Katoen krimpen

Katoen krimpen. De beste manier katoenen kleding te krimpen

Katoen is een duurzame stof die veel wordt gebruikt voor het maken van kleding. Katoen kan krimpen onder de juiste omstandigheden, dus als je een katoenen hemd of shirt hebt dat een beetje te groot is, kun je het verkleinen.

Het wassen van katoen in heet (kokend) water, is de beste manier om katoen te laten krimpen. Hoe heter het water hoe beter. De warmte van kokend water vernauwt de textielvezels, waardoor de kleding kleiner wordt.

Of je nu een katoen wilt krimpen van een shirt, broek, jurk of blouse, Deze methode werkt het snelst en bereikt het maximale krimpresultaat dat je wilt halen voor jouw kleding. De methode die beschreven wordt kan ook gebruikt worden om spijkerbroeken te laten krimpen bijvoorbeeld

Lees verderop hoe je dit het best kan doen, en waar je rekening mee moet houden.

Waardoor gaat katoen krimpen

Katoen krimpt door voldoende warmte aan te brengen, in bijvoorbeeld kokend water. In principe werkt het water als een medium waarin de spanning op de vezels ontspant. Spanning die door het productieproces zijn toegebracht aan de stof.

Synthetische stoffen hebben hier veel minder last van. Natuurlijke vezels zoals in dit geval katoen juist weer meer.

Man met armen over elkaar draagt katoenen tshirt

Katoen krimpt het hardst vanaf 60 graden

Katoen begint al goed te krimpen vanaf een temperatuur van 60 graden. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt halen is de temperatuur dus belangrijk.

Als je een kleine krimp wilt behalen verhit het water dan ook wat minder, gebruik een temperatuurmeter in het water in de pan, om er achter te komen wat de temperatuur is. Houd vervolgens 20-30 minuten deze temperatuur aan, en droog de kleding in de droger.

Wil een maximaal krimpresultaat, kook je katoenen kleding dan op de hoogt mogelijke temperatuur. Zie hiervoor verderop de 5 stappen om dit te doen.

Hoeveel procent krimpt katoen

procent tekens in verschillende kleuren

Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook.

Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen. In dat geval is er niet veel kans dat jouw katoenen kleding alsnog veel kleiner wordt.

Maximale krimp van katoen bereiken

Wil je je kleding maximaal laten krimpen, doorloop dan het proces door alles op maximale temperatuur te doorlopen. Kokend water en de hoogste stand op je droger. Dit is de meest agressieve manier, dus probeer dit eerst uit op kleding zoals een t-shirt of hemd om het resultaat te bekijken

Wat belangrijk is om te weten is of het kledingstuk bestaat uit 100% katoen, of het een mix is van meerdere materialen. Bij een mix van materialen moet je ook rekening houden of dit materiaal tegen hoge temperaturen bestand is.

 

De 5 stappen

Dingen die je nodig gaat hebben:

  • Grote pot of soeppan (Als je deze niet hebt kun je hier grote soeppannen vinden)
  • Tang met lange steel (braaitangen met een lange steel zijn geschikt)
  • Fornuis

Waarschuwing vooraf

Wees voorzichtig bij het dompelen van het katoen in de pot kokend water. Niet alleen zal de pot erg heet zijn, maar de stoom kan ook op je gezicht slaan en brandwonden veroorzaken. Giet het water heel langzaam af, om de stoom van je gezicht te houden. En draag pannenlappen bij het afgieten van het water.

Stap 1 – Vul een grote pot met water

Een grote pot die gevuld wordt met water

Vul een grote pot met water. Zorg ervoor dat er genoeg water in de pot zit om de shirts die je wilt verkleinen volledig onder te dompelen. Zet de pot op het vuur en breng het water aan de kook.

Stap 2 – Kledingstuk voorzichtig onderdompelen

opspringend water oppervlak van druppel die valt

Plaats de katoenen shirts in het water. Gebruik een tang met een lange steel om de shirts voorzichtig in het water te duwen zodat ze volledig onder water komen te staan.

Stap 3 – 30 minuten laten koken

klok waarop duidelijk 30 minuten zijn aangegeven

Laat de shirts 30 minuten in het water koken. Blijf dit een beetje in de gaten houden omdat door het koken je kleding boven water kan gaan drijven. Als dit gebeurt, kan je ook een deksel omgekeerd op de pan leggen (met de bolle kant naar beneden), of een kleiner pannetje er bovenop zetten.

Draai het vuur  na 20-30 minuten uit. Haal je kleding met de tang uit het water, of laat het hete water en de shirts uit de pot voorzichtig in een gootsteen of bad lopen.

Let hierbij goed op dat je de stoom ontwijkt want deze is heet!

Stap 4 – Afkoelen in de gootsteen

metalen gootsteen

Laat de shirts volledig afkoelen in de gootsteen, tot je ze vast kan pakken met je handen om ze voorzichtig uit te wringen.

Verwijder de shirts nadat ze zijn afgekoeld en wring ze zachtjes uit om het overtollige water te verwijderen.

Stap 5 – Drogen in de droger op hoge temperatuur

Droger met open deur en kleding er in

Leg de kleding in de droger, stel de droger in op de hoogst mogelijke stand en wacht totdat ze droog zijn. De hitte van de droger helpt ook om de kleding te verkleinen.

Katoen laten krimpen in de wasmachine

Wasmachine label van 95 graden

Bovenstaande stappen kan je ook doorlopen door gebruik te maken van een wasmachine, en hiervoor is het kookprogramma dan het best geschikt.

Gebruik de hoogste temperatuur die je in kan stellen er zorg er voor dat de kleding minimaal 20 minuten op deze temperatuur in de wasmachine doorbrengt.

  • Stel de wasmachine in op kookwas
  • zorg dat de kleding minimaal 20 m

Centrifugeren mag je doen, maar je kan ook het programma onderbreken en de katoenen kleding uitwringen nadat deze afgekoeld zijn.

Krimpen van katoen in de droger

5 verschillende wasdroger symbolen

Het drogen van je katoenen kleding doe je vervolgens ook op de hoogst mogelijke stand in de droger, om de temperatuur vast te houden. De katoenvezels die we in het hete water flink hebben laten weken, krijgen zo hun maximale krimp, wat jouw shirt zo klein mogelijk maakt.

Je behaalt ook krimp wanneer je katoenen kleding op normale temperaturen hebt gewassen, en deze vervolgens op hoge temperatuur in de droger doet. Zolang de vezels nat zijn, zal verhitting er van altijd een krimp opleveren.

 

Laat ons jouw resultaten weten, en als je zelf een goeie tip hebt om te delen horen we dit graag!

2 thoughts on “Katoen krimpen. De beste manier katoenen kleding te krimpen”

    1. Het ‘klinkt’ inderdaad agressief, echter zijn de vezels van katoen ( en linnen bijvoorbeeld ) dusdanig stevig dat het deze hitte prima doorstaan. Door het langdurig te verhitten worden de vezels dusdanig verzadigd dit het leidt tot een maximale krimp van de katoen vezel. In sommige gevallen (bij pre-shrunk kleding) wordt dit zelfde proces al gedaan door de fabrikant. Echter is dit niet altijd het geval. Daarnaast betekent ‘pre-shrunk’ niet dat het al maximaal gekrompen is. Mocht je toch twijfelen, dan kan je altijd het proces voor een kortere periode aanhouden, en vaker herhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *