wasmand met waszak - title

waszak voor in de wasmachine. Soorten, groottes en tips voor gebruik

Een waszak voor in de wasmachine scheelt een hoop tijd. En wanneer de waszak groot genoeg is kan je hem van tevoren al in je wasmand plaatsen. Zit hij vol? dan knoop je hem dicht en kan zo de wasmachine in.

Wat is een waszak of wasnet

Een waszak voor in de wasmachine gebruik je om (kleine) kledingstukken, te beschermen tegen verlies of beschadiging. Een waszak zorgt er voor dat kleding niet ‘verstrikt’ kan raken of kapot wordt getrokken tijdens het wasprogramma.

Het is wel verstandig om wat meer te weten over waszakken en vooral bij grote waszakken of zakken die groot genoeg zijn om in je wasmand te doen. We vertellen je meer over het gebruik van waszakken en sturen je in de juiste richting om de juiste waszak te kopen die bij jou gebruik past.

Waszak voor in de wasmachine

waszakken verschillende soorten

Er zijn verschillende redenen om een waszak te gebruiken, en er zijn redenen voor om een waszak niet alleen in je wasmachine te doen. We hebben het gebruik van een waszak en tips hiervoor verzameld om jou te helpen de juiste keus te maken.

Het grootste assortiment van verschillende soorten en maten waszakken vindt je bij bol.com

Een waszak gebruiken in plaats van een handwas

Door een waszak te gebruiken kan je voorkomen dat je gevoelige kleding moet wassen met de hand. Sommige stoffen zijn gevoelig voor kreuken en strekken, en daardoor wordt geadviseerd om het met de hand te wassen. Maar als je deze stoffen in een waszak in je wasmachine doet, voorkom je dat de kleding zich gaat verwringen met de rest van de was.

Dus wanneer je eigenlijk geen tijd wilt nemen om een handwas te doen, kan je in veel gevallen gebruik maken van een waszak.

Waszak voor wasmand

Een waszak voor in je wasmand is een handige aanvulling voor je was. Alles kledingstukken die je graag bij elkaar wilt houden of was gevoeliger zijn voor je wasmachine houdt je op deze manier bij elkaar. En het grootste voordeel aan deze zakken is dat je ze simpelweg rechtstreeks in je wasmachine kan doen.

Waszakken die groot genoeg zijn voor in je wasmand kan je hier vinden.

Hoe groot zijn waszakken voor in je wasmand

De meeste waszakken die geschikt zijn voor in de wasmand komen in groottes van ca 50 tot 60 liter. Hierdoor zijn ze geschikt voor de meeste wasmanden die verkrijgbaar zijn.

Deze grotere waszakken passen ook vaak in de grotere metalen afvalbakken. Zo kan je ze dus ook kwijt in bakken die afsluitbaar zijn, wat nog wel eens een goed idee kan zijn voor de sportkleding ;)

Hoe sluit ik deze zakken

De waszakken zijn te vinden met verschillende sluitingen.

 • met een rits
 • voorzien van een touw die je aan kan trekken
 • klittenband voor eenvoudig sluiten en openen

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van een waszak met klittenbandsluiting. Losse vezels van je kleding blijven hier makkelijk in achter, waardoor de sluiting na verloop van tijd minder goed sluiten wil door kleine stofjes die er in zijn blijven zitten.

Waszakken voor in de wasmachine

Waszakken voor in de wasmachine

De meeste waszakken zijn geschikt voor in de wasmachine. De zakken die niet geschikt zijn voor in de wasmachine worden wasmanden genoemd. Een waszak is dus ook echt bedoelt om mee te draaien in de machine.

Waszakken voor in de wasmachine bekijken.

Waszakken voor in de wasmachine zijn meestal gemaakt van katoen. Katoen kan immers alle temperaturen goed hebben, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het programma dat je wilt gebruiken.

Kleding sorteren wat niet in de droger kan

Gebruik een waszak om kleding die je niet in de droger wilt hebben te scheiden van kleding die wel in de droger mag. Na het wasprogramma neem je de zak met ‘droger’kleding uit de wasmachine, en stop je zo in de droger.

Op deze manier hoef je niet elk kledingstuk na het wassen te sorteren voor de droger.

Grote waszak voor in de wasmachine

Grote waszak voor in de wasmachine

Een grote waszak voor in de wasmachine moet niet te groot zijn. Ze zijn handig omdat er veel in past, maar je moet wel rekening houden met het verdelen van je wasgoed in de wasmachine.

Als het wasgoed niet gelijkmatig is verdeeld kan de wasmachine enorm gaan schudden, of zelfs helemaal niet willen centrifugeren. Zorg er dus voor dat je de trommel aanvult met ander wasgoed.

grote waszak gebruiken samen met ander wasgoed

Als je er voor kiest om een grote waszak te gebruiken raadt ik je aan om hier wel wat kleding of handdoeken bij mee te wassen. De kluit aan kleren kan namelijk slecht verdeeld worden in de wasmachine zelf, en dit kan voor problemen zorgen tijdens het centrifugeren

Waszak voor schoenen

Het gebruiken van een waszak voor schoenen zorgt er voor dat ze niet vrij door de wasmachine stuiteren.

Bescherming

Ze worden ook beter bescherm door het draaien van de schoepen binnen in de wasmachine. Als je schoenen samen met veters in een waszak doet hebben de veters ook geen kans om verstrikt te raken in de machine of met andere kledingstukken.

Minder lawaai

Het stuiteren van een paar schoenen door je wasmachine of droger kan ook vervelend worden. Door een waszak te gebruiken voor je schoenen maken ze ook minder geluid tijdens het draaien van een programma. Het dempt het geluid.

Schoenen in een waszak in de droger

Schoenen in een waszak in de droger

Wil je liever helemaal voorkomen dat je schoenen door de droger stuiteren. Stop ze dan in een ruime of grote waszak, en klem de zak tussen de deur van de droger

Veters uit de schoenen halen

Het heeft de voorkeur om de veters uit de schoenen te verwijderen en los bij in de waszak mee te wassen. Veters wassen terwijl deze in de schoen zitten worden bij de gaten in de schoen lang niet altijd schoon.

De combinatie van water bij metalen vetergaten kan er zelfs voor zorgen dat het metaal nieuwe vlekken achterlaat op de veter.

Wil je meer tips over het schoonmaken van veters lees dan ons artikel over vieze veters schoonmaken

Katoenen waszak

Hier vindt je de grootste voorraad van verschillende groottes katoenen waszakken

Een katoenen waszak is geschikt voor alle temperaturen. Katoen is stevig, en kan dus ook gebruikt worden om de kleding in te drogen. Omdat katoen stevig is doe je ook veel langer met een waszak dan wanneer je een waszak gebruikt van plastic.

Grote waszak

Een grote waszak is vooral geschikt voor beddengoed. Dekbedden, dekbed overtrek, matrashoezen kan je goed kwijt een in grote waszak. Door de ruime mazen in een grote zak blijft het grotere vuil niet in de zak achter. Het water kan makkelijker doordringen in het wasgoed.

Grote waszak met rits

grote waszak met rits

Een grote waszak met rits is ideaal voor grote stukken wasgoed. Grote waszakken met rits zijn te vinden bij de webshop van NewEco

let op een afgeschermde rits

let op een afgeschermde rits

Heb je een grote waszak gevonden die is voorzien van een rits, kijk dan even of deze ritssluiting is afgeschermd. Als een ritssluiting niet is afgeschermd kan deze de binnenkant van je trommel beschadigen, of wrijven tegen ander wasgoed en het beschadigen.

Grote waszak in je wasmand

Grote waszak in je wasmand

Ze zijn ook geschikt om als binnenzak in je wasmand te doen. Je houdt op deze manier, door je kleding in de wasmand te doen waar de waszak al in zit, alle was bij elkaar. Mand vol? sluit de waszak met het trekkoord, klittenband of rits, en het kan zo de wasmachine in.


Wasnetten

Wasnetten

Wasnetten zijn waszakken met een netstructuur. Ze hebben grotere mazen waardoor vuil makkelijker de zak verlaat, en water makkelijker doordringt in het wasgoed

Verschil tussen wasnet of waszak

Het grootste verschil tussen een waszak of een wasnet is de ruimte van de mazen (gaten) van de zak. Een wasnet heeft grotere mazen, wat zorgt voor een betere doorvoer van water, en minder luchtweerstand in de droger.

Een wasnet heeft als nadeel dat het voor haakjes in lingerie bijvoorbeeld makkelijker is om verstrikt te raken in de mazen. Mocht je je hier zorgen om maken, maak dan de sluiting van bijvoorbeeld bh’s vast voordat je ze in het wasnet stopt.

Groot wasnet

Groot wasnet

Grote wasnetten zijn handig voor bijvoorbeeld beddengoed. Dekbedden, overtrekken en andere grote stoffen raken met gebruik van een groot wasnet niet verstrikt of verwrongen tijdens het wassen.

Gordijnen wassen in een groot wasnet

Gordijnen wassen in een groot wasnet

Gordijnen hebben ook baat bij het gebruiken van een groot wasnet. De haken waarmee de gordijnen vastzitten aan het gordijnrail hebben zo geen kans om ander wasgoed, of het gordijn zelf te beschadigen.

Gordijnen wil je ook graag zo kreukvrij mogelijk houden. En dankzij een net om je gordijnen heen heeft het bijna geen kans meer om te wringen of te wrijven. Dit zorgt elke keer voor een mooi wasresultaat

Andere voordelen van een waszak of wasnet

Een waszak is bedoelt voor de was, maar kent ook heel veel andere voordelen om te gebruiken.

Dragen van speelgoed van en naar het strand

Een wasnet gebruiken om het speelgoed van je kinderen in te bewaren tijdens een tocht naar het strand, voorkomt dat je het zand meeneemt naar huis. Al het zand wat uit het speeldgoed valt, valt ook door de mazen van je wasnet. Dus de tijd van het uitkloppen van tassen en rugzakken is verleden tijd als je hier een wasnet voor gebruikt

Wasnet gebruiken om garen of wol in te bewaren

Wasnet gebruiken om wol of garen in te bewaren

De kleine wasnetten zijn ideaal om je garen of wol in te bewaren. Door het uiteinde van een bolletje wol door één van de mazen te trekken blijft het garen mooi opgerold in het wasnet zitten

Wasnetten voor speelgoed

Een goede manier om het speelgoed van je kinderen te bewaren is door het te verdelen over meerdere wasnetten. Door de mazen is meteen te zien welk soort speelgoed er in zit. Je houdt het speelgoed mooi gescheiden, en opruimen is eenvoudig door alles in één zak te bewaren

Wasnetten van verschillende groottes zijn te vinden bij bol.com

 

2 thoughts on “waszak voor in de wasmachine. Soorten, groottes en tips voor gebruik”

 1. Hoe voorkom ik dat de sluitingskoorden van de wasnetten met elkaar verstrikt raken? Het is een heel karwei om ze elke keer te ontwarren en soms is het nauwelijks te doen.

  1. Hoi Gea,

   Om het verstrikken van het koord tegen te gaan kan je de draad om de zak heen binden zoals je met het elastiek van een paardenstaart zou doen. Je maakt dan een soort van knotje aan het eind en zo loop je de minste kans dat de touwtjes in elkaar knopen. Eventueel een elastiekje (extra) er omheen.
   Een andere mogelijkheid maar iets lastiger is om het koord net niet helemaal aan te trekken en voordat het strak dicht zit keer je de opening met sluiting naar binnen. Daarna sluit je hem verder om zo het koord in de zak op te sluiten.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *