Zweetplekken verwijderen en tips ze te voorkomen featuredimage

Zweetvlekken verwijderen en tips om ze te voorkomen

Zweetvlekken verwijderen uit je favoriete kleding verwijderen is mogelijk. En gelukkig maar, want er is maar een ding erger dan zweterige oksels: een paar gele zweetvlekken op je favoriete shirt. Zweetplekken in je kleding zijn super vervelend, gênant, afleidend en verpesten je kleren. En als je niet voorzichtig bent of er iets aan doen, kunnen ze zelfs je sociale leven ontsporen en je een klein fortuin kosten. Je favoriete outfit om de 2 weken vervangen is uiteindelijk niet goedkoop.

Maar er is ook goed nieuws, er zijn manieren om zweetvlekken te verwijderen en om zweetvlekken te voorkomen als deze zijn ingedroogd.

We gaan je helpen met beide….

Het onstaan van de zweetvlekken

Zweetvlekken zijn te voorkomen door de natte kleding (van het zweet) gelijk uit te spoelen onder de kraan, voordat deze de tijd heeft gekregen om in te drogen. De combinatie van (aluminium houdende) deodorant en het zweet zorgen uiteindelijk voor die lastige gele plekken in je kleding. Dus spoel ze als dit nog kan gelijk uit.

De beste manier om de gele okselvlekken te bestrijden is dus om ze in de eerste plaats te vermijden of te voorkomen. En daarvoor is het belangrijk te weten hoe ze ontstaan.

Verderop in dit artikel vertellen we je hoe je deze vlekken kan verwijderen als ze echt hardnekkig zijn, om ze in de toekomst te voorkomen hebben we alvast deze vijf tips voor je.

5 Tips om zweetvlekken te voorkomen

Misschien heb je deze tips al eens gelezen of geprobeerd, maar we willen ze toch graag herhalen voor de mensen die dit misschien nog niet hebben geprobeerd.

 1. Draag een goedkoop shirt om te voorkomen dat je zweetvlekken op je jurk en mooie kleren krijgt. Voor op maat gemaakte en getailleerde overhemden wil je zweetkussens of zweetbeschermers gebruiken.
 2. Gebruik een klinisch sterke antitranspiratiespray. Een sterke antitranspiratiespray kan voorkomen dat bacteriële transpiratievocht vlekken op je shirts kan veroorzaken. Breng de antitranspiratiespray aan voor het slapen gaan en laat het volledig drogen vooraleer je je aan te kleden. Als je te veel antitranspiratiespray aanbrengt of het niet volledig laat drogen, kan dit leiden tot gele okselvlekken.
 3. Trim je okselhaar. Je okselhaar kan overtollig zweet, vuil en bacteriën verzamelen (het perfecte recept voor zweetvlekken). Door het knippen van kuilharen kan je voorkomen dat er nog steeds zweet en geurveroorzakende bacteriën in je haar achterblijven.
 4. Was zweterige shirts zo snel mogelijk! Hoe langer je een zweterig shirt laat drogen, hoe sterker de vlek zich in het haar zet. Was zweterige kleding bij voorkeur met de hand en met een beetje wasmiddel en koud water om te voorkomen dat de vlek zich in de vlek zet.
 5. Doe het rustig aan met de deodorant. Net als sommige antitranspiratiemiddelen kan de deodorant ook gele vlekken op je shirts veroorzaken. Om dit te voorkomen, breng je een lichte laag aan op je oksels en laat het aan de lucht drogen voordat je je gaat kleden. Het geheim hier is om de deodorant in je pits te krijgen zonder hem op je shirt te krijgen.

Als je de zweetvlekken ondanks deze tips niet kunt stoppen, zal het volgende deel je helpen om ze te verwijderen.

Kunnen zweetvlekken verwijderd worden uit mijn kleding?

Het behandelen van zweetvlekken kan lastig zijn. Als je jouw met zweet vervuilde kleding niet snel en goed wast, kunnen de vlekken in de kleding blijven zitten – en komen ze er misschien helemaal niet uit. Maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om zweetvlekken uit je kleding te verwijderen. Als je eenmaal weet hoe je dat moet doen, is het eigenlijk vrij gemakkelijk om dat te doen.

Hoe maak je zweetvlekken schoon die nog niet zijn ingedroogd in de kleding.

Hoe maak je zweetvlekken schoon die nog niet zijn ingedroogd in de kleding

Op dit moment praten we over ‘vers zweet’. Krijg je meestal okselvlekken op je shirt als je aan het sporten bent? of als je het gras maait op een warme dag? Zo ja, dan zijn deze vlekken het gemakkelijkst te verwijderen als je er snel bij bent.

Zweetvlekken zijn namelijk een stuk moeilijker uit je kleding te verwijderen als ze eenmaal zijn ingedroogd. Als okselvlekken eenmaal zijn ingedroogd is het lastig (maar niet onmogelijk)  ze te verwijderen. Dus als je je shirt direct kunt behandelen, hoef je je geen zorgen te maken over zweetvlekken die het verpesten. En het beste is dat je alleen maar het vuile deel van je shirt onder koud water hoeft te leggen. Wrijf vervolgens voorzichtig het bevlekte deel van de stof samen, om de vlek los te werken, en spoel het grondig uit. Als het droog is, kan je het zonder zorgen met de rest van jouw wasgoed wassen.

Kunnen zweetvlekken worden verwijderd als ze zijn ingedroogd?

Als je zweetvlekken op een shirt hebt die al zijn ingedroogd, kunnen ze nog steeds worden verwijderd. Maar het zal iets meer werk kosten dan het overhemd in koud water te leggen.

Er zijn verschillende huismiddeltjes die okselvlekken verwijderen, maar je moet er wel voor zorgen dat je degene gebruikt die werkt voor het type shirt dat je hebt. Zo is het proces om zweetvlekken uit gekleurde kleding te verwijderen anders dan het proces dat je moet gebruiken voor het verwijderen van vlekken op witte kleding – daarom hebben we hieronder verschillende technieken voor je beschreven.


Zweetvlekken verwijderen van witte kleding

Het krijgen van okselvlekken op witte shirts is super vervelend. Ze zijn vaak nog merkbaarder dan zweetvlekken op gekleurde shirts, dus als het gebeurt, kan het echt gênant zijn – vooral als je op een afspraakje bent , of op het punt staat om naar een grote vergadering te gaan.

Maar maak je geen zorgen. Je hoeft je favoriete witte T-shirt of mooie, strakke jurk niet weg te gooien. Volg in plaats daarvan de volgende instructies om zweetvlekken van witte kleding te verwijderen.

Wat je nodig hebt:

 • 1 kopje witte azijn
 • 1/2 kopje zuiveringszout
 • 1 eetlepel zout
 • 1 eetlepel waterstofperoxide
 • 2 kopjes warm water
 • Een schaaltje groot genoeg om je shirt en de reinigingsvloeistof in op te bergen.
 • Kleine schaal
 • Metalen lepel
 • Handdoek

Als je al je ingrediënten hebt verzameld…:

 1. Giet twee kopjes warm water en een kopje witte azijn in je kom.
 2. Leg het shirt in het water en de azijnoplossing zodat de zweetvlekken volledig bedekt zijn en laat het 20 tot 30 minuten intrekken.
 3. Combineer de waterstofperoxide, zuiveringszout en zout in een kleine kom. Gebruik vervolgens de lepel om de ingrediënten met elkaar te mengen tot het een pasta vormt.
 4. Bedek een plat werkoppervlak met de handdoek.
 5. Haal het hemd uit de grote kom en wring het overtollige vocht uit.
 6. Verdeel het hemd over de handdoek, gebruik de lepel om het deegmengsel over de vuile delen van het hemd te verdelen. Laat het mengsel op het overhemd zitten.
 7. Zodra de pasta is ingedroogd, wast je het shirt met een lading wit, zoals je normaal gesproken zou doen.

Hoe krijg je zweetvlekken uit gekleurde shirts?

zweetplekken uit gekleurde kleding verwijderen
Verwijderen van zweetplekken uit gekleurde kleding kan niet helemaal met dezelfde middelen als bij witte kleding.

Het zal je misschien verbazen dat hetzelfde proces dat je gebruikt om zweetvlekken uit witte kleding te krijgen, niet kan worden toegepast op gekleurde kleding – de waterstofperoxide kan deze namelijk verpesten.

Om zweetvlekken uit gekleurde kleding te verwijderen, laat je het item 20 tot 30 minuten weken in een mengsel van koud water (2 delen) en witte azijn (1 deel). Laat vervolgens koud water over het vervuilde gebied lopen en wrijf voorzichtig met jouw vingers over het gebied om de vlek los te maken. Was vervolgens de kleding zoals je normaal gesproken zou doen – in een lading met dezelfde kleuren.

Als je geen witte azijn bij de hand hebt, plet je een paar aspirines. (Aspirines bevatten acetylsalicylzuur, dat op dezelfde manier zijn werk doet als bijvoorbeeld azijn). Meng vervolgens de geplette aspirine met water om een pasta te maken. Breng de pasta aan op de vervuilde plaats en laat het ongeveer een uur rusten voordat je het kledingstuk in de wasmachine en droger wast.

 

Waarom worden okselvlekken geel?

Het is niet jouw zweet dat ervoor zorgt dat okselvlekken geel worden. In feite is zweet eigenlijk kleurloos. (Nou ja, meestal dan: Er is een aandoening die chromhidrosis (Gekleurd zweet) wordt genoemd en die ervoor zorgt dat mensen geel, blauw of groen zweet hebben. (Je kan chromhidrosis googlen) Maar voor de meeste mensen heeft zweet geen kleur.)

Zweet bevat de stof Urea, die in je zweetklieren zit. Wanneer het zweet zich vermengt met de bacteriën op je huid, je deodorant, je antitranspiratiemiddel en uiteindelijk je kleding, kan het gele (bij witte kleding) of witte vlekken (op zwarte kleding) veroorzaken. Het is het mengsel van het zweet, bacteriën en chemicaliën dat de vlek veroorzaakt.

Witte vlekken op zwarte kleding

Anti-transpiranten bevatten aluminium. Aluminium reageert op de kleding die we dragen. Het beste wat je kunt doen om te zien of dit een reden is, is om het volledig op de huid te laten drogen voordat je de zwarte kleding aantrekt.

Het gebruiken van een deodorant zonder aluminium kan geprobeerd worden om te zien of het probleem dan minder wordt.


Gele zweetvlekken verwijderen

Gele okselvlekken zijn waarschijnlijk het meest gênant, het is niet makkelijk ze te verwijderen, en stinken sneller opnieuw. Maar het kan wél. De gele vlekken onstaan door Urea, een stof in ons lichaam die vooral voorkomt in onze zweetklieren. Deze stof zorgt voor de gele aanslag.

Wat je nodig hebt:

 • Vloeibaar afwasmiddel
 • Natriumcarbonaat (Soda)
 • Koud water
 • Een Tandenborstel
 • Waterstofperoxide (drogist)
 • Kleine mengkom

Als je de ingrediënten klaar hebt, leg je je shirt dan op een plat oppervlak – binnenstebuiten. Dan….

 1. In een kleine kom combineer gelijke delen van vloeibaar afwasmiddel, zuiveringszout, en waterstofperoxide – ongeveer een eetlepel per stuk moet de truc doen. (Als je met een gekleurd shirt werkt, vervang dan de waterstofperoxide door koud water.)
 2. Spreid het mengsel uit op het bevlekte gedeelte van het shirt.
 3. Gebruik de tandenborstel om het mengsel in de vlek te poetsen. Het zal de vlek een beetje losser maken zodat de ingrediënten hun magie kunnen doen.
 4. Laat het mengsel ongeveer een uur op je shirt zitten. Gebruik vervolgens je wasmachine en droger om het shirt te wassen zoals je dit normaal gesproken zou doen.

Als je gele okselvlekken hebt die er echt moeilijk uit te krijgen zijn, gebruik dan een oude tandenborstel met tafelzout en begin dit flink in de vlek te schrobben om de vlek los te maken.

Kun je zweetvlekken bleken?

Het lijkt misschien alsof bleekmiddel de beste optie is om okselvlekken uit witte kleding te verwijderen, maar dat is het niet. In feite kan het de vlek zelfs erger maken. Vermijd dus het gebruik van bleekmiddel om zweetvlekken uit jouw kleding te verwijderen.

Kan de stomerij zweetvlekken uit de kleding verwijderen?

Je vraagt je misschien af wat je moet doen als je toevallig okselvlekken krijgt op een shirt dat speciaal is gemarkeerd als “Alleen chemisch reinigen”. In dat geval is het waarschijnlijk geen goed idee om te proberen de okselvlekken zelf te verwijderen.

Professionele stomerijen zijn in staat om zweetvlekken van jouw shirts te verwijderen, maar de vlekken worden niet verwijderd met het normale stomerijproces. Daarom is het belangrijk om de stomerij duidelijk op de vlekken te wijzen, wanneer je jouw kledingstukken langsbrengt. Op deze manier weet de stomerij dat jouw shirts moeten worden voorbehandeld, voordat ze chemisch worden gereinigd.

Laat de vlekken niet te lang zitten

Omdat zweetvlekken moeilijker te verwijderen zijn naarmate ze langer blijven zitten, is het ook een goed idee om jouw shirts regelmatig naar de stomerij te brengen. Het is een goed idee, als je de kosten kunt overzien, om het shirt nog dezelfde dag naar de stomerij te brengen.

Als je niet direct bij de stomerij terecht kunt, breng dan een kleine hoeveelheid citroensap en koud water aan op de zweetvlekken op je shirt. Dit moet helpen voorkomen dat de zweetvlekken zich echt gaan nestelen. Zorg er wel voor dat je maar een kleine hoeveelheid gebruikt. Het is goed dat de onderarm van het shirt licht vochtig is, maar je wilt het niet verzadigen.


Hoe verwijder je zweetvlekken van shirts voordat je begint met werken

Overmatig zweten komt veel vaker voor dan je waarschijnlijk denkt. Helaas is het iets waar veel mensen regelmatig mee te maken hebben – en niemand wil een vergadering binnenlopen of een presentatie met okselvlekken op hun shirt afmaken. Het is gênant.

Als je weet dat je een belangrijke gebeurtenis hebt of als je vaak zweet in je werkkleding, houd dan een reserve in je kantoor. Zodra je merkt dat er zweetvlekken verschijnen, verander je jouw shirt. Neem vervolgens het vuile overhemd mee naar de badkamer en laat de vlek even onder koud water lopen. Dit voorkomt dat de vlek zich volledig nestelt. Vervolgens kan je jouw shirt in je kantoor te drogen hangen. Omdat de zweetvlekken geen tijd hebben gehad om in te werken, hoeft je je later geen zorgen te maken over het gebruik van speciale reinigingstechnieken.

Als je geen eigen kantoor hebt, kan je deze techniek nog steeds gebruiken. Bewaar je reserve shirt gewoon in je bureaulade of in je auto zodat je het hebt wanneer je het nodig hebt.


Zweetvlekken verwijderen uit verschillende stoffen

Omdat lang niet voor elk materiaal of stof dezelfde werkwijze of middelen geldeen, hebben we het verwijderen van zweetvlekken per materiaal voor je neergezet. Het ene materiaal is gewoonweg gevoeliger dan het andere. En laten we eerlijk zijn, bleek gebruiken op een rayonstof zoals acetaat of viscose maakt meer kapot dan schoon.

Rayon stoffen

Over het algemeen is het af te raden rayonstoffen te dragen als het weer wat warmer wordt. Rayon stoffen hebben de eigenschap water af te stoten omdat het een sythetische vezel is. Dit zorgt er voor dat het zweet langer de tijd heeft op te bouwen omdat het niet wordt opgenomen door de kleding. Hierdoor verdampt het minder snel en kan het zelfs gaan irriteren.

Rayon stoffen zijn gevoelige vezels. Hier kun je dus niet met een agressief middel werken om de zweetvlekken te verwijderen. Onverdund azijn is ook geen goede optie. Rayon stoffen zijn stoffen zoals de volgende.

 • Modal
 • Polyester
 • Viscose of Kunstzijde
 • Acetaat en Triacetaat

Wol

Wol op 40c wassen is niet voldoende om hardnekkige zweetvlekken uit wol te krijgen. Ook moet je opletten op het wasmiddel dat je gebruikt. Pas op met wasmiddelen die enzymen bevatten, de zogenaamde biologische wasmiddelen. Biologische wasmiddelen kunnen in het wol ‘vreten’, verzwakken de vezel, en zo krijg je gaten in je kleding.

Juiste wasmiddel voor wol

De beste manier om zweetvlekken uit wol te krijgen is door afwasmiddel in de zweetvlek te wrijven en met warm water uit te spoelen. Je mag voor wol ook shampoo gebruiken wat je er lekker zeepig in mag wassen.

Uitspoelen onder de kraan

Na het wassen spoel je de zeep uit met warm water. Voor hardnekkige vlekken herhalen of intrekken tot de vlek niet meer zichtbaar is.

Nawassen in de wasmachine

Stel de wasmachine in op 40 graden, en gebruik vervolgens een geschikt wasmiddel (niet biologisch, en zonder enzymen)

Kasjmier

Juiste wasmiddel voor kasjmier

zweetvlekken in Kasjmier kunnen behandeld worden met shampoo of een wolwasmiddel zoals we dat hebben omschreven bij wol. Kasjmier is echter wel wat gevoeliger dan ‘gewone’wol omdat de vezels dunner zijn van de kasjmir geit .

Uitspoelen met lauw water

Ook voor het uitspoelen van kasjmier geldt dat heet water niet geschikt is. Koud of lauwwarm water wordt aangeraden.

Drogen van kasjmier

Zeker niet laten drogen op de verwarming of in de droger. Probeer ook te voorkomen dat je het kledingstuk wringt. Het drogen van kasjmier is het verstandigst het te laten drogen door op een handdoek te leggen.

Zijde

Zweetvlekken kun je zelf uit zijde verwijderen, maar we raden je dit niet aan. De meeste overhemden van zijde moeten chemisch worden gereinigd omdat de stof zo delicaat is. Laat daarom bij voorkeur het reinigen van zijde over aan de professionals van de stomerij.

Zijde is een zacht en gevoelig materiaal wat geschikt is voor glanzende jurken, stropdassen en mooi vallende shirts. Vlekken van zweet uit het zijde verwijderen kan slagen mits je hiervoor de juiste middelen gebruikt.

Indien je van de stomerij gebruik maakt, wees er dan zeker van dat je ze op alle vlekken wijst. Dan weet je zeker dat het de extra zorg krijgt die het nodig heeft en verdient.

  Stap 1

Mix 1 deel water en 1 deel witte azijn (azijn bij zijde altijd verdunnen!)  in een kom of teil. Gebruik een opgevouwen doekje en dip deze in de oplossing.

  Stap 2

Vervolgens dep je het middel rechtstreeks, maar voorzichtig, op de zweetvlek. Probeer het niet in de gevoelige vezels te wrijven. Dep rustig door en voeg steeds wat van de oplossing toe om de vlek goed uit het materiaal te krijgen. Is de vlek niet langer zichtbaar nadat je deze hebt uitgespoeld, dan ben je klaar en heb je de andere stappen niet nodig.

Als de vlek uit het kledingstuk is kun je de volgende stappen overslaan…

  Stap 3

Maak terwijl het kledingstuk uitgespoeld naast je ligt een mengsel aan met de volgende ingedienten:

 • 1 Eetlepel wijnsteenbakpoeder, (lokale supermarkt tussen de bakproducten, of online te bestellen)
 • 2 of 3 verkruimelde asperines
 • 1of 2 eetlepels warm water (niet heet)

Smeer dit mengsel op de vlek en laat het 20 minuten intrekken

  Stap 4

Spoel de vlek daarna uit. Gebruik hiervoor bij voorkeur een natte doek en dep het mengsel geleidelijk aan weg.

Hoe voorkom ik zweetvlekken

Meestal is het veel gemakkelijker om zweetvlekken te voorkomen dan ze te verwijderen. Dus als je gevoelig bent voor overmatig zweten, moet je overwegen om in de verdediging te gaan. Maar voordat je leert hoe je okselvlekken kunt voorkomen, moet je eerst begrijpen wat de werkelijke oorzaken zijn.

Hoe komen okselvlekken tot stand?

Antitranspiratiemiddelen zijn eigenlijk een van de grootste oorzaken van okselvlekken. anti-transpirant wordt geabsorbeerd in je kleding, en als het zich vermengt met je zweet, krijg je vervelende gele okselvlekken.

Maar antitranspiratiemiddelen zijn ook het enige dat kan helpen om de hoeveelheid zweet die je produceert te verminderen. Je leest het goed, het is helaas een vicieuze cirkel. Als je het gebruik van antitranspiratie spray vermijdt, ga je veel meer zweten, maar als je het gebruikt, krijg je okselvlekken. Wat doe je dan?

Nou, je gaat niet stoppen met het gebruik van antitranspiratiemiddel – of deodorant trouwens. In plaats daarvan ga je de manier waarop je het gebruikt veranderen.

Pas je dagelijkse routine aan om zweten te verminderen

Het eerste wat je moet doen om okselvlekken te voorkomen is je dagelijkse routine een beetje veranderen. Het idee is om eerst je zweten onder controle te krijgen. Dus in plaats van ’s morgens deodorant en deodorant aan te brengen voordat je je kleding aantrekt, doe je dat ’s avonds.

Behandel je oksels de avond er voor

Voordat je naar bed gaat, neem je een korte douche en zorg je ervoor dat je onderarm volledig droog is. Breng vervolgens een lichte laag deodorant aan.

We raden het gebruik van Syneo 5 aan. Deze sterke deodorant verlaagt de hoeveelheid zweet die je lichaam produceert gedurende 3 tot 5 dagen, en gebruik je in deze periode maar 1 keer. Syneo 5 is onder anderen te bestellen bij Bol.com

Na het afvegen van je onderarm met de handdoek, laat je deze volledig drogen voordat je je pyjama aantrekt. Daarna hoef je alleen nog maar naar bed te gaan en Sineo-5 het werk te laten doen.

Waarom de avond ervoor behandelen zo goed helpt

De zweetklieren in je oksels zijn minder actief als je slaapt. Het is dus een stuk makkelijker voor anti-transpirant om in je poriën te komen en aan de slag te gaan. Als je ’s morgens opstaat, veeg je een dun laagje deodorant op je oksels – denk eraan dat je alleen een dun laagje deodorant wilt gebruiken omdat zweetvlekken worden veroorzaakt door het mengsel van je deodorant, anti-transpirant en zweet. Het belangrijkste is nu dat je je shirt pas aan doet als je deodorant volledig droog is. De sleutel tot het voorkomen van okselvlekken is het zo vochtvrij mogelijk houden van de ruimte.

Tips gedurende de dag

Als je de hele dag een beetje extra bescherming nodig hebt, draag dan een flesje babypoeder op reisformaat bij je. Het is gemakkelijk om het in kleine hoeveelheden op je oksels aan te brengen en het absorbeert direct al het vocht in de omgeving.

Vergeet ook je ondershirt en/of zweetbeschermers niet. Ze helpen voorkomen dat willekeurige zweetvlekken je mooie kleding vuil maken. Als je de voorkeur geeft aan een ondershirt in plaats van zweetbeschermers, gebruik dan ondershirts waarbij een zweetbestendige laag stof aan de oksel is toegevoegd.

Zweten stoppen veroorzaakt door nerveus zijn

Nerveus zweten en vlekken
Dit is misschien een beetje overdreven, maar nerveus zweten kan een echte plaag zijn..

Nerveus zweten is super vervelend. En we hebben het allemaal wel eens meegemaakt.

Het is volkomen normaal dat je lichaam wat meer zweet produceert als je nerveus bent, maar dat betekent niet dat je ook te maken krijgt met ergere zweetvlekken op je shirt.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om nerveus en angstig zweten te helpen voorkomen, wat op zijn beurt de okselvlekken helpt te stoppen.

 1. Gebruik een sterk anti-transpiratiemiddel zoals Syneo-5 om je oksels droog te houden. Door de avond ervoor wat Syneo-5 toe te passen kan je dat nerveuze zweet verminderen en je zelfvertrouwen vergroten.
 2. Sla je ochtendkoffie over of verminder je dagelijkse cafeïne-inname. Cafeïne activeert je “vecht- of vliegmodus”, wat leidt tot hogere lichaamstemperaturen, hogere bloeddruk en meer zweten.
 3. Mediteer. Als je kalm kunt blijven, kan je veel van het nerveuze zweten dat optreedt voorkomen. Hoe kan je dit doen? Oefen enkele meditatietechnieken om je zenuwen te kalmeren. Visualiseer potentieel stressvolle situaties en oefen ze vooraf in je geest. Ontleed ze, zoek uit waarom ze angstige gevoelens of angst opwekken. Stel je het gewenste resultaat voor en hoe het kan gebeuren. Simpel gezegd, moet je jouw geest ervan te overtuigen dat het zeggen van “hallo”, schudden handen, eerste afspraakjes, spreken in het openbaar, sollicitatiegesprekken en andere sociale interacties zijn niet levensbedreigend. Het klinkt dom, maar het kan werken. Als je kunt voorkomen dat je lichaam overschakelt naar deze overlevingsmodus, kun je veel van het angstige zweet vermijden.
 4. Beheer jouw dieet. Verminder rood vlees, verwerkt voedsel, fastfood, scherp eten en eten met veel koolhydraten. Deze voedingsmiddelen laten je lichaam harder werken en leidt tot meer zweten. Vermijd ook gekruid voedsel. Kruidig voedsel bevat een chemische stof die je lichaam in een staat brengt om te denken dat de temperaturen hoog zijn. Als gevolg daarvan zweet je meer na het eten van pittige snacks. Drink veel water, eet groenten, fruit, calciumrijke voedingsmiddelen en zorg voor vitamine D en B. Deze voedingsmiddelen kunnen je helpen je lichaamstemperatuur te verlagen en de spijsvertering te bevorderen. Dit alles bevordert minder zweten.

Hoe voorkom je zweetplekken op witte overhemden

Helaas zijn okselvlekken op witte shirts een stuk makkelijker te zien dan op gekleurde shirts. De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat okselvlekken op witte overhemden verschijnen is dus het dragen van een ondershirt of zweetbeschermers om het zweet op afstand te houden. Zweetbeschermers zijn algemeen bekend als kledingschilden. Sommigen hechten aan je kleding, terwijl anderen over je arm gaan, en vastzitten aan de bovenkant van je arm met behulp van een elastische band.

Hoe je zweetvlekken kunt verbergen

Je kunt zelfs je eigen kledingkussentjes maken door een inlegkruisje doormidden te snijden. Bevestig vervolgens de zijkant met de lijm aan de oksel van jouw shirt. Op deze manier zuigt het absorberende kompres alle okselzweet op die je de hele dag hebt.

Kies een andere kleur voor je kleding om plekken minder zichtbaar te maken

Als al het andere faalt, is strategisch kleden om okselvlekken te verbergen een goede optie. Probeer een aantal van deze tips om beschamende zweetvlekken te verbergen.

 1. Kies jouw overhemdkleur verstandig. Grijze, heldere en lichtgekleurde overhemden zijn niet erg vergevingsgezind, maar zwarte en marine shirts verbergen zweetvlekken goed.
 2. Breng felle kleuren aan op neutrale overhemden. Als je zich zorgen maakt over zweetvlekken, zijn felgekleurde overhemden de ergste optie. Dus in plaats van een felgekleurd overhemd te kiezen, kies je voor een neutraal bruin, marinebruin of zwart overhemd en draag je er een felgekleurde jas overheen.
 3. Draag katoenen of linnen overhemden in plaats van overhemden van polyester of rayon. Synthetische stoffen laten je huid helemaal niet ademen. Overweeg indien mogelijk een shirt te kiezen dat is gemaakt van een vochtafvoerende stof.
 4. Kies voor loszittende kleding. Overhemden met lange, vloeiende mouwen laten de lucht vrij stromen, waardoor je overhemd zoveel mogelijk uit de buurt van je huid blijft.

Uiteindelijk is een goede strategie om zweetvlekken te voorkomen de beste manier om ze te verwijderen: Blijf schoon, blijf gehydrateerd, eet gezond, kleed je strategisch, beheer stress en gebruik een sterke anti-transpirant zoals SweatBlock (zorg ervoor dat je deze ’s nachts aanbrengt en laat drogen voordat je je kleedt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *