ShoeFresh Review Title image

Shoefresh review. Is dit echt het schoenverfrisser wonderapparaat tegen vervelende geuren?

Ik denk dat het nu ongeveer 5 weken geleden is dat ik erover nadacht een Shoefresh review te schrijven. En niet zonder goede reden, aangezien we merkten dat hoe meer we dit apparaat gebruiken, hoe beter de werking was, en hoe meer ideeen we kregen om ook andere producten er mee te reinigen.

De Shoefresh doet zijn naam eer aan, door vooral de focus te leggen op het opfrissen van schoenen. Vrijwel het hele design is er naar, maar je kan hier gerust van afwijken.

We hebben het apparaat nu ca. 8 weken intensief in gebruik, en ik moet zeggen dat ik me elke keer weer verbaas over het resultaat.

Conclusie

De Shoefresh doet precies wat het belooft en is hier ook eerlijk over. Geuren worden tot een minimum teruggebracht, na een gebruik van minstens een week. Bij herhaald reinigen van je schoeisel, na het dragen, is dit effect het grootst. En niet alleen voor bestaande schoenen, ook nieuwe schoenen zet je vanaf dag 1 elke keer even op de machine. Zo voorkom je dat ze gaan ruiken, en houd je ze zo goed als nieuw.

Naast schoenen is het ook goed voor een legio aan andere geurende zaken. Zie de lijst verderop.

Bekijk de laagste prijs voor de ShoeFresh hier.

De Shoefresh reiniger, de oplossing tegen geurtjes?

We zijn voor we deze review schijven toch nog even op zoek geweest naar andere meningen over deze reiniger. Websites zoals Kiyoh zijn al redelijk unaniem over het product. Meer dan 95% van alle gebruikers raadt het product aan, en dat is niet zonder reden.

Toen we de doos in huis kregen was ik eigenlijk direct al enthousiast. Ik heb hem namelijk besteld omdat ik wist dat deze manier van reinigen ook bij grotere bedrijven wordt gebruikt. Ik wist niet of het ook om dit product ging.

Mijn verbazing was dus groot dat het niet zozeer een bedrijfsmatig apparaat was, het is gewoon te koop bij de betere webshops. En nu wilde ik het ook een keer proberen.

De eerste test

Het eerste wat we thuis hebben getest waren de schoenen die ik droeg. Ik heb namelijk de gewoonte om de oudste schoenen aan te trekken op die relax dagen, en die schoenen zijn niet de nieuwste.

Dus wetende dat de schoenen die ik draag het meest stinken, heb ik ze direct uitgedaan, en op de machine gezet.

ShoeFresh infrarood sensor - starten zodra je de schoenen plaatst

De shoefresh laat er in ieder geval geen gras over groeien, en start meteen met een reinigingsprogramma van 5 minuten. Tijdens dit programma hangt er een aangename (persoonlijk) lucht die je ook ruikt na een onweersbui. Een soort van statische elektriciteit die je kan waarnemen.

Het effect van de eerste keer reinigen

5 minuten reinigen- 20 minuten drogen is standaard

Een beetje op de zaken vooruitlopend heb ik ,zodra de 5 minuten voorbij waren, de schoenen van het apparaat gehaald en geroken.

Wacht even, das raar, ik zou zweren dat toen ik ze uitdeed er een aanzienlijke penetrante lucht aanwezig was.

Die lucht, waar ik elke dag even aan werd herinnerd, was nauwelijks nog aanwezig. En ik heb echt mijn best gedaan om te ruiken. Ver in de verte rook ik nog een hele kleine hint, van wat ooit de meest aanwezige geur in huis was. Nee….. het zal toch niet?

Direct heb ik als een waanzinnige gezocht naar al het overige schoeisel in huis.

Als je niets meer te testen hebt

Laat het duidelijk zijn dat ik het effect van de eerste 10 minuten direct opnieuw wilde ervaren. Dus we hebben alle andere schoenen er bij gepakt en zijn deze 1 voor 1 op de machine gaan zetten.

Dit schoeisel was allemaal droog, dus na het reinigen hebben we direct een nieuw paar erop gezet.

Keer op keer was het resultaat dat we nauwelijks nog iets van de geur konden waarnemen.

Herhalen na het dragen van dezelfde schoenen

Aangezien ik als eerst mijn favoriete paar heb gereinigd, droeg ik dezelfde schoenen al snel weer. Bij thuiskomst ben ik doorgelopen naar de bijkeuken, heb ik de schoenen uitgedaan en direct weer op het apparaat gezet. Het raam open, en de deur daarna dicht.

Wat me namelijk opviel was dat de geur gedurende de dag terug kwam. Niet helemaal vreemd omdat je voeten natuurlijk nog steeds zweten, en het leek alsof ze opnieuw een geur begonnen te verspreiden.

Dit heb ik gedurende een week, elke dag gedaan. Thuiskomen, schoenen uit, op de machine, klaar is kees. En na circa een week begon het me op te vallen dat de geur bijna niet meer terugkwam.

De juiste sokken maakt het effect dicht bij 100%

De sokken die ik op dag 7 droeg waren bamboesokken. Die ik destijds heb aangeschaft vanwege de antibacteriële werking. En ik kon m’n voeten bijna niet meer op een vervelende geur betrappen.

Lyrisch was ik, omdat dit ook inhoudt dat met nieuwe schoenen, je ze vrijwel altijd geurloos zou moeten kunnen dragen.

Als ik het apparaat van ShoeFresh eerder had besteld, dan waren mijn schoenen waarschijnlijk helemaal niet aan stinken begonnen. Dit onthoudt ik zeker bij het volgende paar dat ik koop

Alles geurloos en droog

Alle schoenen in huis hadden een sessie meegemaakt. De sloffen, de laarzen, de pumps en zelfs de sokken die ik droeg zijn op de ShoeFresh geweest. Wat een uitvinding! En elke keer weer stond ik appelig te kijken hoe de geur verdwenen was.

Ik heb ook een vriend van me gebeld, en gevraagd of hij na het werk even langs kon komen. Dat ik hem stond op te wachten met het bevel zijn schoenen uit te trekken was al grappig genoeg.

De werkschoenen die duidelijk aanwezig waren, heb ik 2 keer laten reinigen achter elkaar. Daarna vroeg ik hem even een reuktest te doen.

De uitdrukking op zijn gezicht sprak boekdelen, en hij wilde direct weten waar hij zo’n ding kon halen. Nou, hier dus, bij de grootste webwinkel van Nederland

Wat je allemaal reinigen kan met de ShoeFresh

Dat ik stiekem ook mijn sokken bij in de schoenen had gedaan, resulteerde in allemaal meer ideeën. Niet alleen schoenen worden bijna geurloos, alles wat een beetje rook heb ik 10 minuten laten reinigen op de ShoeFresh. Zo ook een shirtje dat ik droeg, waarvan de oksels nog wel eens konden ruiken.

Wat kan je allemaal reinigen met de ShoeFresh

Dat er betere manieren zijn om zweetvlekken en geuren uit kleding te verwijderen is duidelijk, maar de geur is vrijwel direct vertrokken.

Wat we er tot nu toe mee hebben gereinigd zijn de volgende spullen:

 • Schoenen en Sneakers, van canvas tot leer.
 • Leren schoenen, waarbij we de temperatuur lager hebben gezet naar 40graden.
 • Sokken, vooral degene die ik droeg met dezelfde schoenen
 • Een helm! De Shoefresh wordt namelijk geleverd met een helmsteun. Ideaal!
 • Shirts, waarvan de oksels bekend stonden een onaangename geur te hebben.
 • Skeelers, hoewel de machine met skeelers kan omvallen is het niet onmogelijk deze er op te zetten.
 • Handschoenen, de luchtstroom zou ver genoeg in de handschoenen moeten komen om goed te werken.
 • Bokshandschoenen
 • Winterlaarzen
 • Skischoenen

Het lijkt dus eindeloos. Alles met een vervelende geur kan je over de twee pilaren gooien, en de machine doet de rest.

Schoenen reinigen

Dit is waar de ShoeFresh voor is gemaakt. Je zet je schoenen er overheen en vergeet hem. Er zijn voor de ‘normale’ schoenen geen aparte dingen die je moet weten.

Leren schoenen reinigen

Voor leren schoenen dien je de temperatuur aan te passen. Druk hiervoor op de tandwielknop, en stel de temperatuur in op 40 graden. Zo voorkom je dat je leren schoenen op 60 graden uitdroogt. Behandel de schoenen na de tijd eventueel met een leerolie.

Sokken

Sokken reinig je makkelijk met de schoen mee. leg de sok over de pilaar van de ShoeFresh , en vervolgens de schoen hier overheen. Zo worden beide gereinigd. Daarna kunnen de sokken gewoon in de wasmachine.

Helm reinigen

Door gebruik te maken van de 2 hulpmiddelen kan je je helm eenvoudig op de ShoeFresh plaatsen. Zodra je de helmhouders plaatst begint het programma automatisch. Wil je dit niet haal dan even de stekker er uit.

ook een helm kan je reinigen met de twee extra steunen hiervoor

Vervang de twee schoenhouders voor de helmhouders, en zet je helm er overheen. Stop de stekker nu in het stopcontact, en druk tegelijkertijd op de + en – knoppen en houdt deze even vast. Het programma start nu handmatig.

Handig voor die warme zomerdagen waarop je hebt getourd. De handeling is verder hetzelfde.

Shirts reinigen

Een shirt reinigen, voornamelijk bij de oksels, hebben we gedaan door de oksel over de pilaar te leggen. Vervolgens hebben we de stof een beetje gedrapeerd zodat het voor de sensoren kwam te zitten. Zo startte het programma direct.

Na afloop van het programma kunnen de shirts gewoon in de wasmachine.

Skeeler, skischoenen, laarzen en motorlaarzen

Deze hebben we even in een groep gezet omdat grotere en zware schoenen er voor kunnen zorgen dat de ShoeFresh omvalt. Het is dus handig om de Shoefresh dichter bij een muur te plaatsen zodat deze rechtop blijft staan.

Beter nog was het geweest om een extra steun aan de achterkant te hebben, en misschien is dat voor een volgend model een idee. Al met al kan het zo ook, en valt hij niet om.

Bokshandschoenen

Ook bokshandschoenen kunnen zwaarder zijn waardoor ze om kunnen vallen. Het zelfde geldt voor deze handschoenen. Plaats de ShoeFresh tegen een wand zodat hij niet achterover kan vallen.

Bij bokshandschoenen raden we afhankelijk van de vochtigheid aan, om deze twee keer een volledig programma te draaien.

 

Welke instellingen heeft de ShoeFresh

welke instellingen heeft de ShoeFresh

Om te beginnen heeft hij een standaard reinigingstijd van 5 minuten tot maximaal 10 minuten. Deze 10 minuten zijn alleen te verlengen door de schoenen op te tillen, en opnieuw te plaatsen. In feite is dit niet nodig, de 10 minuten zijn voldoende om bacteriën te doden, en de verwarming droogt ze daarna voldoende. Hiervoor zit er een handige infrarood sensor die ziet of de pilaar bezet is of niet. Hij begint ook direct te reinigen zodra er aan één kant een schoen op staat.

Reinigingstijd (STZ)

Standaard is de Shoefresh ingesteld op 5 minuten reinigen. Het reinigen wordt in het menu aangegeven met de letters STZ ( SaniTiZe) . Via het menu kan je dit verhogen tot 10 minuten. Wil je langer reinigen voordat hij droogt, dan moet je dit even handmatig doen. Echter is dit in veel gevallen niet nodig. 10 minuten reinigen doodt vrijwel alle aanwezige bacterien.

Alleen willen drogen?

Wil je niet reinigen? zet de reinigingstijd dan op 0 minuten.

Temperatuur 40-60 graden

Voor leer is het verstandig de temperatuur lager te zetten. Ga naar het menu

Temperatuur controleren

Een handige functie die we ontdekten ( handleiding hoera ). Door de instellingen knop even vast te houden tijdens het programma, kan je aflezen wat de huidige temperatuur in je schoenen is.

Houdt de knop niet te lang vast, want dan reset je het apparaat naar de fabrieksinstellingen.

Verwarmingstijd 0 – 60 minuten

De tijd voor het verwarmen is in te stellen van 0 tot 60 minuten. Wij kiezen vrijwel altijd voor 30 minuten drogen en 10 reinigen. Dit hangt ook af van de vochtigheid van de schoenen.

Zijn de schoenen echt doorweekt, dan doe je er misschien beter aan om schoenen in de droger te drogen

Handmatig starten

Handmatig starten doe je door de + en – knop eventjes ingedrukt te houden. Het programma wat het laatst is ingesteld gaat daarna lopen. Je kan ook de schoenen optillen en weer laten zakken om het programma opnieuw te starten.

Waar plaats ik de ShoeFresh

De beste plek om de ShoeFresh neer te zetten is op een geventileerde plek. In de bijkeuken of washok waar je een raampje openzet.

Het apparaat functioneert ook bij koude temperaturen prima, tot wel 10 graden onder nul. Dus ook in de schuur buiten is een mogelijkheid.

Eventueel kort bij een muur zetten voor zwaardere schoenen is ook handig. Met skeelers of zware schoenen kan hij anders omvallen.

Wat als mijn schoenen doorweekt zijn

De shoefresh heeft een afwatering voor druppels water die er af lopen. Kleine hoeveelheden water zijn dus geen probleem. Het is niet de bedoeling dat de ShoeFresh buiten nat regent. Als er wat water onder de machine te zien is kan je dit met een doekje weghalen.

Er staat een code in het scherm van mijn ShoeFresh

Mocht er een probleem ontstaan dan laat de ShoeFresh je dit weten aan de hand van foutcodes. Deze hebben wij in het gebruik nog niet gezien, maar ze houden het volgende in:

Foutcode Oorzaak
E1 Temperatuursensor defect. Neem contact op met de verkoper
E2 Verwarmingselement is defect. Neem contact op met de verkoper
E3 Ventilator defect. Neem contact op met de verkoper
Display aan maar geen Ozon, wel lucht Ozongenerator defect. Neem contact op met de verkoper
Droogt niet goed genoeg Temperatuur verhogen, of tijd verlengen. Voor echte natte schoenen drogen herhalen en eventueel reinigingsprogramma uitzetten. Overtollig water altijd uitwringen.

Hoeveel garantie heb ik op de ShoeFresh

In de handleiding van de ShoeFresh staat dat het apparaat een garantie heeft van 12 Maanden. Schade aan de machine valt hier niet onder. Het is niet zo dat alle producten in Nederland 2 jaar garantie hoeven te hebben. Ook hier te vinden.

Wees zuinig op dit mooie apparaat. Ik geniet keer op keer van schoenen die ik gewoon kan laten pronken voor mijn kast, zonder dat ik van de geur wakker lig :)

Deel je ervaringen ( of vragen )  gerust onderin de reacties! Happy Cleaning!

 

2 thoughts on “Shoefresh review. Is dit echt het schoenverfrisser wonderapparaat tegen vervelende geuren?”

  1. Hoi Koster,

   Wij zijn er in huis in ieder geval meer dan tevreden over. We hebben hem nu een maand of twee in huis en gebruiken hem vrijwel dagelijks.
   Het is lastig om iets niet aan te bevelen als je er zo tevreden over bent. Dus of het op verkoop lijkt of niet, de mening is eerlijk.

   Ik neem aan dat je niet met de schoenen aan slaapt? :)

   Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *