Omdat ik het zat was met m’n vingers nog langer pluisjes op kleding te verwijderen heb ik uitgezocht wat de beste manier was om dit te doen.
Het weghalen van pluisjes nam altijd een hoop tijd in beslag, en ik heb hier snellere manieren voor gevonden.
In dit artikel vertellen we je alles over het voorkomen en verwijderen van pluizen. Wat het eigenlijk zijn, hoe ze ontstaan, en manieren ze weg te halen.
Leer snel de beste manieren om pluisjes op kleding te lijf te gaan.
Hoe je pluisjes op kleding verwijdert en voorkomen kan
Na het wassen van kleding, door het wrijven tijdens het wassen, kun je losse vezels (oftewel pillen en pluizen) op het oppervlak zien. Op gladde stoffen zorgt dit voor een vervelende ruwe textuur, en zorgen er voor dat je kleding er onverzorgd uit komt te zien.
Sommige kledingstukken en materialen hebben meer kans om pillen te krijgen dan andere. Vaak zijn het grovere materialen zoals wol die snel kunnen pluizen.
Er zijn veel namen voor deze kleine ballen van vezels, zoals dus pillen, pluizen, bobbels en plukballen om er maar een paar te noemen.
Hoe ontstaan pluisjes op kleding
Pillen en pluizen treden op als gevolg van wrijving tijdens het wassen of door een te hoge temperatuur. Pillen kan ook het gevolg zijn van het beschadigen van de stof tijdens slijtage door wrijving van het dragen, bijvoorbeeld onder de armen, door een veiligheidsgordel in de auto of door wrijving die ontstaat tijdens het dragen.
Gelukkig zijn er manieren om ze te verwijderen.
De beste en snelste manieren om pluisjes op kleding te verwijderen
Scheren met een ontpluizer of pluizentondeuse
De fijnste manier om pluizen te verwijderen is met een pluizentondeuse. Deze werken op batterijen of met een snoer, en werken op alle materialen. Een tondeuse met snoer is het meest krachtig en je hebt geen omkijken naar batterijen die je moet wisselen.
Een ontpluizer is een scheerapparaat speciaal gemaakt voor kleding. Een ontpluizer wordt ook een pluizentondeuse genoemd. Een pluizentondeuse heeft grotere gaten in het ‘glijoppervlak’ waar pluisjes door naar binnen worden getrokken, en een mesje verwijderd deze. Net als haren op je lichaam afgeschoren worden met een tondeuse. Alle haartjes (en in dit geval pluizen) die uitsteken haal je makkelijk weg.
Welke pluizentondeuse heb je nodig
Koop een pluizentondeuse die speciaal voor kleding geschikt is, hier kan je er veel vinden. pluizentondeuses doen precies wat hun naam al zegt, ontpluizen van kleding. Het gebruik van een ontpluizer is de snelste manier om je hele kledingstuk te ontdoen van vervelende pluizen.
Op batterijen of met een snoer
Tondeuses met een snoer hebben het voordeel dat ze krachtiger zijn en niet zonder stroom komen te zitten. Ze zijn niet te gebruiken onderweg, maar daarbij zal je niet snel in de bus of trein met je kleding bezig zijn.
Pluizentondeuses op batterijen zullen natuurlijk een keer stoppen met werken door een lege batterij. Deze tondeuses zijn daarom het meest geschikt in combinatie met oplaadbare batterijen. De batterijen maken deze tondeuses wel makkelijk om mee te nemen, dus zorg voor een opgeladen of nieuwe set batterijen bij de hand.
Metalen kam tegen pluis
Hoe je met een kam de pluizen verwijdert
Scheer pluisjes weg met een scheermes.
Trek een scheermes voorzichtig en met kleine bewegingen over de stof. Scheer voorzichtig over een stuk glad getrokken stof en voorkom dat je het scheermes over vouwen heen beweegt. Als je de stof niet goed glad trekt heb je kans dat je materiaal van je kleding af scheert, in plaats van alleen pluizen.
Behandel je kleding en stoffen tijdens het scheren hetzelfde als je huid. Deze houd je ook strak, en scheren over rimpeltjes zorgt vaak voor wondjes. Net als bij de huid, kan het scheren over vouwen ervoor zorgen dat je te diep scheert en gaten veroorzaakt. Houd hier rekening mee.
Welk soort scheermes is het meest geschikt
Het soort scheermes dat je gebruikt is van invloed op het resultaat. De scheermesjes met 3 tot 5 mesjes er in werken slechter dan de scheermesjes met bijvoorbeeld 1 of 2 mesjes. De pluisjes van het materiaal kunnen bij veel mesjes niet makkelijk weggesneden worden. Gebruik je een mesje met 1 of 2 scheerbladen, dan werk je veel sneller.
Klik hier voor geschikte scheermesjes in alle soorten
Knippen met een grote of kleine schaar
Gebruik een scherpe schaar om elke pluis afzonderlijk af te knippen. Dit kan tijdrovend zijn, maar als het goed is gedaan, is het de methode die het minst schadelijk is voor de omliggende stof.
Verwijderen met een pluizenborstel of pluizendief
Lijkt makkelijker dan het is
Kammen met een pluizenkam
Er zijn 2 verschillende soorten pluizenkammen die je kan overwegen te gebruiken tegen pluisjes op kleding.
kam met fijne tanden
De eerste pluizenkam is eigenlijk een vlooien of tekenkam. Deze heeft fijne tanden die kort naast elkaar zitten. Je steekt de tanden van de kam onderlangs de pluisjes en trekt ze er daarna van af.
Nadelen van lostrekken pluisjes
Gebruik duct-tape of een kledingroller tegen losse pluis
Pluk pluis met je handen
pluisjes op kleding na het wassen voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. In de was worden de kleren rond gerold en langs elkaar gewreven. Deze wrijving kan schade aan de vezels veroorzaken, waardoor lelijke pluisjes worden gevormd. Hier zijn enkele tips om het schuren van vezels tijdens het wassen te minimaliseren:
-
Keer de kleding binnenstebuiten voordat u ze wast.
-
Gebruik vloeibaar wasmiddel. Dit voorkomt afslijting van waspoederkorrels. Als je ervoor kiest waspoeder te gebruiken, zorg er dan voor dat het volledig is opgelost in het water voordat je de kleding toevoegt.
-
Gebruik een waszak. Plaats kwetsbare voorwerpen in afzonderlijke linnen waszakken om schuren te voorkomen. Dit voorkomt dat ze tegen elkaar wrijven en vezels losmaken. Waszakken zijn er in verschillende maten, waardoor ze geschikt zijn voor het wassen van kleine lingerieartikelen, zoals beha’s en grotere items zoals sweaters.
-
Was verschillende soorten stoffen apart. Scheidt katoen van niet-katoen en donkere kleding van lichte kleding. Dit laatste is natuurlijk ook belangrijk om te voorkomen dat donkergekleurde kleurstoffen afgeven op de witte. Was geen kledingstukken mee waarvan de pluisjes kunnen mengen met vezels van andere soorten materialen.
-
Gebruik een pluisvanger bij het wassen. Om een doe-het-zelf-lintvanger te maken, knip je een vierkant van voile of net (het soort stof gebruikt voor een bruidssluier) uit. Plaats het dan in de trommel met je vuile was. Het zal de meeste pluisjes en pillen opvangen die tijdens de was worden geproduceerd.
Pluisjes op wasgoed verwijderen na het drogen
Drogen kan ook schadelijk zijn voor bepaalde soorten textiel. Net als bij wassen, zorgt de constante beweging van de kleding tijdens de cyclus voor wrijving en slijtage, wat kan leiden tot Pillen en pluizen. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat zich lintballen vormen tijdens het drogen van uw wasgoed:
-
Gebruik bij voorkeur en als het weer het toelaat de waslijn en gebruik de wasdroger zo min mogelijk.
-
Laat gebreide stoffen plat drogen. Dit voorkomt dat aan de vezels wordt getrokken terwijl het kledingstuk zich door de zwaartekracht uitstrekt.
Een stomerij gebruiken om pillen en pluizenballen te voorkomen of verwijderen?
Gebruik maken van een stomerij is geen goede manier om pillen en pluizen te verwijderen. Het is een geweldige methode voor het verwijderen van vlekken en geurtjes van kleding, maar het repareert geen beschadigd materiaal. Het proces gebruikt oplosmiddelen om ingebakken vuil en eiwitten te verwijderen. Chemisch reinigen wordt vaak aanbevolen als de beste manier om delicate stoffen te reinigen, omdat dit de fysieke structuur van de stof niet beïnvloedt.
Andere manieren om pluisjes op kleding van katoen, wol of polyester te voorkomen
Naast het nemen van bepaalde stappen tijdens het wassen, zijn er andere manieren om te voorkomen dat pillen en pluizen op je kleding verschijnen. Of Pillen wel of niet op je kleding komen hangt af van het type stof, de kwaliteit van de stof en hoe vaak je dat kledingstuk draagt. Houd rekening met de volgende tips om de kans op pillen op uw kleding te beperken:
-
Voordat u het kledingstuk koopt, test u de stof met tape om de waarschijnlijkheid van Pillen te testen. (lees hieronder er meer over)
-
Koop kwaliteit. Langere vezels kunnen meer kosten, maar ze doen het beter als ze worden gewassen.
-
Koop natuurlijke vezels. Deze vormen minder vaak oppervlakte pluisjes.
-
Vermijd schuren tijdens het dragen. Bescherm kwetsbare stoffen bijvoorbeeld tegen wrijven van veiligheidsgordels. Bescherm waar mogelijk kwetsbare stoffen tegen wrijving wanneer u ze draagt. Wikkel bijvoorbeeld tijdens het rijden een zachte sjaal rond uw veiligheidsgordel om te voorkomen dat uw trui schuurt.
Test je kleding om de kans op pillen te controleren
Hier is een eenvoudige test die u kunt doen voordat u kleding koopt.
Neem een klein stukje plakband (plakband of iets dergelijks) en druk het voorzichtig op de stof. Trek het voorzichtig los en onderzoek het zorgvuldig. Als u veel vezels op de tape ziet, betekent dit dat het materiaal kwetsbaar is voor Pillen. Als er slechts een paar vezels zijn, zou u geen doffe problemen moeten hebben, mits de kleding wordt gewassen en gedroogd volgens de onderhoudsinstructies.
De kwaliteit van het materiaal of stof kunnen het pluizen beïnvloeden
De prijs die u voor textiel betaalt, kan soms, maar niet altijd, een indicator zijn voor de kwaliteit van vezels. Langere draden en vezels pillen niet zo veel als kortere. In het productieproces kunnen langere vezels beschadigd raken en kapot gaan. Deze worden vervolgens gemengd met de korte vezels en verwerkt in goedkopere stoffen. De ongebroken lange vezels verhoogt de waarde van de kleding en daarmee ook de prijs.
Beide stoffen (natuurlijke vezels en die gemaakt van synthetische vezels) kunnen last hebben van pluizen. De lengte van de vezel in het materiaal is hierbij de sleutel, eerder dan het soort materiaal of zijn oorsprong.
Natuurlijke of synthetische vezels
Natuurlijke stoffen verliezen evenveel fijne vezels als synthetische stoffen, maar deze twee vezels hebben verschillende fysieke eigenschappen. De vezels van natuurlijke stoffen breken af van het materiaal van het weefsel.
Op synthetische stoffen vormen deze losse vezels knopen waarvan ze nog steeds zijn bevestigd en dus minder snel afbreken. Deze knopen worden groter naarmate andere afstrijkvezels bij de knoop aansluiten. Deze klitten zijn wat we zien als onooglijke pillen of pluizen op het oppervlak van de stof.
Wat veroorzaakt pluizen op gebreid materiaal?
Weefsel bestaat uit stukken draad of garen die zijn geweven of gebreid om een doorlopende mat te vormen. Het draad zelf is een gedraaid touw van individuele vezels, die in lengte variëren afhankelijk van waar ze van gemaakt zijn. Over het algemeen geldt dat hoe langer de vezel, hoe hoger de kwaliteit van het afgewerkte garen.
Langere vezels hebben minder kans om zich te scheiden van hun gesponnen staat en dus minder kans op het maken van pillen. Pluisballetjes zijn dichte kluwens van vezels die losgeraakt zijn door de hoofdwinding van het garen. Deze kleine knopen vormen op het oppervlak van de stof.
Viscose pillen voorkomen
Viscose is een stof die ook kan gaan pillen of pluizen. De bolletjes die ontstaan kunnen verwijderd worden door middel van de technieken zoals hierboven beschreven.
De verschillende technieken die worden gebruikt bij het breien of weven van viscose bepaalt ook of het makkelijk kan gaan pillen of niet. Gebreide kledingstukken ( soms ‘knitted’ genoemd op het label ) zijn steviger qua structuur en lopen het minst kans om te pillen.
Hoe voorkom je pluizen op katoenen kleding
Katoen is een veel gebruikte ademende stof gemaakt van natuurlijke vezels, maar het kan nog steeds pluisjes veroorzaken. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je plukballen krijgt op je favoriete katoenen kledingstukken:
-
Was niet-katoenen artikelen afzonderlijk. Neem geen donzige kledingstukken of items mee die vezels vellen.
-
Keer kleding binnenstebuiten om pluizen te minimaliseren.
-
Doe gevoelige stoffen in een net of waszak om schuren te voorkomen.
-
Gebruik een pluisvanger bij het wassen.
Wat is de oorzaak van statische elektriciteit op kleding?
Soms kunt u een kleine elektrische schok krijgen als u kledingstukken uit de droger haalt. Door de lading van de trui kunnen de kleine haren op je arm letterlijk overeind blijven staan.
Door statisch vastkleven blijft een kledingstuk aan het kledingstuk kleven. Het wordt veroorzaakt wanneer kleding tegen elkaar wrijft en er een wrijvings-lading ontstaat. Dit is vooral merkbaar als u wasgoed met synthetische stoffen wast.
Elektriciteit probeert altijd naar de aarde te ontladen. Wanneer u de geladen stof oppakt, gebruikt deze u als geleider om naar de grond te reizen. U kunt een lichte tinteling voelen, maar het doet geen pijn. Vaak is hierbij ook het statische geknettter hoorbaar.
Om je te ontdoen van statische elektriciteit van uw kleren, kunt u ze goed schudden voordat u ze vouwt en in de kast legt. Je kunt je kleding ook op metalen hangars leggen om de statische elektriciteit kwijt te raken.