Tie Dye of Batikken wat is het en hoe kan ik dit zelf doen

Tie dye was al niet heel onbekend en misschien ken je de term batikken, het begint ook nog eens weer populair te worden. Omdat Tie Dye een leuke manier is om van je effen witten shirts knallende kledingstukken te maken, beschrijven we hier voor jouw de stappen om verschillende patronen te maken.

Tie Dye betekent vrij vertaald ‘vastgebonden kleuren’. Dit houdt in dat je een kledingstuk of delen er van bij elkaar bindt, om het vervolgens te kleuren. Wanneer je het kledingstuk weer uitpakt, is het op de plekken waar je hem had vastgebonden minder gekleurd dan op losse delen, en dit geeft een gaaf effect van kleurverloop. Tie dye is een ander woord voor wat wij tevens kennen als Batikken

In veel gevallen wordt de verf van het merk Dylon gebruikt omdat deze de meeste poeder biedt voor je geld. Met ca. 70 gram verfpoeder kan je kleding of stof tot 200gr (droog) in een diepe kleur verven.

Er zijn ook Tie Dye kits te koop van andere merken, en in verschillende groottes.


Tie Dye methodes

Tie Dye kent 2 methodes om te kleuren.

Normale Tie Dye

Hierbij heb je een effen kleur kledingstuk die je vanaf het begint met verf inkleurt. Dit is de meest voorkomende methode van Tie Dye.

Tie dye shirt maken met bleek (Reverse Tie Dye)

Een rie dye shirt maken met bleek heet een reverse tie dye. Daarbij heb je een extra stap omdat je begint met een kledingstuk die een vaste kleur heeft.

Je neemt hiervoor bijvoorbeeld een zwart shirt . Hiervan bind je stukken stof samen,en na het samenbinden bewerk je het shirt eerst met bleekmiddel. Bleekmiddel trekt de bestaande kleur uit het shirt, behalve op de samengebonden delen. Daarna kun je deze opnieuw kleuren, met de kleuren die jij wilt.

Weet je nog niet met welke methode je aan de slag wilt, en heb je graag een boek bij de hand? Hier kan je boeken vinden met veel voorbeelden en technieken om verschillende methodes uit te proberen.


Stap 1 – Wat heb je nodig om met Tie Dye aan de slag te gaan

Om Tie dye zelf te kunnen doen heb je niet veel dingen nodig. We geven je een paar tips om aan te denken, zodat jouw Tie Dye het mooiste resultaat oplevert.

Als je ineens klaar wilt zijn met een complete set om te starten, inclusief touw, handschoenen, verf en een verdeelspuit is onderstaande aanbieding een absolute aanrader:

 

Een effen kleur shirt of ander kledingstuk

Let op! Zorg er altijd voor dat je de shirts voor het verven even wast. Nieuwe shirts nemen de verf beter op als deze een keer gewassen of goed uitgespoeld zijn. Gebruik ook geen wasverzachter.

Een licht kledingstuk gebruiken voor normale Tie Dye

Een licht kledingstuk gebruiken voor normale Tie Dye

Het beste effect krijg je door een wit katoenen Shirt te nemen. Katoen absorbeert vocht goed, en dit is nodig om de kleurstof goed in te laten trekken.

Klik hier voor betaalbare packs met geschikte katoenen shirts

Daarnaast is katoen een materiaal wat veel kan hebben, en kun je er om die reden ook langer van genieten. Overigens kan je alle soorten kledingstukken gebruiken om een Tie Dye op toe te passen, van jurken tot broeken en van sjaals tot sokken.

Een donker shirt voor een ‘reverse’ Tie Dye

Een donker shirt voor een 'reverse' Tie Dye

Neem voor een reverse Tie Dye bij voorkeur een zwart katoenen shirt. Wederom kan je met katoen weinig overkomen met beschadigen van het materiaal als je dit met bleekmiddel gaat bewerken.

Klik hier voor voordelige shirts in voordeelverpakkingen

Fles water

Onder de kraan je mengfles vullen kan natuurlijk ook, als je er maar voor zorgt dat je niet morst. De verf die gebruikt wordt was je namelijk niet zomaar overal uit. Een fles water vullen en meenemen naar buiten voorkomt ongelukjes met morsen.

Fles(sen) met een verdeeltuit

Deze fles gebruiken we om de textielverf in poedervorm te kunnen mengen met water. De verdeeltuit maakt het makkelijker om straks de verf netjes te verdelen op de vlakken die je wilt kleuren. Indien je meer kleuren wilt aanbrengen kan het handig zijn meerdere verdeelflesjes te hebben, dan hoef je niet 1 fles om te spoelen voor je met de andere kleur begint.

Sommige Tye Die kits (zie hieronder) leveren de textielverf al in hun eigen doseerflesjes, klaar om water bij te doen

Textielverf in poedervorm (in verschillende kleuren)

Je hebt voor batikken en tie dye textielverf nodig in poedervorm, die je zelf kan mengen met water. Er zijn ook textielverven uit tubes te koop (ca. 11,95) net als normale verf. Dit is wel leuk om na de tijd je kleding te versieren met accenten. ‘Normale verf’ uit tubes is niet geschikt voor je Tie Dye, omdat die bedoelt zijn om op je kleren te schilderen, en daarna met een strijkijzer kan fixeren.

Textielverf in poedervorm is lang te bewaren als je deze droog opbergt. Je kan rustig een grotere verpakking kopen om dieper te kleuren, of om later nog eens andere patronen te proberen.

Hoeveel textielverf heb je nodig

Met 70 gram poeder kan je kleding tot 200gram (droog) in een diepe kleur verven. Tot 400 gram in een wat mildere kleur. Houdt er rekening mee dat je aardig wat stof zult afbinden en daar geen verf nodig is. Dus afhankelijk van de hoeveelheid die je afbindt, kan je ook met iets minder poeder uit de voeten.

Naast textielverf van Dylon zijn er ook andere merken met fellere kleuren of kleinere verpakkingen. De kleuren kan je geheel naar eigen smaak kiezen. Verven kan in 1 kleur, meerdere kleuren, felle en diepe kleuren of milde zachte kleuren.

Als je op zoek bent naar een kant en klare ‘kit’ voor je Tie Dye projecten dan kan je deze online bestellen. Klik op deze link om de ‘Tie Dye kits’ te bekijken bij Bol.com. 

Touw of elastiek om te binden

Gebruik touw of elastiek om straks het pakketje wat je van je shirt draait vast te binden. Het touw of elastiek is ook nodig om druk uit te oefenen op je shirt om het effect van een goede Tie Dye te krijgen. Kies bij voorkeur voor elastiek van het dunne ‘hobby’ type(klik om te openen bij bol.com). Dikke post elastieken zijn een stuk breder en hebben meer invloed op het eindresultaat.

Kijk ook even bij de motieven die je kan toepassen op shirts. Kies je namelijk voor een Honingraat motief, dan heb je hier mogelijk een iets dikker touw voor nodig. Kijk hiervoor bij de stap: “Kies voor een leuk motief om te proberen”

Ruimte,werkblad of wasrekje wat vies mag worden

Er is altijd kans op morsen, en de textielverf krijg je niet overal eenvoudig uit. Om makkelijk te werken dient de ondergrond of het werkblad plat te zijn. Desnoods leg je er karton onder om eventuele vloeistof die er langs loopt te absorberen, of om over het wasrekje te leggen voor een egale ondergrond.

Bescherming voor je eigen kleren

Oude kleren of evt. een schort is verstandig aan te doen. Het blijft immers textielverf en die verf is bedoeld om kleding te kleuren. Laten we er dan in ieder geval voor zorgen dat we alleen de kleding of het shirt kleuren die we willen kleuren :)

Je kan ook verpakkingen met meerdere wegwerpschorten kopen, hier kan je deze plastic schorten vinden

Plastic of wegwerphandschoenen

Textielverf kan alles een kleurtje geven, dus tijdens het verven wegwerphandschoenen dragen is een goeie tip. Houdt ze bij de hand, of doe ze gewoon aan terwijl je met je kledingstuk aan het verven bent.

Wegwerphandschoenen kan je vaak in de supermarkt wel vinden, of bestel ze vanaf hier mee met je verf.

Wanneer je de verf goed verdeeld hebt en je wilt het shirt omdraaien voor de andere kant, is het handig als je je handen er tegen beschermd hebt. De verf bijt niet, maar een tatoeage van textielverf op je handen of nagels lijkt me niet de bedoeling.

Vershoudfolie of een afsluitbare zak

Vershoudfolie heb je nodig om je net gekleurde shirt in te bewaren. Door dit te doen geef je de verf voldoende tijd om goed in te trekken, en kan het tijdens het intrekken niet druppelen of afgeven. Het is ook niet de bedoeling dat je de verf laat drogen, we spoelen het overtollige verf er later uit.


Stap-2 Kies voor een leuk motief

Elk motief heeft weer zijn eigen unieke look. Je kan ook meerdere ideeën combineren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Onderin dit artikel vindt je nog meer pagina’s met bronnen waar je ideeën op kan doen, voor nu geven we je alvast een voorproefje met stappen die je kunt proberen.

Spiraal Tie Dye op een wit t-shirt

Spiraal Tie Dye op een wit t-shirt

Een ontzettend leuk patroon om te maken en na het volgen van deze instructies is het zo gepiept.

Stap 1- Leg het shirt op een plat oppervlak

Zorg er voor dat je het shirt op een egaal plat oppervlak legt. Dit maakt het draaien van het shirt in de volgende stap makkelijker. Wanneer je een wasrekje gebruikt, kan het lastiger zijn om de stof die tussen de spijlen valt mooi gewikkeld te krijgen. Een tafel blad of aanrechtblad is ideaal (wel zeker zijn dat het oppervlak schoon is).

Stap 2 – Wikkel het materiaal rond een plek

Pak met 2 vingers het shirt vast op de plek waar jij wilt dat de spiraal begint of eindigt. Draai nu je hand een richting op, en begeleid de stof zodat het zichzelf rond het middelpunt wikkelt. Hoe strakker je wikkelt hoe minder kleur er in verwerkt wordt, en hoe losser je wikkelt hoe makkelijker de kleur in de stof doorloopt.

Stap 3 – Bind het shirt (kruislings) bij elkaar

Gebruik touw of elastiek om je gewikkelde shirt bij elkaar te binden. Doe dit kruislings en verdeel het touw of elastiek in een kruis of sterpatroon. Door het kruislings te binden maak je gelijk een verdeling voor het kleuren van het shirt. Hoe mooier je dit pakketje bij elkaar houdt, hoe beter het effect.

Vanaf hier kan je verder gaan met: “Stap 3 – Het kleuren, wassen en drogen van je Tie Dye”

Verticaal motief , verwerk lijnen in je kleding

Stap 1 – Vouw de mouwen en kraag eerst naar binnen

Begin met de korte mouwen naar binnen te vouwen alsof je het shirt opvouwt na het wassen. Als je de mouwen naar binnen hebt gevouwen doe je hetzelfde met de kraag. de kraag net tot de halslijn naar binnen vouwen.

Stap 2 – Knijp vanaf één kant de stof bij elkaar

begin aan de rand van het shirt en pak steeds een beetje materiaal tussen je vingers. Je kan voor deze methode het shirt ook vouwen. Pak een centimeter of 4-5 en vouw het shirt steeds op elkaar als een harmonica.

Stap 3 – Bind touw of elastiek er omheen

Begin aan een uiteinde het shirt bij elkaar te binden, en doe dit op een paar plekken. Hoe meer lijnen je wilt hoe meer elastieken je er omheen kan binden. Onthoudt dat daar waar het touw er om zit zal de kleur het minst intrekken.

Bullseye Tie Dye motief

Stap 1 – Pak op één punt het shirt vast

Stap 1 - Pak op één punt het shirt vast

Kies de plek waar je het middelpunt van je bulleye wilt hebben, meestal het midden van het shirt.

Stap 2 – Bind het samen en herhaal dit

Stap 2 - Bind het samen en herhaal dit

Op de plek waar je de bulleye wilt laten beginnen bindt je de stof samen. De punt die ontstaat kan je in zijn lengte nog een paar keer meer vastbinden voor elke cirkel van je bullseye die je wilt kleuren.

Honingraat motief, Supergaaf en simpel te doen

Een heel leuk Tie Dye motief om toe te passen, en een mooi kleurverloop bereik je met een honingraat motief. Het leuke van dit motief is dat je het begin en einde van het kleurverloop zelf kunt bepalen. De plek waar je begint met oprollen van het shirt bepaalt het einde van het kleurverloop In het voorbeeld rollen we het shirt van onder naar boven op. Dit zorgt voor het effect zoals je deze hieronder kunt zien.

Honingraat motief, Supergaaf en simpel te doen

Rol je vanaf de nek naar beneden, zal het effect van de kleur onderin het best zijn en langzaam vervagen naar boven toe. Dit geldt natuurlijk ook voor kleuren vanaf de zijkanten van je shirt.

Stap 1 – Shirt oprollen rond een touw

Stap 1 - Shirt oprollen rond een touw

Leg het shirt op een plat oppervlak. Leg vervolgens onderlangs het touw en laat dit aan beide kanten een ventimeter of 20 uitsteken

Stap 2 – Bind de uiteinden van het touw vast

Stap 2 - Bind de uiteinden van het touw vast

Breng de uiteinden van het touw bij elkaar en druk het shirt stevig aan rond het touw. Knoop het vervolgens vast. Je houdt nu een cirkelvorm over die klaar is om te kleuren.

Als je ‘Tie Dye donut’ klaar is kan je beginnen met het kleuren er van. Gebruik 1 of meerdere kleuren, de keus is aan jou.


Stap 3 – Het kleuren, wassen en drogen van je Tie Dye

Meng de textielverf met water in een flesje

Meng de textielverf met water in een flesje

Nu is het moment daar om de verf te mengen. Je hebt nu het shirt opgerold en bij elkaar gebonden, maak op dit punt ook pas de verf klaar. Dan weet je zeker dat je het goed kan mengen, en direct aan kan brengen op je bij elkaar gebonden shirt.

Verdeel de textielverf

Verdeel de textielverf over het shirt

Trek de handschoenen aan en begin te verdelen. Op de plekken waar je nu geen touw of elastiek hebt zitten kan je beginnen met het kleuren van het shirt. Als je het kruislings bij elkaar hebt gebonden, kan je voor elk deel een andere kleur gebruiken en is het makkelijker om het egaal te verdelen.

Verdeel de textielverf aan beide kanten
Vergeet niet om beide kanten van je ontwerp te kleuren

Probeer niet teveel verf ineens op het shirt te gieten, vooral als het shirt wat nieuwer is kan de vloeistof even tijd nodig hebben om in te trekken. Zodra je de verf opgenomen ziet worden door het shirt kan je er meer verf bij doen. Doe dit met elke kleur die je verwerken wilt en verdeel het naar je eigen smaak of idee.

Verpak het shirt in folie of een zak

Verpak het shirt in folie of een zak

Nu is het tijd om de verf in 6 á 8 uur goed in te laten trekken, hiervoor pakken we vellen folie er bij of een plastic zak om het gekleurde shirt in te bewaren.

Spoel het shirt na 6-8 uur uit

Spoel het shirt na 6-8 uur uit

Heeft het shirt de tijd gehad om goed in te trekken dan kan je het uitspoelen onder de kraan. Eventueel doe je de plastic handschoenen nog even aan, maar op zich heeft de verf tijdens het uitspoelen niet de tijd in je handen te trekken.

Tijdens het uitspoelen ‘druk’ je het water steeds even uit het shirt en spoel je verder, tot het moment dat je er alleen nog helder water uit kunt persen. Dan weet je dat het overtollige verf uit het shirt is.

Was je Tie Dye met een beetje wasmiddel uit in de wasmachine

Was het shirt met een beetje wasmiddel uit in de wasmachine

Doe het shirt in de wasmachine, en doe er een klein beetje wasmiddel bij. Gebruik een kort programma, het wasmiddel zal de laatste resten (als deze er nog zijn) aan verf afbreken en afvoeren, dit zorgt er ook voor dat het shirt niet alsnog afgeeft op je huid.

Als je het shirt uit de wasmachine haalt kan je het resultaat al goed zien
Als je het shirt uit de wasmachine haalt kan je het resultaat al goed zien

Als je het shirt uit de wasmachine haalt kan je het resultaat al goed zien

Gebruik de droger of de waslijn om je ‘nieuwe’ shirt te drogen

Gebruik de droger of de waslijn om je 'nieuwe' shirt te drogen

Na het wasprogramma stop je het shirt in de droger, of je hangt hem in de buitenlucht te drogen. De methode maakt niet zo veel uit, maar als je de droger gebruikt kan je je nieuwe Tie Dye het snelst dragen.

Stap 4 – Geniet van je Tie Dye

Dit waren alle stappen die nodig zijn om je Tie Dye te laten slagen. Probeer andere motieven uit, pak een ander kledingstuk of accessoire, en laat je fantasie zijn gang gaan.

Heb je zelf leuke ideeën of toevoegingen, laat het ons dan met een reactie weten.

 

Bronnen en meer ideeën:

Video’s:

Hart motief Tie Dye

Spiraal Tie dye en meer motieven

Zwart gat Tie Dye

Website(s) met ideen voor Tie Dye motieven

 

 

18 thoughts on “Tie Dye of Batikken wat is het en hoe kan ik dit zelf doen”

  1. Bedankt voor je uitleg! Op de batikverf die ik kan vinden (van Javana) staat dat de verf met 50-90 graden water moet worden aangebracht. Tegelijk wordt het verkocht als Tie-dye verf. Hoe pas ik het dan toe? Ik neem aan dat deze tutorial met koud water werkt?
    Alvast mijn hartelijke dank!

    1. Hoi Anne,

      Je hebt gelijk hoor, en je kunt het inderdaad gewoon met koud water aanbrengen.

      Soms is het mengen van de poeder met warm water sneller voor het oplossen ervan.

      Daarnaast fixeert de verf het best met een hoge temperatuur. Dit kan je ook doen door het volgende aan te houden: het koud te verven, te laten drogen,
      en daarna te fixeren met je strijkijzer.

      Heel veel succes!

      1. Hallo Emma,

        sorry voor de late reactie, ik was er vanuit gegaan dat ik mail zou krijgen bij reactie maar die had ik niet gekregen dus ik kwam er vandaag bij het terugzoeken naar de site met tutorial die ik had gevonden, pas achter dat er wel reactie was gekomen :-) Heel erg bedankt daarvoor, dan ga ik inderdaad proberen of het lukt om met strijkijzer te fixeren!

    1. Opgelost poeder kan erg lang bewaard worden, zeker een paar weken. Waar je op moet letten is dat het poeder niet teveel ‘bezinkt’ en onderin het flesje gaat klonteren. Dit klonteren kan het moeilijker maken om het opnieuw goed gemixt te krijgen. Bewaren kan dus meerdere weken, als je tussendoor even schudt, zodat je geen bezinksel onderin het flesje krijgt.

  2. Hoii, ik heb een vraagje ik wil ook graag iets met tie dye doen alleen heb je van dylon 2 verschillende soorten textielverf de handwas (In zakjes) en de machine was (in pot) maakt het uit welke je neemt?

    Groetjes 😘

    1. Beide textielverven zijn hetzelfde (poedervorm). Het verschil zit hem puur in de hoeveelheid. Over het algemeen krijg je voor de potjes iets meer waard voor je geld. De potten zorgen er ook voor dat je iets meer poeder hebt om te mengen (voor diepere kleuren) en je er langer wat aan hebt.

      Succes!

    2. Alles door elkaar gelopen…
      Vraagje, mijn dochter heeft vandaag verschillende shirts geverfd, met ook nog verschillende kleuren, en nu zit het in de wasmachine. Het lijkt erop dat alles wat wit had moeten blijven ook verkleurd is…
      We hebben wel alles bij elkaar in de wasmachine gedaan om te wassen…

      1. Beste J.W.

        Na het verven is het belangrijk om het shirt goed uit te spoelen om de restanten verf af te voeren. Op dit punt ( voordat het in de wasmachine gaat ) zou het eind resultaat al te zien moeten zijn. Daarna kort in de wasmachine.

  3. Hoi!
    Ik heb een vraag
    Moet je de kleding vooraf wassen?
    Indien ja maakt het nog uit met of zonder wasmiddel.

    Oh en met of zonder wasverzachter?

    Ik hoor het graag!

    1. Bijna alle kleding die nieuw gebruikt wordt heeft een soort waterafstotende werking. Wassen van nieuwe kleding ( zoals shirts ) is daarom altijd aan te raden. Deze waterafstotende werking wordt veroorzaakt tijdens de productie van het materiaal, en neemt naarmate het gebruikt en gewassen wordt af.

      Dus als antwoord op je vraag: Ja, voor het batikken of de tie dye is het verstandig de nieuwe kleding te wassen. Oude kleding neemt makkelijker water op. Gebruik bij het wassen geen wasverzachter. Wasverzachter verzacht de vezels waardoor deze zich lastiger laten kleuren.

  4. Hoi ik wil dit ook proberen maar met de Dylon verf gebruik je veel water omdat je hierbij normaal gesproken het kledingstuk in een teiltje laat in weken. Moet ik als ik ga tie doen dit recept aan hoeden of alleen de eerste stap uitvoeren. Dus alleen de 500 milliliter water En dan niet nog 6 liter water er bij toe voegen of moet dat juist wel?

    1. Als je niet teveel ineens aan wilt maken raadt ik aan om het eerst te testen met kleinere waardes. Deel bijvoorbeeld alles door 10. Het aantal liters water wordt dan 600ml, zout 25gr, en weeg het poeder dan ook gelijk af. Dit zal een kleiner mengsel opleveren.

      Bij twijfel kun je natuurlijk ook eerst testen op een oud laken of shirt van (bij voorkeur) hetzelfde materiaal. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

      Groetjes

  5. Hallo,

    Ik wil het gaan doen tijdens een kinderfeestje. We zullen ongeveer met 6 kinderen zijn.
    Heb je dan genoeg aan 1 pakket flesjes of moet je dan meerdere hebben?

    Groetjes, Ilse

    1. Het ligt een beetje aan de set en daarmee het volume van de flesjes. We hebben zelf met een set van 5 flesjes 3 shirts kunnen doen ( Maat 134 ) en hadden toen niet meer van elke kleur evenveel over. Ik denk dat het veilig is er van uit te gaan dat je 4-5 shirts kan doen met 1 set van 5 flesjes ( als je de shirts compleet kleurt zal het 3-4 zijn ongeveer) .
      Het is nooit verkeerd om voldoende te halen, zo heb je ook voor een ander moment nog verf om het zelf te kunnen doen. Subtiel kleuren van alleen de onderkant van je shirt heeft niet veel verf nodig en daar kan je restjes ook prima voor gebruiken.

      Let goed op de beschrijving, want na het mengen is de verf niet onbeperkt houdbaar. Na 3 dagen kan er kleurverlies optreden in de verf die nog gemengd en al is overgebleven in de potjes.

      Daarnaast, mocht je teveel besteld hebben is het altijd mogelijk te retourneren.

      Groetjes!

  6. Goedemiddag,
    Vraagje: ik heb al een paar stukken stof bewerkt met tye dye. Bij het uitspoelen gaan mijn kleuren zoals blauw en rood terug weg. Die krijg ik om de één of andere reden niet gefixeerd. Laatste probeersel heb ik meer dan 48h in een plastiek zak laten drogen. Daarna heb ik het met koud water uitgespoeld en in de wasmachine gestoken. Op een koud programma, wel een uur gewassen. Ik heb gewerkt met yunics tie dye box. Weet iemand wat ik verkeerd doe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *