Wat zijn brogues en wanneer draag ik welk type - title

Wat zijn Brogues en wanneer draag ik welk type

Laat je niet misleiden door het nette uiterlijk van de brogues schoen, want een volle brogue hoort bijvoorbeeld niet onder een pak. Het is immers geen type brogue voor formele schoenen, maar eerder een casual alternatief door de vele patronen die er in verwerkt zijn. Welke brogues zijn dan wel geschikt om formeel te dragen en welke niet.

Een brogue is een stevige, lage, leren schoen, en heeft een geperforeerd patroon in het leer verwerkt. Het leer bestaat vaak uit meerdere delen op de neus. De naam komt van een Iers dialect (soms schots) genaamd brogue. Van origine waren brogues een Ierse werkschoen en is over de jaren uitgegroeid tot een veelzijdige stijl.

Welke soorten brogues zijn er

Verschillende brogue schoenen die je kan kopen en van meest formeel naar minst formeel zijn:

Kwart brogues

Kwart brogues

Kwart brogues vallen onder de formele schoenen. Deze schoenen zijn alleen voorzien van een versiering over de neusrand van de schoen. De neus zelf heeft geen patroon

Halve of semi brogues

Een halve brogue of semi-brogue schoen heeft als basis het uiterlijk van een kwart brogue, maar is tevens op de neus voorzien van een patroon. Deze schoen valt precies tussen formeel en vrije tijd in, ideaal voor bijvoorbeeld een bedrijfsfeest of sociale meeting met een ontspannen thema.

Volle brogue schoen

Volle brogue schoenen

De volle brogue schoen is de kwart en semi brogue gecombineerd en de neusrand loopt door tot halverwege de voet. Een andere benaming voor dit type brogue is de ‘wingtip’. De wingtip is de minst formele schoensoort onder de brogue schoenen en zou alleen gedragen moeten worden bij informele feesten of als alledaagse schoen.

 

Omdat er veel keus is voor deze schoenen kan het lastig zijn om de juiste schoen te kiezen voor het evenement waar je ze voor wilt dragen. Een brogue kan gedragen worden in vrije tijd, zakelijk en bij formele bijeenkomsten.

Welke regels kan je volgen voor het dragen van brogues

Hier volgens 5 tips die je kan volgen om altijd de juiste brogue te kiezen voor jouw sociale of formele situatie.

1 – Formeel

Als je brogues zoekt voor onder een pak voor een formele afspraak draag je bij voorkeur kwart brogues. Deze schoenen hebben de meest subtiele patronen langs de neus-kap en geen patroon op de neus van de schoen zelf. Deze kwart brogues accentueren de formaliteit van je pak, zonder afleidende uitgebreide decoraties op de schoenen.

2- Zakelijk

Bij het combineren met een zakelijk pak kies je voor een enkele kleur lederen brogue schoen. Kies niet voor materialen zoals Suede of andere informele leersoorten. Een gladde schoen van één egale kleur complimenteert je zakelijke uitstraling.

3- Vrije tijd

Dit zijn de ideale schoenen voor ontspannen en vrije tijds situaties. De patronen kan je gerust volledig gevuld hebben zoals bij bijvoorbeeld de Wingtip. De volle brogue is uitgerust met een punt in de neuskap van de schoen die naar achteren wijst. verder is de neuskap langs de zijkanten van de schoen verlengd tot ongeveer het midden van de schoen. Dit vormt van voren gezien de ‘W’ die zo kenmerkend is voor dit type schoen.

4- Opzichtige kleuren

Bij formele evenementen dien je geen opzichtige kleur schoenen te dragen. Houdt het bij de klassiekers zoals de kleuren Bruin, Zwart of Marineblauw en Donkergroen.

Draag je brogues in je vrije tijd dan kan je er eigenlijk mee doen wat je wilt en kiezen uit de meest uiteenlopende kleuren en patronen.

5- Niet voor elke situatie geschikt

Ondanks dat je brogues kan dragen in veel situaties, wordt het afgeraden deze schoen te combineren met een rode loper uiterlijk of smoking. De uitzondering op deze regel zijn de zwarte kilt brogues (ghillie brogues), die gedragen kunnen worden bij een schotse kledingstijl of voor bijvoorbeeld bruiloften en andere traditionele evenementen

Voorbeelden van brogues in verschillende stijlen en kleuren

Donkerbruin suede

Donkerbruin suede brogue

Kastanje bruin

volle brouge 'wingtip' donker bruin

‘wingtip’ licht bruin

volle brouge 'wingtip' licht bruin

Zwart wit

zwart en witte volle brouges 'wingtip'

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *