Hoe kun je vieze veters schoonmaken

Hoe kun je vieze veters schoonmaken?

Vieze veters schoonmaken na het hardlopen of wandelen met je favoriete paar stappers is niet een ingewikkeld proces. Wat wel belangrijk is is dat je per type veter weet wat wel en wat niet kan.

 

(Tip) Laat je verbazen met deze ongelooflijke voorraad (77.352+ !) aan voetbalartikelen..

 

Natuurlijk kan je altijd op zoek gaan naar nieuwe veters in plaats van deze door een sop te halen, maar dit is pas nodig als onderstaande manieren niet hebben geholpen.

 

(Tip!) Het best verkochte kookboek van Nederland , afvallen met gezond en vooral lekker eten!. 

 

Witte katoenen veters schoonmaken doe je met een theelepel bleek (ca. 5ml ) en 100 ml water (verhouding 1:20). Laat ze 10 minuten weken en spoel ze vervolgens goed uit. Zorg er wel voor dat je handschoenen draagt of je handen direct afspoelt (pas op met wondjes).

Gekleurde katoenen veters maak je schoon met een beetje wasmiddel en water in een kommetje. kneed en wrijf de veters tot er een sopje ontstaat en laat dit 10 – 20 minuten intrekken. Daarna uitspoelen en laten drogen.

Alle soorten veters schoonmaken op de eenvoudigste manier zonder ze te beschadigen

Witte veters schoonmaken met chloor of bleekmiddel

Chloor op zichzelf bestaat niet als middel om witte veters mee schoon te maken, het wordt wel verwerkt in bleekmiddel. De geur die je bij bleekmiddel ruikt is chloor. Als we het in het huishouden over bleekmiddel (of chloor) hebben, dan bedoelen we bleekwater, chloorbleekloog, bleekloog of kortweg bleek.

 

 

Zorg er voor dat je bleek niet mengt met andere schoonmaakmiddelen, dit kan voor chemische dampen/reacties zorgen die giftig zijn.

Gekleurde veters schoonmaken

Gekleurde veters schoonmaken doe je niet met bleek, maar wel met een schoonmaak middel of wasmiddel.Bleekmiddel tast de kleur aan, en zorgt voor lelijke verkleuringen in je gekleurde veters. Het materiaal van de veter bepaalt ook de beste manier om deze schoon te krijgen, en de verschillende materialen vindt je verderop in dit artikel.

Krijg je de veters niet meer mooi schoon omdat het vuil zich te goed heeft weten te nestelen, kijk dan hier voor nieuwe gekleurde veters.

Was veters niet samen met de schoenen

Voor de zekerheid zeggen we het toch maar even, haal de vieze veters eerst uit de schoenen voordat je ze gaat schoonmaken. Ik heb wel eens gedacht dat het geen kwaad kon om de schoenen met veters en al te wassen, maar dit is niet handig… vooral bij schoenen die geen egale kleur hebben kan de kleur net zo goed afgeven op de veters, of erger nog, de veters op de schoenen.

Haal veters altijd uit je schoenen om te voorkomen dat ze niet schoon worden bij de ogen van je schoen (waar je de veters doorheen haalt). Op deze plek blijf je altijd kleurverschil zien, en door het strikken verplaatsen deze vlekken waardoor ze zichtbaar worden.

Ook veters kan je schoonmaken door te borstelen

Zijn je veters en schoenen echt smerig van bijvoorbeeld modder, borstel ze dan eerst even af. Het droge zand laat makkelijker los dan wanneer je deze eerst nat maakt.  Zo houd je ook het zand uit het water waar je ze later in wilt laten weken. 

Borstel veters desnoods terwijl je ze afspoelt, zo spoelt vuil en viezigheid gelijk van je veter na je dit hebt los geborsteld.

De beste manieren om verschillende veters makkelijk schoon te krijgen zonder wasmachine.

Er zijn verschillende soorten veters, waarvan de meest voorkomende de katoenen veter is. Per materiaal geldt een andere manier van schoonmaken. Voor het gemak zetten we een paar voorbeelden van materialen voor veters op een rij, en leggen kort uit waar je op moet letten:

Witte katoenen veters schoonmaken 

Als we het hebben over de witte katoenen veters zoals je deze in bijvoorbeeld sportschoenen tegen komt, dan is bleek absoluut de eenvoudigste manier. Witte katoenen veters kunnen door bleek alleen maar witter worden en kunnen prima tegen alle temperaturen.

Krijg je de veters niet meer schoon dan kan je altijd op zoek naar nieuwe witte veters. Meet je oude veters op zodat je weet welke lengte past bij jouw schoenen.

Witte katoenen veters

 • Gebruik van bleek op witte veters is geen probleem en ze worden er stralend wit van
 • Heet water is prima voor katoen

Gekleurde katoenen veters schoonmaken

Gekleurde katoenen veters schoonmaken doe je met wasmiddel en water. Bleek is geen optie omdat dit de kleur uit het materiaal ‘bleekt’ en je zo rare vlekken overhoudt. Deze vlekken zie je direct, en is zonde als je veters hiervoor dezelfde kleur hadden als je schoenen. Omdat het van katoen is maakt de temperatuur geen verschil voor de veter. Bekijk de verpakking van jouw wasmiddel om er achter te komen wat de beste temperatuur is om te gebruiken.

Kijk hier voor een ruim aanbod nieuwe gekleurde katoenen veters

Gekleurde katoenen veters

 • Gebruik voor gekleurde veters een wasmiddel geschikt voor kleur, maar zeker geen bleekmiddel
 • Heet water kan geen kwaad

Satijnen veters

Satijnen veters zijn een stuk gevoeliger en kwetsbaarder dan katoenen veters. Houdt hier rekening mee tijdens het wassen en probeer ze niet te schrobben met een tandenborstel bijvoorbeeld. Laat de veters in een sopje voor fijne was weken, en wrijf ze door en tegen elkaar. Laat het vervolgens een 10-20 minuten intrekken voor je ze uitspoelt. Laat ze hangend drogen.

Indien de veters zo vies zijn dat je niet mooi schoon krijgt dan kan je hier kijken naar nieuwe satijnen veters

Satijnen veters

 • Koud water gebruiken, satijnvezels beschadigen en rekken uit in te heet water
 • Geen bleek gebruiken maar een wasmiddel voor fijne was, ook niet bij witte satijnen veters, bleek beschadigd de vezels.

Fluwelen veters

Fluwelen veters hebben de voorkeur gewassen te worden met wasmiddel voor fijne was en koud water. Koud water tast de vezel niet aan, en de meeste wasmiddelen van tegenwoordig werken prima op lage temperaturen. Wrijf ze terwijl ze met sop doordrongen zijn zachtjes tegen en langs elkaar en laat het daarna even intrekken. Afspoelen met koud water en hangend laten drogen

Kijk hier voor nieuwe fluwelen veters in alle kleuren

Fluwelen veters

 • Bij voorkeur met de hand wassen en een wasmiddel gebruiken die past bij de kleur
 • Koud water gebruiken
 • Hangend laten drogen (geen droger gebruiker)
 • Bleken kan maar allen in het geval van witte fluwelen veters.

Wax veters

Veters van wax maak je schoon door ze af te nemen met een vochtige doek. Wax veters hebben de eigenschap niet veel vuil op te nemen, maar kunnen wel vochtig worden. Omdat het vuil er redelijk van te verwijderen is, heb je geen sop of middel nodig ze schoon te krijgen.

Door het strikken en gebruiken van schoenen met wax veters kan de wax na verloop van tijd wegslijten. Je kan ze dan opnieuw zelf waxen met speciale paraffine wax bijvoorbeeld, of nieuwe wax veters kopen

Wax veters

 • Niet in heet water leggen
 • Afnemen met een vochtige doek zou genoeg moeten zijn

Leren veters schoonmaken

Leren veters schoonmaken kan je doen met een (1:1) mengsel van azijn en water. Appelazijn kan in dit geval ook. doop een doek in een kom gevuld met dit mengsel en haal je leren veter hier een paar keer doorheen. Wrijf na het schoonmaken de veter in met een leerolie of lederolie om het soepel en gehydrateerd te houden.

Bekijk nieuwe leren veters hier in alle kleuren en lengtes.

Leren veters

 • Niet laten weken in water
 • Afnemen met een vochtige doek volstaat
 • Na het schoonmaken de veter met leerolie inwrijven om de glans te herstellen

Alternatieven voor bleekmiddel

Heb je geen schoonmaakmiddel in huis, dan is het supervoordelig om een grootverpakking schoonmaakmiddel te halen. Je kan het lang bewaren en het scheelt je een reis naar de winkel.

Witte veters schoonmaken zonder bleekmiddel

 • Heet water en Vanish vlekkenreiniger
 • Een pasta gemaakt van zuiveringszout (baking soda) en waterstof peroxide, laten drogen in de zon. Daarna uitspoelen en opnieuw laten drogen.
 • Laten weken in een liter water en ca. 40 ml waterstof peroxide
 • Inwrijven met zuiveringszout en 10 minuten laten intrekken, daarna uitspoelen.

Kan je schoenveters ook schoonmaken met tandpasta?

Tandpasta kan heel goed gebruikt worden om je witte schoenen mee schoon te schrobben, maar erg geschikt om je veter mee schoon te maken is het niet.

Je kan Baking Soda (zuiveringszout) met water gebruiken om je veters mee schoon te schrobben. Gebruik hiervoor 2 delen water per 1 deel zuiveringszout.

Tandpasta heeft een licht schurende werking, en kan gebruikt worden op de meeste materialen die je terugvind bij sport, hardloop of wandelschoenen. We raden wel aan om eerst een klein stukje van de schoen te testen op een onopvallende plek, om te voorkomen dat je schoenen beschadigt.

Witte of gekleurde veters schoonmaken in de wasmachine

Witte of gekleurde veters schoonmaken in de wasmachine kan ook. Het is belangrijk dat je de veters uit je schoenen haalt en gebruik maakt van een waszakje om ze in te doen. Dit voorkomt dat je veters in de knoop of kwijtraken in de wasmachine.

Nu je eenmaal weet waar je per materiaal veter op moet letten kunnen de veters in de wasmachine.

Houd er rekening mee dat je met een handwas het vuil het best te lijf kan.

Stop de veters in een waszakje.

Dit is een belangrijke stap, als je wilt voorkomen dat de wasmachine verstopt taakt, of wanneer je geen veters wilt kwijtraken. Als er geen waszakje omheen zit, heb je de kans dat de veter langs de trommel in het afvoerkanaal van de wasmachine blijven zitten. Niet alleen vervelend omdat je nu maar 1 veter hebt, nog vervelender, en duur, is schade aan de pomp van de wasmachine.

Geen waszakjes in huis? Alle soorten, maten en sets aan waszakken en wasnetjes vindt je hier.

Kies het juiste wasmiddel voor je veters

Kies het juiste wasmiddel dat past bij het materiaal van je veters zoals bijvoorbeeld fluweel of satijn. Gebruik

Neem de lijst van materialen van veters nog eens door als je dit niet zeker weet. Let op met gevoelige stoffen, en wees vrij met katoen.

gekleurde veters schoonmaken met normaal wasmiddel

We raden aan om bij gekleurde veters een wasmiddel te gebruiken die geschikt is voor kleur. Zo behoud je de kleur van je veter vele malen langer. Vul de wasbak of een emmer met warm water. Voeg een beetje afwasmiddel toe om het ingetrokken vuil los te weken.

witte katoenen veters schoonmaken met bleek

Bleek gebruik je niet rechtstreeks in je wasmachine. Bleek heeft de tijd nodig even in te trekken om zijn werk te doen, en met de wasmachine was je de restanten van bleek uit de veter.

Witte katoenen veters zijn bij uitstek geschikt om te wassen met bleek. De veter zelf ondervindt hier vrijwel geen schade aan en je krijgt ze stralend wit. Vergeet niet je handen te beschermen met handschoenen want bleek kan irriterend werken op de huid.

Veters schoonmaken in een handwas heeft de voorkeur

Door veters schoon te maken in een handwas bereik je de beste resultaten. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid de veters een beetje te kunnen wrijven en te boenen.

De meeste viezigheid krijg je er hiermee uit, en handwassen is zo gepiept.

Handwas met wasmiddel

Handwas met bleek

Vul een emmer met ongeveer 2 liter water en voeg hier 1 dopje wasmiddel aan toe.

Twee eetlepels op 1 liter bleek is meer dan voldoende. Let er met handwassen met bleek op dat je handschoenen draagt. Bleek kan irriterend zijn op de huid, en flink prikken als je een klein wondje of schrammetje hebt, niet fijn.

30 minuten laten intrekken

Laat de veters los of in een zak of kussensloop zakken onderwater. (Vergeet de handschoenen niet). De zak met veters moeten 20 tot 30 min onder water blijven dus als de zak blijft drijven leg er dan iets zwaars op zoals een glas of bestek.

Het laten intrekken van je sopje zorgt er voor dat vuil en viezigheid de tijd krijgt los te weken. Indien je bleek gebruikt zorgt het weken er voor dat ze stralend wit uit het water komen.

Haal de vieze veters uit het water en uit de zak.

Na dat u de veters een tijd heeft laten trekken in het wasmiddel of bleekmiddel haal je de veters uit het water en uit de zak. Leg de het zakje in een bak of een emmer of hang het tijdelijk aan de kraanhals en laat het water met wasmiddel of bleek weglopen. Leg het zakje in de lege gootsteen of emmer en haal de veters er uit.

Spoel de veters uit met schoon water.

Spoel nu de veters en het zakje goed door, zorg er voor dat er nauwelijks resten van bleek of wasmiddel achterblijven. U kunt de veters tijdens het spoelen nog eens rustig een beetje wrijven en boenen om zo de laatste restjes te verwijderen. Vieze veters schoonmaken is zo gepiept!

Droog nu de veters

Hang de veters te drogen aan een wasrek. Zorg dat de veters vrij hangen om zo schimmel te voorkomen. Stop de veters niet in de droger want hiervan kunnen ze gaan krimpen.

Rijg de veters weer in de schoenen en geniet van je resultaat!

Rijg de veters weer in de schoenen en geniet van je resultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *