Stinkende schoenen ontgeuren! Oude schoenen weer als nieuw en het voorkomen van geurtjes

Stinkende schoenen opfrissen kan op verschillende manieren. De meest beste methodes om dit te doen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Hoe ga je die penetrante lucht van je schoenen tegen, welke manier werkt het best, en hoe voorkom je stinkende schoenen. We hebben deze gids voor je onderverdeeld in 3 delen.

 1. Hoe ontstaat de geur in je schoenen
 2. De geur van stinkende schoenen bij de bron aanpakken
 3. Hoe belangrijk direct drogen is
 4. De beste (te kopen) manier om oude en nieuwe schoenen elke keer als nieuw te laten ruiken
 5. Het opfrissen van je schoenen en geurtjes tegengaan ( huis tuin en keuken middeltjes, yes!)
 6. Simpele tips om stinkende schoenen te voorkomen

Daarnaast is het belangrijk om de beste methode voor zowel het voorkomen als genezen voor je te noemen. En dat doe je met een ozon apparaat voor schoenen.

Stinkende schoenen opfrissen pak je aan door de oorzaak ervan te bestrijden. En om de oorzaak te bestrijden is het belangrijk dat je weet hoe de stinkgeur ontstaat, en wat deze geur veroorzaakt.

Waardoor ontstaan stinkende schoenen

Schoenen gaan stinken door de ontwikkeling van bacteriën, in de vochtige omgeving van je schoenen. Vooral bij warme dagen, dragen van dikke sokken, of bij minder goed ademende schoenen is de kans op stinkende schoenen het grootst.

geuren ontstaan door bacterien zoals op deze foto

Wat we meestal doen als we onze schoenen kunnen ruiken is ze uitdoen, en wegzetten in de bijkeuken bijvoorbeeld. Zo dringt de geur niet de woonkamer in, en hangt er geen dikke lucht in de gang of hal van je huis.

Maar dit is niet de manier om er mee om te gaan, want juist op dit moment geef je bacterieen de kans om te overleven in die omgeving. En dat moet direct en bij de bron aangepakt worden.

Geurtjes verwijderen door de bron aan te pakken

De bron van de geur zijn de bacteriën die groeien in je vochtige schoenen. Je voeten bevatten meer dan 250.000 zweetklieren, die bij te warme voeten hun werk doen en je voeten vochtig houden. Als je voeten lekker opgesloten zitten, in een niet goed ventilerende schoen, creëer je een omgeving waar bacteriën van houden. Dit zweet trekt in het materiaal van de schoen, en zorgt er voor dat de bacterieen overleven.

geurtjes ontstaan door vochtige schoenen, zoals na een regenbui

Deze bacteriën vermenigvuldigen zichzelf in de vochtige omgeving van je schoenen. En vochtig worden is niet alleen van zweet, maar ook regen is een oorzaak.

Wil je van de stinkende geur afkomen, moet je je van deze bacteriën ontdoen door het vocht aan te pakken direct na het dragen.

Direct drogen na het dragen is een pré!

Direct na het dragen van je schoenen hebben ze een beetje vocht te verwerken gehad, en dat moet direct droog.  Afhankelijk van wat je die dag hebt gedaan valt de vochtigheid mee of tegen.

Het eerste dat je daarom moet doen is de schoenen te drogen zetten. En daarvoor gebruik je bij voorkeur buitenlucht, en als het weer het toelaat zonlicht.

uv licht in de zomer is een goede droger en bacteriedoder

Zonlicht doodt dankzij de UV stralen de bacteriën. Maar alleen de bacteriën aan de oppervlakte van je schoenen. Je schoenzool bijvoorbeeld, en die binnenin bij je tenen, heeft hier geen profijt van. Hoe je op die plekken wel van bacterien afkomt? Met een ozon apparaat voor schoenen.

De beste manier voor bestrijden en voorkomen, een ozon reiniger.

Ozon staat er om bekend een fantastische anti-bacteriële werking te hebben. Ozon bestaat uit een geactiveerde vorm van zuurstof, die je met elektriciteit kan opwekken. Deze ‘geactiveerde lucht’ bestrijdt bacterien overal waar de lucht geblazen wordt.

hoe ozon bacterien door en door bestrijd in je schoenen
Ozon breekt bacterien af

Het allergrootste voordeel van zo’n reiniger is dat je er bijna niets voor hoeft te doen. Je trekt simpelweg je schoenen uit, loopt naar de plek waar het apparaatje staat, en zet je schoenen er overheen. That’s it! Meer hierover kan je lezen in onze shoefresh review.

Het apparaat begint 10 minuten lang, ozon rijke lucht door je schoenen te blazen. Daarna verwarmt hij je schoenen met 40 tot 60 graden om ze te drogen. Droge schoenen, geen nare geurtjes, in een half uurtje tijd. En ook de schoenen waarvan je dacht dat ze niet meer te redden waren zijn geurloos na een behandeling of 6-8.

De shoefresh ozon reiniger is al bij het eerste gebruik duidelijk effectief.

Het apparaat dat we sinds kort zelf in huis hebben gehaald is de Shoefresh Ozon reiniger. Hij lijkt wat aan de dure kant, maar al na het eerste gebruik vertelt je neus direct dat hij werkt. Een echte aanrader voor iedereen die lang wil genieten van een geurloze schoenenkast.

Ik merkte dat ondanks dat de geur vrijwel direct was verdwenen, deze bij de volgende keer dragen terug was. Maar omdat ik wist dat het moest werken, heb ik dit elke keer dat ik ze droeg volgehouden. Ik denk dat ik na 6 keer begon te merken dat ook ná het dragen, de geur veel en veel minder was.

Probeer het dus zeker uit, en geef bij oude schoenen niet op :). In dit geval wint de aanhouder zeker.

Bekijk de shoefresh hier |

Hoe je stinkende schoenen nog meer kan voorkomen

Nieuwe schoenen stinken helemaal niet na de eerste paar keer dragen, en stinkende schoenen kunnen voorkomen worden door een paar simpele maatregelen te nemen.

 • Zet je de schoenen na het dragen te drogen in de zon
 • draag sokken die helpen bacteriën te bestrijden, zoals bamboe of zilversokken
 • Voorkom dat je je schoenen laat drogen bij de verwarming of open haard, gebruik liever buitenlucht
 • Laat ze bij zonnig weer in de volle zon drogen, de UV stralen helpen bacterien aan het oppervlak te doden.
 • Stop ‘geurvreters’ in de schoenen na elke keer dragen, als je hier geen machine voor wilt halen.

Het vocht uit de schoenen verdrijven wil het best door dit op natuurlijke wijze op te laten nemen, met bijvoorbeeld zuiveringszout.

Als het om nieuwe schoenen gaat, maak dan een geurvreter zoals hieronder beschreven, en gebruik deze elke keer dat je je schoenen uitdoet. Als je dit volhoudt zal je merken dat je vrijwel volledig van stinkende schoenen verlost zal zijn.

Stap 1 – De geur van stinkende schoenen verwijderen met een ‘geurvreter’

voorbeeld van baking soda wat gebruikt wordt om stinkende schoenen tegen te gaan

Er zijn meerdere manieren om de geur van stinkende schoenen te verwijderen, en we beginnen met de methode die er ook voor zorgt dat overtollig vocht verdwijnt uit je schoen, of opgenomen wordt door het maken van een zelfgemaakte geurvreter van baking soda.

Wanneer we zeker weten dat de schoenen zo droog mogelijk zijn, kunnen we doorgaan met een tweede manier om de bacteriën te doden en de geur te verwijderen.

Pas op met bepaalde materialen van schoenen

Het is soms oppassen met bepaalde schoenen die zijn gemaakt van een kwetsbaarder materiaal. Achteraan dit artikel staan tips waar je bij schoenen van leer of van canvas op moet letten. Canvasschoenen zoals deze: ‘Converse Allstars

Als je geur wilt tegengaan van bijvoorbeeld leren schoenen wil je sommige methodes niet te vaak herhalen. Hiermee loop je kans de leren schoenen uit te drogen, waardoor het materiaal er niet mooier op wordt.

Eventueel kan je na het verwijderen van de geur bij leren schoenen een olie gebruiken die goed is voor leer.

De geur verwijderen met een zelfgemaakte geurvreter van zuiveringszout (baking soda)

De geur van stinkende schoenen verwijderen met een zelfgemaakt herbruikbaar zakje

Om de geur van stinkende schoenen te verwijderen gaan we een geurvreter maken. Deze geurvreter kan je bewaren en hergebruiken voor andere schoenen,  mocht de geur de eerste keer niet helemaal verdwenen zijn.

Dit is de methode die het meest effectief is, is door gebruik te maken van de antibacteriële werking van zuiveringszout (oftewel Baking-Soda).

Wat hebben we er voor nodig

 • Zuiveringszout oftewel baking soda
 • Koffiefilters
 • Elastiekjes
 • (optioneel) Etherische olie of andere geuren of parfums

Het herbruikbare geurzakje maken

Voeg gewoon een paar eetlepels zuiveringszout toe aan het midden van het koffiefilter en voeg eventueel een paar druppels etherische oliën toe voor extra frisse geur (optioneel). Vouw het koffiefilter aan de bovenkant bij elkaar zodat je er een zakje van maakt en doe er elastiekjes omheen om het dicht te houden.

De zelfgemaakte geurvreter gebruiken

Plaats de geurvreter in elke schoen,en laat ze hier minstens een nacht lang in zitten. In de tijd dat de geurvreters in de schoenen zitten onttrekt het zuiveringszout het overtollige vocht en neutraliseert het de bacteriën, waardoor de geur geabsorbeerd wordt en verdwijnt.

Nog snellere manier om zuiveringszout te gebruiken in stinkende schoenen

Om het nog sneller en gemakkelijker te maken, of voor schoenen die je niet meer fris lijkt te krijgen, kun je ook zuiveringszout als een schoenenpoeder gebruiken.

Hardnekkige geuren verwijderen door zuiveringszout direct in de schoenen strooien

voorbeeld van man die baking soda in stinkende schoenen strooit

Strooi zonder er een geur aan toe te voegen het zout rechtstreeks in de schoenen. Schudt je schoenen heen en weer zodat het zout zichzelf verdeeld over je zool, en laat dit minstens een nacht zitten. Klop de volgende ochtend of avond je schoenen goed uit.

Herhaal dit voor een tweede nacht door er nu wel een paar druppels etherische olie of andere geur bij in te doen.

Stinkende schoenen in de diepvriezer ontdoen van bacteriën en geur

Stinkende schoenen in de diepvriezer doen tegen bacterien en geur wordt pas aangeraden als je ze van vrijwel al het vocht hebt ontdaan. Dit kan je doen door bovenstaande methode te gebruiken van zuiveringszout. Of door de schoenen in een afgesloten zak met rijstkorrels te bewaren voor een dag.

voorbeeld van 2 gele damesschoenen in een plastic zak in de diepvries

Nadat de schoenen droog zijn plaats je deze vervolgens een nacht in de vriezer. In sommige gevallen kan het ook een voordeel zijn om de schoenen juist niet volledig van vocht te ontdoen, en direct in de vriezer te plaatsen. Op die manier zal ook het vocht dieper in de schoenen bevriezen en is het effect van vriezen des te doeltreffender.

De lage temperatuur zal de bacteriën doden die de geur veroorzaken, wat de weg vrijmaakt naar het frisser maken van je schoenen!


Manier 2 – Stinkende schoenen opfrissen met frisse geuren

Na het verwijderen van de ongewenste geurtjes is het tijd om de schoenen weer te voorzien van een frisse en aangename geur. Ook hier zijn er verschillende methodes die we kunnen gebruiken om dit te doen. Pas toe wat jou het makkelijkst of leukst lijkt om te doen, en gebruik de volgende tips

Katoenen balletjes gebruiken voor het aanbrengen van een frisse geur

Katoenen balletjes gebruiken voor het aanbrengen van een frisse geur

Gebruik katoenen balletjes om een extra geur aan je schoenen toe te voegen. Giet of druppel de olie of parfum bij voorkeur niet direct in de schoenen, aangezien dit er voor zorgt dat er vochtige plekken ontstaan en daar wilden we nou net van af.

Laat een paar druppels etherische oliën met verschillende geuren op een paar wattenbollen vallen , plaats ze in de schoenen en laat ze een nacht rusten.

Ik stel voor om citroenolie of een andere schone citrus geur te gebruiken!

Gebruik Citroen Schillen in je schoenen

citroen schil die in schoenen wordt gedaan

Plaats een paar citroenschillen in je schoenen ’s nachts nadat deze goed gedroogd zijn. Als vocht op dat moment geen probleem is, draagt ​​dit bij aan een frisse geur in plaats van stinkende schoenen!

Heb je geen echte citroen in huis, dan is deze citroen geurolie geschikt om op katoenen balletjes in je schoenen te stoppen.

Gebruik gedenatureerde Alcohol

man die een spray van alcohol toepast op canvas stinkende schoenen

Spuit de binnenkant van de schoenen in met alcohol na het dragen. Met alcohol droog je de geur uit en kan je de schoenen snel weer volledig gebruiken. Eenvoudig te gebruiken alcohol sprays zoals deze zijn hier erg handig voor.

Niet alleen is alcohol een ontsmettend middel, maar het verdampt ook snel. Steek wanneer de schoenen weer goed droog aanvoelen een zakje met baking soda en eventueel een extra geur of zeepblokje in de schoen.

Stinkende schoenen tegengaan met een stuk zeep

Een stuk groene zeep wat in zwarte stinkende schoenen wordt gestopt

Een andere manier om geur van schoenen te verwijderen, is door een stuk zeep in de stinkende schoenen te leggen. De zeep is poreus, dus het absorbeert geuren en laat een frisse, schone geur achter.

Voordeelverpakkingen van dove bijvoorbeeld zijn hier erg geschikt voor

Dit is een geweldige methode om te proberen als je nog een paar stukjes zeep in je kast hebt liggen.


Stap 3 – Het voorkomen van stinkende schoenen

Voorkomen dat je schoenen gaan stinken doe je door het vochtprobleem en de bacteriën zo snel mogelijk aan te pakken.

Wanneer je het vocht zo snel mogelijk uitdroogt, helpt dit de geur direct te verminderen en de bacteriën bij de bron te bestrijden.

Effectieve middelen tegen zweetvoeten

Zweetvoeten bestrijden is natuurlijk ook een deel van het probleem. Zweten op zich blijft wel belangrijk, maar als je te kampen hebt met vervelende hoeveelheid zweet dat zijn de volgende producten de moeite waard.

 • Boorzuurpoeder bijvoorbeeld is een middel tegen de geur van zweten. Het bestaat ook al een hele tijd, en als ik de reacties van gebruikers mag geloven is dit het proberen zeker waard
 • Bamboe inlegzolen zijn ook een optie, maar ik weet niet zeker of dit op langere termijn blijft werken. Daarnaast zorgen inlegzolen net even voor een andere pasvorm van je schoenen, dus probeer het eerst uit met een voordelige set
 • Pedifris kwamen we ook nog tegen op het web. Pedifris is een schoenenpoeder wat geuren bestrijdt en helpt tegen stinkvoeten

Gebruik Zonneschijn om je schoenen te drogen

Plaats je schoenen in de zon nadat je deze gedragen hebt. Vocht is een groot probleem als het gaat om stinkende schoenen en is de oorzaak van het groeien van bacteriën die zorgen voor de stinkgeur.

Als u ze in de zon laat liggen, kunt u ze uitdrogen en de groei van bacteriën sneller voorkomen. Het UV licht helpt ook de bacterien te doden en houdt de schoenen langer in conditie.

Als de schoenen droog zijn en terug in de kast kunnen, zet er dan een geurvreter bij in om ze helemaal klaar te hebben voor een volgende ronde.


Stinkende schoenen van canvas zoals allstars

Voorbeeld van canvas schoenen zoals allstars

Schoenen gemaakt van canvas kunnen vrijwel altijd in de wasmachine gewassen worden(borstel indien nodig de schoenen wel eerst af om het grove vuil er van te verwijderen). Gebruik voor het wassen een warm maar niet heet programma met normaal wasmiddel. Haal ook je veters uit de schoenen, en was deze zonder dat ze in de schoenen zitten. Wil je tijdens het wassen ook iets doen tegen een mogelijke vieze geur, voeg dan een kopje witte azijn toe aan het spoelmiddel.

opfrissen of ontgeuren

Gebruik voor deze schoenen geen wasverzachter. Dit middel laat aan de oppervlakte een laag achter waardoor de bacteriën ‘opgesloten’ worden.

Drogen van de schoenen na het wassen kan in de droger met een paar handdoeken er bij in. Als je niet tegen het getrommel kan, kan je ze ook in een waszak doen die tussen de deur past. Drogen in de zon ( als het weer het toelaat ) is de beste manier om te drogen. Dit helpt ook tegen het vormen van bacteriën zoals hierboven geschreven.


Stinkende leren schoenen

man met vies gezicht boven stinkende schoenen van leer

Stinkende leren schoenen hebben andere mogelijkheden om ze op te frissen en de bacterieen te doden, je hebt ook rekening te houden met een ander ( soms gevoeliger ) materiaal.

opfrissen en ontgeuren

Stinkende leren schoenen kun je na het dragen ook opfrissen door hier een zelfgemaakt spray in te spuiten van witte azijn verdund met water. Azijn doodt de eventueel aanwezige bacteriën aan het oppervlak. Strooi wanneer de spray is opgedroogd wat zuiveringszout in de schoenen, of gebruik de zelfgemaakte geurvreter om in de schoenen te plaatsen.

Laat leren schoenen niet drogen voor een radiator

De fout die veel mensen maken wanneer het leer van hun schoenen vochtig is (door regen of zweten), is om het te laten drogen voor de open haard, bij de radiator, of zelfs met een haardroger. Niet doen! Elke vorm van ‘kunstmatige hitte’ op leer zorgt er voor dat het leer volledig uitdroogt met lelijke scheuren en een ongelijkmatig oppervlak als resultaat. Probeer ze dus altijd op een natuurlijke manier (liefst bij kamertemperatuur) te laten drogen, en zeker niet direct in het zonlicht.

De methode die voor mij het beste werkt is de ‘Geurvreter’. Zoals hierboven genoemd, het koffiefilter gevuld met zuiveringszout, dichtbinden en in de schoen plaatsen. Het liefst direct na het dragen levert de beste resultaten op.

Pas op dat je leren schoenen niet uitdroogt

Pas op voor uitdroging van lederen schoenen. Door herhaaldelijk gebruik te maken van zuiveringszout heb je de kans het leer uit te drogen, behandel ze eventueel met een leder olie na de tijd.

Tips om stinkende leren schoenen te voorkomen

De leren schoenen na het dragen even afnemen met desinfecterende doekjes helpt te voorkomen dat ze gaan stinken. Het doodt eventuele bacteriën aan het oppervlak, en na het plaatsen van het zakje zuiveringszout hebben ze geen kans meer om te stinken.


Inlegzolen geurvrij maken en opfrissen

Mensen die veel tijd lopend of staand doorbrengen vinden vaak comfort in het dragen van inlegzolen. Misschien is het zelfs een orthopedisch hulpmiddel voor je voor een betere houding. Een inlegzool kan helpen voetpijn te voorkomen, en voor een betere houding of tegen rugpijn.

Om inlegzolen op te frissen doe je het volgende:

 • Haal ze uit je schoenen en was ze in de wasbak van het aanrecht in voldoende warm sop.
 • Laat vervolgens de wasbak leeglopen en vul deze opnieuw met 2 kopjes water en 1 kopje witte azijn.
 • Laat ze 5 tot 10 minuten weken en spoel ze vervolgens af.
 • Oefen tijdens het uitspoelen voldoende druk uit op de zool om zo veel mogelijk vocht uit de zool te wringen.
 • Laat ze bij voorkeur in direct zonlicht en in de open lucht volledig drogen voordat je ze weer in je schoenen stopt.

Laatste tips en thuismiddelen tegen stinkende schoenen

Ik hoop dat bovenstaande tips je voldoende op weg hebben kunnen helpen voor frisse schoenen. Mocht je zelf nog een methode weten, of een oplossing die goed voor je werkt maar hier nog niet beschreven staat, laat het ons dan weten met een reactie.

 • Draag sokken om het vocht te absorberen. Houd je niet van sokken boven je schoenen als modestandpunt, probeer dan lage sokken die je kan dragen zonder dat je deze kunt zien.
 • Probeer niet dezelfde schoenen 2 dagen achter elkaar de dragen, zo hebben ze meer kans om te drogen.
 • Behandel je schoenen minstens 1-2 keer per seizoen met de hierboven beschreven methodes
 • Stop kranten in je schoenen wanneer je deze voor een langere periode op slaat om vocht te absorberen. Zuiveringszout is hier ook uitermate geschikt voor. Zakjes er in en dan de kast in.

Het gebruiken van een spray tegen stinkende schoenen

voorbeeld van schoenspray voor tijdelijke geeur verwijderen van stinkende schoenen

Soms lezen we dat er wordt geadviseerd om een spray te gebruiken tegen stinkende schoenen. En hoewel dit misschien op het toilet een methode is om tijdelijk van een vieze geur een minder vieze geur te maken, geldt dit helaas niet voor je schoenen.

Wat je namelijk doet is opnieuw de schoenen vochtig maken en hier een geur aan toe te voegen, zonder de diepliggende oorzaak aan te pakken. De bacteriën worden namelijk niet gedood door spray op of in je schoenen te spuiten. Misschien geldt dit wel voor bacteriën aan het oppervlak, maar dit geldt niet voor bacteriën die zich dieper in de stof van de schoenen hebben genesteld.

Wanneer schoenspray wel goed is bij stinkende schoenen

Het gebruiken van een spray wordt alleen aangeraden, als je geen tijd hebt om de geur te verwijderen en je wilt direct resultaat voor een avond.

Probeer in ieder geval de volgende dag je probleemschoenen alsnog te ontdoen van geurtjes met het advies geuren te verwijderen.

2 thoughts on “Stinkende schoenen ontgeuren! Oude schoenen weer als nieuw en het voorkomen van geurtjes”

 1. Goede tips voor het opfrissen van stinkende schoenen. Ik heb zelf een set inlegzolen die ik regelmatig wissel. Dat houdt de schoenen fris en de inlegzolen gaan langer mee.

  1. Inlegzolen zijn inderdaad een goede manier om het ontstaan van geur aanzienlijk te vertragen. En ze zijn wisselbaar, en in veel gevallen ook uitwasbaar . :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *