik wasmachine of handwas

Waar moet ik voor oppassen bij het wassen van modal 

Probeer te voorkomen bleekmiddel te gebruiken. Los van het feit dat dit de kleuren van je kledingstuk verwijdert, kan bleekmiddel de vezels aantasten van modal. Verdunde oplossingen van bleek kunnen gebruikt worden om vlekken uit witte kleding te halen, of het witter te krijgen, maar onthoudt dat het de vezels kan aantasten. (less is more)

 • wees voorzichtig met bleek ivm aantasten van de vezel (verdunnen!)

Modal stof weer mooit wit krijgen

Als je dan toch zover bent om modal kleding mooi wit te krijgen probeer dan liever alternatieven voor bleek zoals ‘Vanish’, groene zeep of een andere vlekkenverwijderaar zonder bleek.

Modal gecombineerd met andere stoffen

Combinaties van materialen zoals zijde/modal, of wol/modal vragen om de wasinstructie van het meest kwetsbare materiaal dat in het kledingstuk gebruikt wordt. Kijk hiervoor altijd even naar het label, en zoek tussen onze categorie materialen of onderhoud naar de instructies hiervoor.

Modal stof drogen

modal stof drogen

Modal stof kun je drogen op een laag tot medium temperatuur in je wasdroger. Voor het mooiste resultaat haal je de kleding uit de droger als deze nog licht vochtig is. Dit helpt tegen kreukels. Gebreide kledingstukken van modal kreukelen bijna niet, mits je ze direct na het drogen uit de droger haalt en opvouwt of ophangt. Geweven modal stoffen, en stoffen zoals katoen kunnen een strijkbeurt altijd goed gebruiken, mits nodig.

Modal strijken

modal strijken

Wanneer je modal wilt strijken hebben sommige kledingstukken speciale aandacht nodig. Afhankelijk of het geweven of samengesteld is. Vooral bij kledingstukken of combinaties die door het mengen van materialen, of door het type kledingstuk, gewoonweg makkelijker kreukelen. 

Gebruik bij het strijken van modal een gemiddelde temperatuur, en strijk altijd aan de binnenkant van de stof om ‘strijkglans’ te voorkomen.

Glans na het strijken voorkomen

Om zeker te zijn van geen strijkglans na het strijken doe je er goed aan een strijkdoek tussen de strijkbout en de kleding te leggen. Hoge temperaturen op cellulose stoffen kunnen de stof doen smelten, en dit krijg je vrijwel nooit meer weg. 

Gele plekken voorkomen tijdens strijken

Gele plekken voorkomen tijdens het strijken van modal voorkom je door niet te heet te strijken. Gebruik bij voorkeur een gemiddelde temperatuur, en leg een strijkdoek of katoenen zakdoek tussen de strijkbout en het materiaal. 

Hele lichten strepen door strijken kunnen soms verwijderd worden, maar gebrande of gesmolten vezels zijn niet te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *