Wat zijn de knoopjes op de hoeken van je spijkerbroek

Wat doen die knoopjes op de hoeken van mijn spijkerbroek

Mocht je je afvragen of die knoopjes op de hoeken van je spijkerbroek nou echt een functie hebben, dan krijg je hier je antwoord.

De kleine metalen ringen op de hoeken van je broekzakken zijn je vast wel eens opgevallen. Ze heten klinknagels (vertaald vanuit het Engels: ‘Rivets’). Ze hebben van oorsprong geen modieuze functie. Het is wel heel kenmerkend voor de spijkerbroek en vooral voor de jeans zoals wij die kennen van Levi’s, en je ziet ze zitten op alle mogelijke modellen jeans.

De ‘knoopjes’ op de hoeken van je spijkerbroek zijn kleine koperen klinknagels. Ze waren van oorsprong bedoeld om de spijkerbroek op deze hoeken te beschermen tegen uitscheuren, wanneer ze intensief gebruikt werden door werklui. 

De oorsprong van deze uitleg komt rechtstreeks uit de historie van Levi Strauss.com

Waar komen deze klinknagels vandaan

Het idee ontstond in 1870. In dit jaar nam fysieke arbeid flink toe en hier hoorde kleding bij die goed tegen slijtage kon, in dit geval de spijkerbroeken. Helaas bleek later, dat ondanks dat de kleding enorm slijtvast was, het vaak losliet op de hoeken van het materiaal.

De vrouw van één van de werklui ging naar de lokale kleermaker Jacob Davis om te vragen de broeken te verstevigen, omdat deze steeds stuk gingen op de hoeken. Jacob Davis kreeg zijn spijkerstoffen geleverd door het bedrijf van Levi Strauss en dacht na hoe hij de broeken kon verstevigen.

Jacob Davis kwam met het idee om klinknagels aan te brengen op de gebieden waar de spijkerbroeken het snelst stukgingen. Deze klinknagels hielpen om het materiaal bij elkaar te houden. Vooral bij de zakken en aan de onderkant van de rits, en zorgden ervoor dan de spijkerbroeken het vele malen langer uithielden.

Gepatenteerd door Levi’s & Co

Gepatenteerd door Levi's - logo

De spijkerbroeken met klinknagels waren een doorslaand succes, en hierop ging Jacob Davis op zoek naar een zakenpartner. Hij zocht opnieuw contact met een Levi Strauss. Sinds 1853 werkte Strauss als verkoper in droge goederen onder de naam Levi Strauss & Co, en leverde aan Jacob Davis het materiaal voor de broeken.

De twee mannen ontvingen het patent voor het verstevigen met klinknagels in 1873 (bron), en de spijkerbroeken met klinknagels werden een enorm succes. De naam ‘jeans’ werd pas aan de spijkerbroek gehangen sinds 1960.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *