Schoenen drogen in de droger, en betere manieren om dit te doen

Het kan leuk zijn om in de regen te spelen tot de nu vuile sneakers moeten worden gewassen. En het wordt nog erger als je ze de volgende dag moet dragen.
Omdat verschillende sneakers verschillende materialen hebben, nemen ze een andere tijd in beslag om ‘natuurlijk’ te drogen of aan de lucht te drogen. Als je je sneakers sneller dan normaal moet drogen, kun je ze in de droger gooien.Dit zal het droogproces zeker versnellen.

Het is echter belangrijk te onthouden dat niet alle sneakers geschikt zijn voor gebruik in de droger. Machinaal drogen werkt voor schoenen van canvas of linnenachtig materiaal. Materialen zoals leer zullen volledig verpest worden als ze in de droger worden gedroogd. De kunstmatige warmte zal het materiaal in de droger uitdrogen of zelfs smelten.

Sneakers staan bekend om hun zeer dikke plastic zolen. Deze zolen zijn gevoelig voor het verzamelen van stof. Als ze niet snel en goed worden schoongemaakt, kunnen de zolen gaan verkleuren, en dat wil je echt niet. Daarom is het belangrijk om je sneakers regelmatig schoon te maken. Ze zijn ook de oorzaak van de zeer irritante klopgeluiden als ze in de droger worden gegooid.

Kun je schoenen ook drogen met een föhn?

Veel mensen hebben deze vraag gesteld en het korte antwoord is ja.

Schoenen drogen door middel van een fohn

Maar voordat je dit doet, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. De föhn moet eerst op koude warmte staan. Hij moet ook op een veilige afstand staan, op ongeveer 20 centimeter afstand.

Het grote voordeel van het gebruik van een föhn in plaats van een wasroger is dat met een föhn elk schoenmateriaal goed te gebruiken is.
Er is geen beperking aan het soort schoenmateriaal dat met een föhn gedroogd kan worden. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, afhankelijk van het materiaal in kwestie.

Schoenen drogen, zoals van leer,  met een fohn

Bij leren schoenen is het belangrijk te weten dat de tong van de schoen kreukelt bij het drogen met een föhn.

opletten met het drogen van leren schoenen met een fohn

Dit komt omdat het leer op de tong erg dun is. Er is echter een manier om dit probleem te omzeilen. Zorg er tijdens het drogen voor dat de veters nog in de schoen zitten, zodat er geen direct contact is tussen de warmte en de tong. Laat echter de laatste twee onderste gaten vrij.

Na het drogen

Als je klaar bent met het drogen en je laat ze een paar minuten afkoelen, breng dan lederconditioner of ledercrème aan om het leer te verzorgen. Breng iets meer aan dan je normaal zou doen en laat ongeveer 15 minuten intrekken. Gebruik daarna een borstel om het teveel aan crème weg te poetsen.

Voor suède schoenen

Suède schoenen zijn de lastigste schoenen om schoon te maken, laat staan te drogen. Gelukkig hebben we geen suède sneakers, want als we dat wel zouden doen, zou het zo’n ramp zijn om schoon te maken. Voor suède schoenen moet je voorkomen dat ze nat worden. Als ze toch nat worden, kun je ze drogen met een föhn. Het enige probleem is dat er geen manier is om ze er weer echt fris en nieuw uit te laten zien. Dit geldt ook bij natuurlijk drogen.

Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van een föhn. De föhn moet op koude warmte staan en op een afstand van 30 centimeter van de schoen. Denk er ook aan om de tong te beschermen zoals je dat ook deed voor je leren schoenen.

Als ze eenmaal droog zijn, gebruik je suède crème of schoenbeschermerspray om het leer te hydrateren. Gebruik een suède schoenborstel om de suède haren recht te trekken. Als je geen suède schoenborstel hebt, kun je een schone afwasborstel gebruiken.

Voor canvas schoenen

Dit zijn de beste schoenen om te föhnen. Ze zijn echter niet eens bestand tegen de grote hoeveelheden warmte die een föhn produceert. Zorg ervoor dat de föhn op koude warmte staat en minstens 20 centimeter van de schoen verwijderd is. Als je haast hebt, kun je de föhn warmer zetten, en de afstand tussen de schoenen vergroten. Als je dit doet, zorg er dan voor dat er geen boeken of ander brandbaar materiaal is dat gemakkelijk kan ontbranden, omdat föhnen de neiging heeft om oververhit te raken en alles kan verwarmen als ze lang blijven staan.

Waar moet ik mijn schoenen föhnen?

Natte schoenen ruiken vreselijk en daarom moet je overwegen om ze in een garage of buiten te zetten. Als je geen keuze hebt, gebruik dan de badkamer, hoewel dit nog steeds niet aan te raden is. Badkamers worden gemakkelijk vochtig (vocht in de lucht), vooral nadat iemand heeft gedoucht.

Overweeg schoenen te drogen op een open en goed geventileerde plek. Of bekijk de oplossing aan het eind van dit artikel, over de schoenverfrisser die mijn leven beter heeft gemaakt!

Hoe droog je schoenen met een droger

Schoenen zijn dik en hebben de neiging om lang nat te blijven. Zolang er water in de schoen komt, kan het zijn dat je uren moet wachten tot de schoen droog is. En dit kan lang duren als je ze snel moet dragen. Hier komt een droger van pas. Je kunt de sneakers gemakkelijk in de droger gooien, maar onthoud dat dit niet werkt voor leren en suède schoenen omdat ze te veel barsten en uitdrogen.

Met behulp van de volgende werkwijze kun je je sneakers veilig in de droger drogen.

Dubbelcheck het label van je schoenen

Controleer het label van de schoen om te zien of je ze wel of niet in de machine kunt drogen. Dit staat meestal op de tong of op de binnenkant van de hiel geschreven. Het label geeft aan of je ze in de lucht moet drogen of in de droger. Als er een vierkantje in zit, betekent dit dat ze niet geschikt zijn voor machinaal drogen. Veel sneakers zijn echter wel geschikt voor dit proces.

Bind de schoenen bij elkaar

Bind je sneakers met een strakke knoop aan elkaar met de veters. Laat de schoenen bij de knoop naast elkaar hangen

Hang de sneakers (sneakers) in de droger en klem de veters (laces) in de deur. Houd ze bij de veters vast en hang ze losjes bij de deur. Blijf de veters vasthouden en sluit de deur, zodat de veters nu op hun plaats worden gehouden. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat de schoen niet in de droger valt als je hem eenmaal hebt aangezet.

Instellen van de droger

Stel de droger in op de luchtdroogstand. Als je droger deze instelling niet heeft, stel hem dan op de laagste temperatuur in om veilig te zijn. Te veel warmte zal de vezels te veel laten krimpen en drogen.

Laat de schoenen ongeveer 20 minuten drogen voordat je ze er uit haalt. Open de deur voorzichtig en probeer de schoenen op te vangen voordat ze vallen. Voel aan de binnenkant om er zeker van te zijn dat het droog is. Als het nog niet droog is, laat ze dan 5 minuten afkoelen en doe ze er weer even lang in.

Drogen en nare geuren verwijderen, met een apparaat

Als je een beetje ‘gezond’ lui bent aangelegd, zoals ik, dan is er nog een manier om je schoenen te drogen. Dat niet alleen, maar ook het verwijderen van nare geuren van zweet, kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen. En dat zonder boenen, wassen, of ingewikkelde middeltjes te gebruiken

Een fantastische aankoop is in dat geval een Ozon reiniger voor je schoenen. Dat is een apparaat dat door middel van ozon de bacterieen in je schoenen doodt. Dezelfde bacterieen die voor de stank verantwoordelijk zijn. En dat doet ie door je schoenen er op te zetten. Thats it!! na 30 minuten zijn je schoenen en fris en droog. Tenzij ze echt doorweekt zijn, dan kan het langer duren natuurlijk.

Na een reiniging van 5 – 10 minuten gaat de schoenreiniger over op het drogen van je schoen, op 40 of 60 graden. 40 voor leren schoenen bijvoorbeeld, en 60 graden voor schoenen die meer kunnen hebben

Welk apparaat droogt en reinigt dan ideaal?

Het apparaat dit ik hiervoor heb aangeschaft is de Shoefresh schoenenreiniger. Ik bedacht me dat ik eerder bij een bedrijf waar ik op bezoek was, meerdere van deze apparaten op een rij zag staan. De mannen die daar werkten zetten hun werkschoenen na de werkdag standaard op deze zelfde reinigers. En dacht op dat moment er niet veel bij na, behalve dat het wel een dure onderneming zou kunnen zijn. Maar dat valt ontzettend mee!

Shoefresh schoenenreiniger
Een schoenreiniger waarop je schoenen zet, en vergeten kan. Na 20 minuten fris en droog.

Ik heb eerst gekeken naar goedkopere modellen, maar wilde zekerheid hebben dat ik niet na 6 maand met een prul opgescheept zit. Deze reiniger doet ook wat het belooft. Zelfs direct na het reinigen kon ik bijna geen spoor van stinken meer herkennen. En heb daarna gelijk alle schoenen in huis op rij gezet om paar voor paar op het apparaat te zetten.

Hoe lang het duurt voor het effect maximaal is

Het kan een paar keer kosten om de geur echt volledig te verdrijven, zodat dit tijdens het dragen ook niet meer ruikt. Dat je het niet meer ruikt als je de schoenen een dag lang draagt. Bij mijn schoenen, zowel sneakers als leren schoenen, was de geur na 2 weken vrijwel helemaal verdwenen.

Ik moet zeggen dat ik na alle paren er op gezet te hebben, ik maar ben begonnen alleen schoenen te plaatsen die ik die dag gedragen heb. Ik merkte bij het paar dat ik het meest draag dat ze na 2 weken helemaal niet meer roken.

Ook helpen de juiste sokken enorm, zoals bamboe of zilversokken bijvoorbeeld. Hier meer over te lezen, sokken tegen zweetvoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *