Lyocell wassen is eenvoudiger dan het misschien klinkt. Het is een materiaal wat in verhouding tot andere rayon stoffen meer kan hebben, en ook in natte toestand een stuk steviger is.
Natuurlijk zijn er voor elk materiaal dingen waar je op moet letten, en zo geldt dit ook voor het wassen van Lyocell/Tencel en het strijken er van. Laten we beginnen uit te leggen wat het voor stof is.
Tencel en Lyocell, wat is dat
Lyocell wordt gebruikt in alle denkbare kledingstukken en voorwerpen. Denk hierbij aan spijkerbroeken tot en met handdoeken en alles daar tussenin.
Lyocell is een vorm van Rayon stof wat bestaat uit cellulose vezels. Deze vezels verkrijgt men door gebleekte houtpulp van o.a. de eik en berk op te lossen zodat er een vloeistof ontstaat. Het bleken is nodig om de restanten aan lignine te verwijderen De gemaakte vloeistof wordt vervolgens door natspinnen door een spindop geperst, en in een chemische oplossing opnieuw gebonden en uitgestrekt. Zodoende wordt de oplossing omgezet tot de kunstmatige vezel die wij Lyocell of Tencel noemen. Meer hierover is te vinden op de wiki van lyocell en het spinproces
Geen verschil tussen Tencel en Lyocell
Lyocell wordt meestal als Tencel op de kledinglabels genoemd. Dit is de merknaam waaronder de Oostenrijkse fabrikant ‘Lenzing’ de stof op de markt brengt. In dit artikel zullen we Lyocell als naam aanhouden.
Lyocell eigenschappen
- Lyocell is een goed ademende stof en dus ook zeer geschikt als dekbedovertrek
- het is een wat duurdere vezel om te produceren en dus in de aanschaf gemiddeld iets duurder
- Vanwege de ademende werking van het materiaal zal je er niet snel in zweten
- Mocht je toch zweten, weet dan dat lyocell vocht beter opneemt dan bijvoorbeeld katoen
Lyocell wassen
Handwassen heeft de voorkeur
Handwassen heeft bij lyocell altijd de voorkeur. Om met de hand te wassen voeg je 2 dopjes of een scheutje fijn wasmiddel toe aan een wasbak gevuld met koud water. Dompel het kledingstuk hier in onder en beweeg het materiaal om de zeep goed te verdelen, laat het vervolgens even inweken voor een periode van ongeveer 30 minuten. Na deze 30 minuten het kledingstuk met ruim water afspoelen om alle zeepresten te verwijderen. Het materiaal niet wringen, probeer liever het overmatige water uit het kledingstuk te persen.
- Voorkeur handwas
- 2 dopjes of scheutje fijn wasmiddel in wasbak vol water
- onderdompelen en 30 minuten laten weken
- afspoelen met koud water
- niet droog wringen
Lyocell wassen in de wasmachine
Gebruik voor lyocell bij voorkeur een wasnetje om het kledingstuk te beschermen in de wasmachine. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en doe het in de waszak of wasnetje. Kies als programma voor fijne was, en zet de temperatuur en centrifugeersnelheid zo laag mogelijk. Voeg vervolgens een fijn wasmiddel toe aan de hand van de hoeveelheid was in de wasmachine. Een klein beetje als alleen het lyocell kledingstuk gewassen wordt.
- wasnetje gebruiken en binnenstebuiten keren
- fijn wasprogramma, koud en laag contrifugeren
- beetje fijn wasmiddel
Lyocell drogen
Lyocell is aardig resistent tegen kreukels. Het zal niet snel kreukelen mits de kleding na het wasprogramma direct de wasdroger in gaat, of netjes aan een hanger wordt opgehangen om te drogen in de lucht. Als de kleding te lang op een hoop blijft liggen of niet glad kan worden neergelegd loop je alsnog kans op kreukels, dus houdt het in de gaten en laat het op tijd drogen.
- Na handwas de kleding niet wringen maar persen
- e.v.t. oprollen in handdoek en vervolgens hangend luchtdrogen
- drogen in wasdroger op lage stand
Lyocell drogen in de wasdroger
Drogen in de droger is dus geen bezwaar en kan op een gemiddelde warmte gedaan worden. Heeft de droger maar 2 warmte standen, kies dan voor de lagere stand.
Lyocell strijken
Indien er onverhoopt toch een paar kreukels te zien zijn op zichtbare plaatsen, gebruik dan een kledingstomer om deze zo mooi en veilig mogelijk te behandelen. Het stomen is ook mogelijk met een stoomstrijkijzer. Probeer bij het gebruik van een stoomstrijkijzer boven de kleding te blijven tijdens het stomen (dus niet direct op de kleding drukken). Indien stomen geen optie is mag het materiaal op een gemiddelde instelling (warm maar niet te heet) gestreken worden.
- kledingstomer heeft de voorkeur, stomen tijdens hangen
- stoomstrijken niet direct op het materiaal
- Strijktemperatuur niet te hoog, maar gemiddeld
Lyocell opslaan
Gebreide kledingstukken moeten eigenlijk altijd opgevouwen weggelegd en opgeborgen worden, om strekken of verwringen van de kleding te voorkomen. Geweven kleding zoals broeken kunnen opgehangen worden.
Lyocell niet opslaan in plastic
Het wordt niet aangeraden lyocell op te slaan in plastic. In plastic kunnen namelijk condens en schimmels ontstaan waar lyocell gevoelig voor is. En zo’n omgeving trekt ook beestjes aan die je niet bij je kleding wilt hebben. Opbergen in een koffer voor op reis kan dus ook prima mits het niet apart in plastic wordt verpakt.
lyocell zweet
Omdat lyocell een natuurlijke stof is gemaakt van houtpulp, heeft dit goede eigenschappen om te ademen en kan lyocell zweet goed absorberen. Veel mensen die lyocell hebben gedragen en weten van zichzelf dat ze veel zweten hebben net zo goede ervaringen met lyocell als met bijvoorbeeld katoen.
Zweetvlekken uit lyocell verwijderen
Lyocell zorgt van nature niet voor meer zweet dan andere stoffen. En de belangrijkste tip die wij je kunnen geven als er toch in gezweet is, is het kledingstuk op de natte plekken even goed door te spoelen. Bij voorkeur als het materiaal nog iets vochtig is. We hebben een artikel geschreven over het verwijderen van zweetvlekken. Mocht je hier meer over willen lezen
- zweetvlekken altijd zo snel mogelijk uitspoelen
- gebruik nooit bleek op lyocell
Lyocell dekbed wassen
Een lyocell dekbed wassen is het eenvoudigst in de wasmachine. Gebruik voor wassen in de machine de tips zoals we ze hierboven hebben omschreven, maar vergeet hierbij het wasnetje. Als het om een groot dekbed gaat heeft het de voorkeur deze als enige in de machine te hebben. Zorg er voor dat er geen kledingstukken met ritsjes of haakjes bij in gaan, of stop deze in een netje om het dekbed niet te bschadigen.
- wasmachine is het meest eenvoudig
- koud programma
- hangend drogen of in wasdroger op lage stand
Kan lyocell gaan pluizen
Er is bijna geen materiaal wat nooit pluizen of pillen zal vertonen na verloop van tijd, dit is simpelweg door het schuren, dragen en wassen nooit helemaal te voorkomen. Omdat lyocell een synthetische stof is, kunnen pluizen wat moeilijker te verwijderen zijn. De sterke vezels houden beter vast aan de pluisjes die ontstaan. Voor tips om pluizen en pillen te verwijderen hebben we een artikel voor je klaarstaan.